Rullan näyttelyt

Rullan vaihtuvissa lapsille suunnatuissa näyttelyissä tutustutaan eri taiteenlajeihin ja teemoihin.

7.1.-26.3.2023 Miksi mörkö hymyilee?

Miksi Mörkö hymyilee? -näyttelyssä voi tutustua satuihin ja tarinoihin, joista on tehty nukketeatteriesitys. Teatterinuket ovat upeita taideteoksia, jotka hurmaavat katsojan.

Näyttelyssä esillä olevat teatterinuket ovat nyt eläkkeellä eivätkä esiinny enää. Näyttely esittelee myös erilaisia nukketeatteritekniikoita, ja näyttelyssä mukana olevat vanhat esineet ovat saaneet uusia merkityksiä ja tehtäviä.

Hurmaavan lisän näyttelyyn tuo äänimaisema. Äänet, sävelet ja melodiat antavat näyttelyvieraalle vihjeitä siitä, mihin satuun ne liittyvät.

Keltaisen oranssi lohikäärme-nukke roikkuu katosta.

1.4.-22.6.2023 Kumma juttu

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän toiminnallinen näyttely mitä kummallisimmista asioista! Näyttely koostuu lasten toisille lapsille tekemistä teoksista. Tekijät ovat 7–10 -vuotiaita käsityön taiteenperusopetuksen oppilaita, jotka ovat saaneet hullutella Näpsän lukuvuoden teemalla "omituiset käsityöt".

Teokset on valmistettu mitä ihmeellisimmistä materiaaleista. Joillakin voi leikkiä ja joitakin voi ihailla. Tule leikkimään ja kokeilemaan kummallisia asioita.

Näyttelyn tarkemmat tiedot päivittyvät keväällä 2023.

Metsänpeitto -kiertonäyttely

Rullan tuottama toiminnallinen kiertonäyttely kertoo tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä. Näyttely on kiertänyt ympäri Suomea vuodesta 2018. Metsänpeitto nähdään seuraavan kerran Varkauden museossa loppuvuodesta 2022.

Näyttely pohjautuu suomalaiseen kansanperinteeseen. Sen kantava teema on, miten ihmiset ennen näkivät ja kokivat ympäröivän maailman. Tarinoiden tarkoitus on innostaa kaikkia leikkimään ja mielikuvittelemaan metsässä. Metsä on aluksi vain tavallinen metsä. Kun katsoo tarkemmin, paljastuu, että siellä asuu erilaisia eläimiä ja taruolentoja.

Lapset istuvat vihreän leikkilammen ympärillä.

Näyttelyssä vierailijat muuttuvat metsän asukkaiksi ja pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa. Vierailijat näkevät taivasta kannattelevan ikiaikaisen maailmanpuun, tasapainoilevat suon pitkospuilla ja istahtavat metsälammen sammaleisille kiville. Vierailijat pääsevät myös karhuvanhuksen luolaan, jossa tähtitaivas pilkahtaa, nuotio lämmittää ja öinen pöllö huhuilee hiljaisesti. Metsässä saattaa vilahtaa myös sen salaisia asukkaita: haltioita, maahisia tai tonttuja.

Näyttelyn tavoitteena on herätellä lapsen uteliaisuutta luontoa kohtaan ja saada lapsi ajattelemaan luonnon merkitystä ihmiselle. Tarinoilla herätellään lapsen kiinnostusta perinteitä, tarustoa ja historiaa kohtaan. Samalla yllytetään lapsia mielikuvittelemaan ja seikkailemaan metsässä. Tarkoitus on saada lapset, perheet ja kouluryhmät yhdessä miettimään suomalaisuutta sekä metsän merkitystä ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Metsänpeitto-näyttely on osa Suomi100-juhlavuotta ja se juhlistaa suomalaisen kansan ikiaikaista suhdetta luontoon.

Lisätietoja:

Niina Niiniluoto
Puhelin:
050 364 6134

Lastenkulttuurin koordinaattori
 

Elämystila Terra

Rullan elämystila Terra on perheen pienimmille suunnattu pysyvä ja leikittävä näyttelytila. Terrassa pääsee ihastelemaan vedenalaista maailmaa ja leikkimään omia leikkejä vaikkapa pehmolelujen kanssa. Tilasta löytyy myös leikkimökki, jonka sisällä voi pitää vaikka pienet mielikuvitus-teekutsut!

Rullan tulivuori, jonka kyljillä voi kiipeillä.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/rullannayttelyt

Päivitetty 17.1.2023