Rullan näyttelyt

Rullan vaihtuvissa lapsille suunnatuissa näyttelyissä tutustutaan eri taiteenlajeihin ja teemoihin.

13.8.-23.10.2022 Tää on hieno 2

Tää on hieno 2 -näyttelyssä nähdään millaisia valintoja Talvitien päiväkodin ja koulun Siivekkeet-eskariryhmän lapset ovat tehneet Tampereen taidemuseon kokoelmista. Valinnat tehtiin useassa työpajassa ja välitehtävien avulla. Lasten kanssa keskusteltiin taiteesta ja näyttelyistä yleisesti, ja teoksia tutkittiin sekä yhdessä että itsekseen. Kukin lapsi äänesti omia suosikkejaan ja pisteidenlaskun jälkeen mukaan pääsi yhteensä 10 taideteosta. Teokset on toteutettu erilaisin tekniikoin, mm. animaatio, öljyvärimaalaus sekä valokuvaus.

Näyttelyssä saa vinkkejä taiteen katsomiseen, esimerkiksi eskarityyliin pää alaspäin, ja pääsee itse pohtimaan omaa taidemakuaan. Tule katsomaan lasten tekemiä valintoja ja valitsemaan oma suosikkisiteoksesi!

Lasten tekemiä kangasnukkeja kiinnitettynä oranssiin taustaan taideteokseksi.

Tää on hieno 2 -näyttely on ensimmäinen kolmen näyttelyn sarjasta, jonka ydinajatuksena on ollut osallistaa tamperelaisia näyttelytyöhön. Yleensä aikuisten ammattilaisten tekemä työ on tällä kertaa annettu eri-ikäisten kuntalaisten käsiin, sillä esikoululaiset valitsevat teokset Lastenkulttuurikeskus Rullan, ikäihmiset Kulttuuritalo Laikun ja yläkouluikäiset Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n näyttelyihin. Teokset tulevat Tampereen taidemuseon kokoelmista, tilat kaupunkikulttuuriyksiköstä ja nuorisopalveluilta ja teosten valitsemiseen johtanutta työpajatoimintaa on vetänyt Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman väki.

2.11.-18.12.2022 Superluonto

Kuvataiteilija Christelle Masin Superluonto -näyttelyssä nähdään millaisia taideteoksia syntyy, kun yhdistellään valokuvia erilaisista koneista, roboteista sekä mikroskoopilla kuvatuista hyönteisistä ja käärmeistä. Teokset ovat eri muotoisia, eri värisiä ja muistuttavat jostain entuudestaan tutusta asiasta luonnossa. Ehkä ne voivat kuvastaa jopa täysin uudenlaisia lajeja! Näyttelyssä pohditaan taideteoksien avulla miten muuttuva ilmasto ja teknologian kehitys vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen.

Christelle Mas on Oulussa asuva ranskalainen kuvataiteilija, jonka teoksissa valokuvia yhdistellään piirustuksiin sekä installaatioihin

Vihreä karhukaista muistuttava taideteos mustalla taustalla.

7.1.-26.3. 2023 Miksi mörkö hymyilee?

Miksi Mörkö hymyilee? -näyttelyssä voi tutustua satuihin ja tarinoihin, joista on tehty nukketeatteriesitys. Teatterinuket ovat upeita taideteoksia, jotka hurmaavat katsojan.

Näyttelyssä esillä olevat teatterinuket ovat nyt eläkkeellä eivätkä esiinny enää. Näyttely esittelee myös erilaisia nukketeatteritekniikoita, ja näyttelyssä mukana olevat vanhat esineet ovat saaneet uusia merkityksiä ja tehtäviä.

Hurmaavan lisän näyttelyyn tuo äänimaisema. Äänet, sävelet ja melodiat antavat näyttelyvieraalle vihjeitä siitä, mihin satuun ne liittyvät.

Keltaisen oranssi lohikäärme-nukke roikkuu katosta.

Metsänpeitto -kiertonäyttely

Rullan tuottama toiminnallinen kiertonäyttely kertoo tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä. Näyttely on kiertänyt ympäri Suomea vuodesta 2018. Metsänpeitto nähdään seuraavan kerran Varkauden museossa loppuvuodesta 2022.

Näyttely pohjautuu suomalaiseen kansanperinteeseen. Sen kantava teema on, miten ihmiset ennen näkivät ja kokivat ympäröivän maailman. Tarinoiden tarkoitus on innostaa kaikkia leikkimään ja mielikuvittelemaan metsässä. Metsä on aluksi vain tavallinen metsä. Kun katsoo tarkemmin, paljastuu, että siellä asuu erilaisia eläimiä ja taruolentoja.

Lapset istuvat vihreän leikkilammen ympärillä.

Näyttelyssä vierailijat muuttuvat metsän asukkaiksi ja pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa. Vierailijat näkevät taivasta kannattelevan ikiaikaisen maailmanpuun, tasapainoilevat suon pitkospuilla ja istahtavat metsälammen sammaleisille kiville. Vierailijat pääsevät myös karhuvanhuksen luolaan, jossa tähtitaivas pilkahtaa, nuotio lämmittää ja öinen pöllö huhuilee hiljaisesti. Metsässä saattaa vilahtaa myös sen salaisia asukkaita: haltioita, maahisia tai tonttuja.

Näyttelyn tavoitteena on herätellä lapsen uteliaisuutta luontoa kohtaan ja saada lapsi ajattelemaan luonnon merkitystä ihmiselle. Tarinoilla herätellään lapsen kiinnostusta perinteitä, tarustoa ja historiaa kohtaan. Samalla yllytetään lapsia mielikuvittelemaan ja seikkailemaan metsässä. Tarkoitus on saada lapset, perheet ja kouluryhmät yhdessä miettimään suomalaisuutta sekä metsän merkitystä ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Metsänpeitto-näyttely on osa Suomi100-juhlavuotta ja se juhlistaa suomalaisen kansan ikiaikaista suhdetta luontoon.

Lisätietoja:

Niina Niiniluoto
Puhelin:
050 364 6134

Johtava koordinaattori
 

Elämystila Terra

Rullan elämystila Terra on perheen pienimmille suunnattu pysyvä ja leikittävä näyttelytila. Terrassa pääsee ihastelemaan vedenalaista maailmaa ja leikkimään omia leikkejä vaikkapa pehmolelujen kanssa. Tilasta löytyy myös leikkimökki, jonka sisällä voi pitää vaikka pienet mielikuvitus-teekutsut!

Rullan tulivuori, jonka kyljillä voi kiipeillä.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/rullannayttelyt

Päivitetty 18.8.2022