Varhaiskasvatus ja esiopetus

Kiimajoki

Ohjeet luontokoulupäivään -sivulta löydät tietoa luontokoulupäivän käytännön järjestelyistä. Ilmoittautuminen ja tiedot valittavina olevista ohjelmista löytyvät omilta alasivuiltaan valikosta. Kalenterista voit tarkastaa ryhmälle varatun päivän. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kalenteri lähetetään sähköpostilla yhteyshenkilöille.

Ohjelmavaihtoehdot lv 2022-2023

1. Nisäkkäiden jäljillä

Kuinka kummassa eläimet selviytyvät talvesta? Pohdimme luonnon kiertokulkua. Etsimme jälkiä, jätöksiä ja lumiaikaan laskemme saukon liukumäkiä. Jälkilakana johdattaa nisäkkäiden jäljille sekä kurkitaan nisäkäspurkkeihin. Sopii etenkin talviaikaan valittavaksi. Lumikenkäilyä tehdään mahdollisuuksien mukaan.

2. Harakka Helmiinan aarteet /Lajittelu

Toisen roska – toisen aarre. Pohdimme ihmisen vaikutuksia luontoon ja opettelemme pitämään aarteet taskuissamme. Etsimme metsästä harakan aarteita. Opettelemme jätteiden lajittelua ja ymmärrämme luonnon monimuotoisuutta.

3. Luolamiehen matkassa

Pieni nukketeatteriesitys on aluksi sisällä. Opettelemme muinaisia selviytymistaitoja. Kuljemme luonnossa kaikkia aisteja käyttäen. Puhdas vesi ja luonto ovat elämän edellytys myös ihmiselle. Opimme luonnonapteekin saloja ja rakennamme risumajoja.

4. Ötököiden elämää ja tutkimista

Metsä ja maaperä kuhisee hyönteisiä, hämähäkkejä, tuhatjalkaisia, nilviäisiä jne. Tutkitaan ötököitä kaivamalla maaperää tai haavimalla vedestä sekä tarkkailemalla ötököiden elämää. Perhoshaavi tai ötökkähaavi löytää enemmän lajeja kuin mitä silmin näemme. Opitaan, että jokaista pienintäkin ötökkää tarvitaan luonnossa.

5. Puiden narinaa ja asujien tarinaa

Opetellaan puulajeja ja etsitään puiden asukkaita – tutkien, leikkien ja havainnoiden sekä tarinoiden kautta. Puiden merkitys ekosysteemissä aukeaa kuin ”metsän vihreä ovi”.

6. Avaruus-ohjelma eskareille: Pohjantähteä etsimässä Otso-karhun kanssa

”Kaukoputkilla” etsitään tähtikuvioita; mm. Pohjantähteä Pikkukarhun tähtikuviosta. Kuunnellaan Otso-karhun tarinaa. Opetellaan tähtitaivaan ihmeitä ja planeettoja. Ohjelmassa opitaan hahmottamista, matematiikkaa ja ulkoleikkejä. Kuukenkäilyä ja avaruusleijuntaa tehdään lumiseen aikaan.

7. Lintujen ja perhosten siivin kevääseen (kevätohjelma)

Kiikareiden kanssa tarkkaillaan lintuja ja seuraillaan niiden pesäpuuhia. Kuunnellaan tiaisten tityytä, peippojen helskyttelyä ja mustarastaan huiluja. Tutustutaan Suomen yleisimpiin päiväperhosiin. Mahdollisesti päästään kiikaroimaan esim. sitruuna- ja nokkosperhosten kevätlentoa.

8. Erävaellus eskareille

Vaellamme läheiselle Vehkakoskelle. Etsimme rasteja ja pysymme kartalla. Ohjelmassa on liikuntaa, tasapainoilua, erätaitoja ja leikkejä. Jos haluatte veistelyä, niin varataan luontokoululta puukot mukaan.

9. Lajileikkejä

- Kohderyhmänä lähinnä alkuluokat/eo

- Kasvien ja eliöiden sekä sienien tunnistusta.

- Ohjelma sisältää erilaisia lajien tunnistustehtäviä, tutkimista ja leikkejä.

- Kuljemme osittain eri reittiä kuin muissa ohjelmissa.

10. Räätälöity ohjelma ”Vapaa valinta”

Voitte valita aihepiirin. Esimerkiksi pikkujouluohjelma, aistipolku, sieniretki, luontopajapäivä, lumikenkäretki tai muu toivottu ohjelmakokonaisuus.

 

NUOTIO: Jokaisen ohjelman lopuksi päädymme nuotiolle eväitä syömään.

MARJAMATKALAUKKU on luontokoululla ja sitä voi lainata omaan yksikköön! Muistathan palauttaa!

Päivitetty 11.1.2023