Varhaiskasvatus- ja esiopetusryhmien luontokoulupäivä kaudella 2023-2024 on klo. 10-13.35 (+matkat) ja toiminta tapahtuu pääasiassa ulkona. Tullessa ja lähtiessä voi käydä sisällä wc:ssä.
Suositeltu ryhmäkoko on maks. 20 lasta, jotta luontokoulupäivän toiminta olisi mahdollisimman mielekästä. Tällöin myös mukaan tulevalla henkilökunnalla on hyvä mahdollisuus keskittyä havainnoimaan lapsia ja osallistua itsekin toimintaan.
Infokirjeet lähetetään yhteyshenkilöille.
Ruokailu
Luontokoulussa ei ole tarjolla lämmintä ateriaa varhaiskasvatuksen/esiopetuksen ryhmille aikataulujen vuoksi.
Eväät
Ottakaa mukaan mukit!
Haluamme luontokoulussa lasten ja nuorten oppivan mahdollisimman pitkälle kestävän kehityksen mukaista ajattelua retkeilyssä ja retkieväissä.
Lounaseväät tilataan Voimialta alla olevan ohjeen mukaisesti:
Päiväkoti -ja esiopetusryhmät: eväspaketti (täytetty sämpylä, mehu ja makkara)
Päiväkodista tai koulusta, josta ryhmä on tulossa luontokouluun, niin ryhmän vastuuhenkilön/opettajan tulee ilmoittaa oman toimipaikkansa keittiön henkilökunnalle sähköpostitse lähtevän ryhmän osallistumispäivän, lasten lukumäärän sekä erityisruokavaliota tarvitsevien lasten nimet. Tiedot tulee ilmoittaa vähintään kolme viikkoa ennen luontokoulun vierailupäivää. Voimia huolehtii tietojen ilmoittamisesta Terälahden koulun keittiöön.
Yhteisen lounasevään lisäksi lapsi voi ottaa kotoa pienet välipalaeväät, kuten välipalakeksin, hedelmiä tai voileivän. Eväät on hyvä pakata omiin reppuihin
Eväät tulisi pakata pestäviin rasioihin. Muovipusseja olisi hyvä välttää.
Juotava mehu tms. olisi paras pakata pestäviin retkipulloihin tai lämpimänä termokseen.
Talvipakkasilla on todella mukavaa, jos lapsille on lämmintä juotavaa.
Kiitos!
Bussiyhteydet
Bussi nro 90 lähtee Keskustorilta klo. 9.00. Luontokoululta tullaan vastaan Terälahden Salen pysäkille. Bussi takaisin lähtee Salen pysäkiltä klo. 13.35.
Pukeutuminen
Ulkona ollaan säässä kuin säässä jopa pitkiäkin aikoja, joten säänmukainen vaatetus on tärkeää. Kovalla pakkasella toki turvallisuus huomioiden. Lämmintä vaatetusta on hyvä olla riittävästi, koska liikkumisen jälkeen nuotiopaikalla saattaa vilu yllättää.
Kerrospukeutuminen on kaikessa retkeilyssä suositeltavaa: sisin vaatekerta pitää kuivana, keskivaatekerta lämmittää ja uloin vaatekerta suojaa sateelta, tuulelta ja lumelta. Luontokoululla on lainattavissa monia eri vaatekertoja.
Hyvät säähän sopivat retkeilykengät tekevät päivästä miellyttävän, vaikka sataisi tai olisi viileää.
Vaihtovaatteita mukaan! Syksyllä ja talvella on hyvä olla vaihtohanskat repussa ja kylmällä mieluiten sormikkaat nuotiolle.
Sadesäällä paras varustus on sadetakki tai -viitta, sateenvarjon kanssa on hankala kulkea metsässä. Kurahousut ovat pienimmille välttämättömät vielä pitkään sen jälkeen keväällä, kun kaupunkialueilla kadut ja pihat ovat jo kuivuneet – usein tarpeelliset myös talvella. Pääpolkumme ja nuotiopaikka on haketettu, mutta kosteutta ja kuraa riittää siitä huolimatta. Linja-autoon ei voi mennä kuraisissa housuissa. Jos lapsella ei ole kurahousuja, niin silloin hänellä on oltava repussaan vaihtoulkohousut linja-automatkaa varten.
Lasten varusteet ja eväät on parasta pakata lapsen omaan reppuun, omaan selkään. Se lisää retkeilyn tunnetta ja kasvatuksellisesti opettaa lasta huolehtimaan omista tavaroistaan.
Oppimisympäristö
Luontokoulussa on käytössä monipuoliset ja korkeatasoiset tutkimusvälineet: mikroskoopit, luupit, haavit, sekä veden ja metsän tutkimusvälineitä. Muita käytettävissä olevia tarvikkeita ovat puukot, puntarit, mitat, lumikengät, kävelysauvat, yöpymisvälineet ym.
Luontokoululla on käytössään laaja opetusmetsä. Ylitämme virtaavan Kiimajoen retkiemme aikana siltaa pitkin. Nuotiopaikka laavuineen ja risumajoineen on lasta kiehtova ympäristö. Koulun vieressä on elävää maaseutukulttuuriympäristöä, joten sopivia paikkoja elämykselliseen oppimiseen riittää.
Turvallisuus
Luonnollisesti teemme yhdessä voitavamme, ettei tapaturmia satu, mutta on hyvä tietää, että ryhmän omilla aikuisilla on jakamaton vastuu ryhmän lapsista ja oppilaista. Muistathan ottaa mukaasi lasten ja oppilaiden henkilötiedot ja huoltajien yhteystiedot.
Ilmoitattehan etukäteen sellaiset sairaudet, joilla saattaa olla merkitystä metsässä kulkemiseen (liikuntarajoitukset, diabetes, epilepsia yms.).
Tapaturman sattuessa luontokoulussa hoidetaan ensiapu. Ensiaputarvikkeet ovat ympäristökasvattajalla mukana. Päivittämään ensiaputaitojamme säännöllisesti. Mahdollinen jatkohoito jää omaan päiväkotiin/kouluun ja viime kädessä vanhemmille.
Tapaturmailmoitus tehdään oman päiväkodin/koulun toimesta.
Palaute
Otamme mielellämme palautetta vastaan – niin lapsilta, henkilökunnalta kuin perheiltä. Palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme ryhmien tarvitsemaan suuntaan.
Palautelomake esiopetus ja varhaiskasvatus
Lisätietoja
Taru Lindgren
Esiopetus ja varhaiskasvatus
Ympäristökasvattaja
Puhelin:
050 516 3443
Sähköposti: