Ohjeet luontokoulupäivään

Tarjoamme toimintavuoden aikana luontokoulupäiviä 5-7-vuotiaiden ryhmille eli viskareille ja eskareille sekä koululaisryhmille (ensisijaisesti 4.- ja 7.luokat). 

Esiopetus ja varhaiskasvatus

Isot ryhmät voidaan puolittaa, jolloin mukaan tulevalla henkilökunnalla on hyvä mahdollisuus keskittyä havainnoimaan lapsia ja osallistua itsekin toimintaan. Myös perhepäivähoidon lapset hoitajineen voivat päästä luontokouluun.

Infokirjeet lähetetään yhteyshenkilöille. 

Koulut

Luontokoulu tarjoaa päiviä ensisijaisesti 4.- ja 7.-luokkalaisille. Yhteyshenkilöille on ilmoitettu erikseen vierailupäivät sähköpostilla.

Voimme myös yhteissuunnitteluna laatia ryhmällenne mittatilauspaketin oman opetusteemanne pohjalta. Ideoita ja ajatuksia otetaan mieluusti vastaan.

Ruokailu

Valvonta-ateriat ilmoitetaan Epassilla kohtaan "Tampereen luontokoulu Korento". Muut käteisellä (5,50 €).

Ruokailijoiden määrä sekä erityisruokavaliot ilmoitetaan suoraan keittiöltä keittiölle eli luontokoulussa vierailevan luokan/ryhmän oman yksikön keittiö ilmoittaa tiedot Kämmenniemen ja Terälahden keittiöille suoraan.

Ilmoita siis luontokoulupäivästä oman yksikkösi keittiöön.

Ruokapalveluyrittäjä on Compass Group. Ateriat valmistetaan Kämmenniemen koululla, ja Terälahdessa on jakelukeittiö. Tämän vuoksi on tärkeää tiedottaa ruokailua koskevat tiedot molempiin toimipisteisiin.

Huom! Terälahden koulun keittiöllä ei ole erikseen kasvisruokavaihtoehtoa. 
Kasvisruokaa syövien oppilaiden määrä pitää siis ilmoittaa etukäteen.

Keittiöiden yhteystiedot

Kämmenniemen koulun keittiö

Puhelin:
050 4771558

Terälahden koulutalon keittiö

Puhelin:
050 4772242

Ruokailumaksu menee päiväkodin/koulun tililtä sen lukumäärän mukaisesti, mikä on ilmoitettu.

Ryhmän peruutukset tulee tehdä ajoissa (viisi päivää ennen), jottei laskuteta turhaan.

Mikäli vierailuaamuna ilmenee yhdenkin erityisruokavalioisen lapsen tai aikuisen poissaolo, niin ilmoita (ennen ennen klo 8.00) tekstiviestillä keittiöön (050 477 1558).

Huom! Mikäli yksi ryhmänne jaetaan kahdelle päivälle, täytä molemmille päiville omat lomakkeet.

Luontokoulussa on myös mikro, hella, uuni, jääkaappi ja astioita, jos halutaan syödä omia eväitä.

Eväät

Kaikki opetuspäivät päätyvät lopulta nuotiopaikalle, jossa voidaan nauttia eväitä.  Nämä eväät ryhmien on tuotava mukanaan, joko omasta päiväkodista / esikoulusta / koulusta tai eväät pyydetään lasten/nuorten kotoa. Nuotioaika on kouluille noin 35 min, vaka/eo noin 45 min.

Hyviä eväitä ovat esim. leipä, mehu (termarissa kylmällä säällä), hedelmä, keksit ja makkara paistamiseen. Aikuisilla on mahdollisuus nokipannukahvin keittoon (ota mukaan purut ja mukit).

Haluamme luontokoulussa lasten ja nuorten oppivan mahdollisimman pitkälle kestävän kehityksen mukaista ajattelua retkeilyssä.

  • Eväät on hyvä pakata omiin reppuihin
  • Eväät tulisi pakata pestäviin rasioihin. Muovipusseja olisi hyvä välttää.
  • Juotava mehu tms. olisi paras pakata pestäviin retkipulloihin tai lämpimänä termokseen.

Talvipakkasilla on todella mukavaa, jos lapsille on lämmintä juotavaa. Silloin voitte tuoda myös mehutiivistettä ja lämmitämme veden nuotiolla. Juomamukit voi lainata luontokoululta.

Nuotioeväiden vaihtoehtoja

  • Makkara tai pannussa lämmitettävä suolainen eväs
    • Lätyt; taikinan voitte ottaa mukaan maitopurkissa tai muovipullossa. Taikinaan kannattaa lisätä reilusti öljyä, niin paistaminen retkipannuilla helpottuu. Käytäntö on osoittanut, että taikinaa kuluu n. 1,5 dl/lapsi. Pannut ja paistamisvälineet ovat nuotiopaikalla. Litran taikinaan 2-4 kananmunaa, vehnäjauhoja, suolaa, öljyä (sokeria, ym. esim. yrttejä maastosta).
    • Tikkupullat; ota taikina mukaan! Taikina esim. 4 dl vehnäjauhoja, 2 rkl sokeria, ½ tl suolaa, 2,5 dl vettä, 2 tl leivinjauhetta = yksi annos. (Jauhoja pitää olla hieman mukana, koska paistamisen yhteydessä sitä tarvitaan sormille).
  • Luontokoululla on popcorn-halsteri, jolla voi valmistaa poppareita, mikäli otatte maissinjyviä mukaan.

Bussiaikatauluista johtuen kouluryhmien nuotioaika on melko tiivis. Ilmoitattehan ajoissa jos teillä on lettu- tai tikkupullataikinaa tai popcorneja. Silloin osaamme varautua nuotiolla oikeilla välineillä ja aikataululla.

Kiitos!

Bussiyhteydet

Tampereen Joukkoliikenteen sivuilta löytyy aikataulu linjasta 90 Terälahteen.

Joukkoliikenteen aikataulut
Lataa matkalippu ajoissa. Tampereen kaupunki on sitoutunut hoitamaan luontokoulukyyditykset, vaikka ne menevätkin jokaisen yksikön budjetista.

Bussimatkan alussa, heti ensimmäisessä bussissa, kannattaa sanoa määränpää Terälahti (D-vyöhyke).
Vaihtoaika on 2 tuntia.

Tulobussi

Teiskon liikennettä hoitaa Pohjolan liikenne. Aikataulut ovat muuttuneet.

Varhaiskasvatus- ja esikouluryhmät (+ 1-2.lk)

Bussi 90 lähtee Keskustorilta klo 9.05. Bussi on Terälahdessa noin klo 10.10. Huom! Bussi ei tule enää koulun pihan kautta. Luontokoulusta ollaan vastassa ryhmää Terälahden Salen pysäkillä.

Kouluryhmät

Bussi 90 lähtee klo 8.35 Keskustorilta. Reittiehdotukset (tampere.fi)

Bussi on perillä noin klo 9.30. Bussi ei tule enää koulun pihaan. Luontokoulusta ollaan ryhmää vastassa Terälahden Salen pysäkillä.

On mahdollista valita myös klo 10.05 Keskustorilta lähtevä vuoro . Takaisin lähtö on tällöin klo 16.05 vuorolla. Pyydämme ilmoittamaan tästä aikataulusta sähköpostilla. Tässä bussissa on tilaa enemmän.

Lähtöbussi

Varhaiskasvatus- ja esikouluryhmät

Takaisin bussi 90 lähtee klo 15.00. Bussi ei hae enää koulun pihasta, vaan ryhmä saatetaan Terälahden keskustan pysäkille.

Kannattaa varautua lasten matkapahoinvointiin, koska tie on pitkä ja mutkainen. Monesti bussi on myös hyvin täynnä, koska oppilaita Kämmenniemen yläkoululle kulkee samoissa vuoroissa. Ainakin osan matkaa lapset joutuvat välillä istumaan varsin tiiviisti. Pahoinvointia voi auttaa edessä istuminen sekä myös inkivääri tai laakerinlehti sekä erityisranneke.

Kouluryhmät

Bussi 90 lähtee klo 13.55. Bussi ei hae enää koulun pihasta, vaan ryhmä saatetaan Terälahden keskustan pysäkille.

On mahdollista valita myös bussi, joka lähtee klo 16.05 Terälahdesta (Tulo klo 10.05 vuorolla Keskustorilta). Pyydämme ilmoittamaan tästä aikataulusta sähköpostilla. Tässä bussissa on enemmän tilaa.

 

Pukeutuminen

Ulkona ollaan säässä kuin säässä jopa pitkiäkin aikoja, joten säänmukainen vaatetus on tärkeää. Kovalla pakkasella toki turvallisuus huomioiden. Lämmintä vaatetusta on hyvä olla riittävästi, koska liikkumisen jälkeen nuotiopaikalla saattaa vilu yllättää.

Kerrospukeutuminen on kaikessa retkeilyssä suositeltavaa: sisin vaatekerta pitää kuivana, keskivaatekerta lämmittää ja uloin vaatekerta suojaa sateelta, tuulelta ja lumelta. Luontokoululla on lainattavissa monia eri vaatekertoja.

Hyvät säähän sopivat retkeilykengät tekevät päivästä miellyttävän, vaikka sataisi tai olisi viileää. 

Vaihtovaatteita mukaan! Syksyllä ja talvella on hyvä olla vaihtohanskat repussa ja kylmällä mieluiten sormikkaat nuotiolle.

Sadesäällä paras varustus on sadetakki tai -viitta, sateenvarjon kanssa on hankala kulkea metsässä. Kurahousut ovat pienimmille välttämättömät vielä pitkään sen jälkeen keväällä, kun kaupunkialueilla kadut ja pihat ovat jo kuivuneet – usein tarpeelliset myös talvella. Pääpolkumme ja nuotiopaikka on haketettu, mutta kosteutta ja kuraa riittää siitä huolimatta. Linja-autoon ei voi mennä kuraisissa housuissa. Jos lapsella ei ole kurahousuja, niin silloin hänellä on oltava repussaan vaihtoulkohousut linja-automatkaa varten.

Lasten varusteet ja eväät on parasta pakata lapsen omaan reppuun, omaan selkään. Se lisää retkeilyn tunnetta ja kasvatuksellisesti opettaa lasta huolehtimaan omista tavaroistaan. 

Oppimisympäristö

Luontokoulussa on käytössä monipuoliset ja korkeatasoiset tutkimusvälineet: mikroskoopit, luupit, haavit, sekä veden ja metsän tutkimusvälineitä. Muita käytettävissä olevia tarvikkeita ovat puukot, puntarit, mitat, lumikengät, kävelysauvat, yöpymisvälineet ym.

Luontokoululla on käytössään laaja opetusmetsä. Ylitämme virtaavan Kiimajoen retkiemme aikana siltaa pitkin. Nuotiopaikka laavuineen ja risumajoineen on lasta kiehtova ympäristö. Koulun vieressä on elävää maaseutukulttuuriympäristöä, joten sopivia paikkoja elämykselliseen oppimiseen riittää.

Turvallisuus

Luonnollisesti teemme yhdessä voitavamme, ettei tapaturmia satu, mutta on hyvä tietää, että ryhmän omilla aikuisilla on jakamaton vastuu ryhmän lapsista ja oppilaista. Muistathan ottaa mukaasi lasten ja oppilaiden henkilötiedot ja huoltajien yhteystiedot.

Ilmoitattehan etukäteen sellaiset sairaudet, joilla saattaa olla merkitystä metsässä kulkemiseen (liikuntarajoitukset, diabetes, epilepsia yms).

Tapaturman sattuessa luontokoulussa hoidetaan ensiapu. Ensiaputarvikkeet ovat ympäristökasvattajalla mukana. Päivittämään ensiaputaitojamme säännöllisesti. Mahdollinen jatkohoito jää omaan päiväkotiin/kouluun ja viime kädessä vanhemmille.

Tapaturmailmoitus tehdään oman päiväkodin/koulun toimesta.

Palaute

Otamme mielellämme palautetta vastaan – niin lapsilta, henkilökunnalta kuin perheiltä. Palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme ryhmien tarvitsemaan suuntaan.

Lisätietoja

Taru Lindgren
Esiopetus ja varhaiskasvatus Ympäristökasvattaja
Puhelin:
050 516 3443
Jenni Skaffari
Koulut Ympäristökasvattaja
Puhelin:
040 801 6654
Päivitetty 17.3.2023