Työväenopiston lukukausi alkaa 12.1. – uutuudet vievät Ukrainaan, TikTokiin ja Bollywoodiin

Kaksi henkilöä kävelee käsi kädessä metsässä.
Tampereen seudun työväenopiston kevään retkikurssit vievät opiskelijat pirkanmaalaiseen lähiluontoon.

Tampereen seudun työväenopiston lukukausi alkaa torstaina 12.1. Tampereella, Ylöjärvellä ja verkossa järjestettäviä kursseja on tarjolla keväällä yhteensä yli 1100. Tarjonnan uutuudet vievät opiskelijat kulttuurien ja ilmiöiden pariin: Ukrainasta Bollywoodiin ja aina TikTokiin asti!

– Opiston kevät näyttää runsaudessaan ja monipuolisuudessaan todella inspiroivalta ja innostavalta. Uskon, että työväenopiston kursseille löytävät nyt entistäkin useammat uudet ihmiset, myös ne, jotka eivät aiemmin ole toimintaamme tutustuneet. Elämme aikaa, jolloin opiston tarjoamien sisältöjen merkityksellisyys on osallistujille entistäkin tärkeämpää, rehtori Maija-Liisa Gröhn sanoo.

Yksi kevään uutuuksista on Ylöjärvellä järjestettävä intialaisen elokuvatanssin Bollywood-kurssi, jossa korostuvat rytmi, tunne ja naisellinen liikekieli. Kiinnostus hyvinvointiin näkyy myös ravintoon liittyvillä uusilla kursseilla, jotka keskittyvät rentoon syömiseen ja vatsavaivoihin.

Tammikuun lopun uutuuden Elämää autisminkirjolla -päiväkurssin tavoitteena on lisätä ymmärrystä autisminkirjon näkymisestä arjessa ja kanssakäymisessä. Tutustu TikTokiin puolestaan johdattaa opiskelijat valtavasti kasvavaan sosiaalisen median alustaan ja oman sisällön luomiseen vapaa-ajalle ja työelämään.

Ekologisuus ja kestävä kehitys näkyvät opiston tarjonnassa monilla ainealueilla. Kasvivärikursseilla syntyy niin luonnollisia väriliituja kuin vesivärejä, ja lukukauden aikana järjestetään myös Permakulttuurin perusteet -kurssi ja nuorille suunnattu Pieniä ilmastotekoja -viikonloppupaja.

– Työväenopistossa merkityksellisyys näkyy niin opetussisältöjen vaikuttavuudessa, ekologisuudessa, uusissa some-ilmiöissä kuin kaikessa taidetekemisessä. Työväenopiston kestävät arvot, muun muassa ihmistenvälisyys ja seuraamistietoisuus, ovat vahvasti näkyvillä opetuksessa. Toivon, että jokainen voi kokea elämässään merkityksellisyyttä, olemme siihen yksi matalan kynnyksen opastaja, Gröhn kertoo.

Ukraina näkyy koko kevään

Opisto on lisännyt keväälle myös Ukraina-aiheisten kurssien tarjontaa. Ukrainan kielen alkeet jatkuvat syksyltä, mutta myös kokonaan uudella alkeiskurssilla voi aloittaa opiskelun. Maan kulttuuriin pääsee tutustumaan ukrainalaisen ruoan kokkauskurssilla Ylöjärvellä ja Sampolassa englanninkielisellä The Ukrainian Culture -kurssilla, joka vie opiskelijat taiteen, musiikin ja kirjallisuuden pariin. Historiaan johdattaa verkkokurssi Ukrainan historia Kiovan Rusista tähän asti.

Maija-Liisa Gröhnin mukaan tieto ja ymmärrys luovat pohjaa myös omalle varautumiselle kohti tulevaa, joka aina on tuntematonta.

– Kansalaisopiston tehtävä on reagoida aikaansa ja huomioida alueen asukkaiden moninaiset tarpeet ja opiskelijaryhmät. Ukraina-aiheiset kurssit täyttävät tiedonjanoa ja tarjoavat mahdollisuuden keskustella ja luoda ymmärrystä ajankohtaisista ilmiöistä. Sen sijaan, että jää neuvottomana pelkäämään sotaa lähialueella tai kauhistelemaan ja murehtimaan ukrainalaisten kohtaloa, voikin ottaa omassa elämässään askeleen lähemmäksi näihin asioihin, asettumalla näiden ihmisten asemaan tutustumalla ja keskustelemalla muiden asioista kiinnostuneiden kanssa. 

Lukuvuoden ja -kauden mittaisten kurssien lisäksi opisto järjestää kevään aikana myös viikonloppu- ja lyhytkursseja eri ainealueilla. Luvassa on Pirkanmaan luontoon vievien retkien lisäksi niin polku- ja porrasjuoksua kuin kukkiensidontaa! Suositut luovan puunveiston viikonloput mahdollistavat opiskelun myös kesäkuun alussa, ja tarjontaa onkin kasvatettu opiskelijoiden toiveesta myös luovan puunveiston perinteen vaalimiseksi.

Yleisluennot Tampereen ytimestä

Kevään luentotarjonnan aloittaa Sampolan sukututkimuspäivä lauantaina 28.1. Päivän teemana on suku- ja tieverkostojen 1600-luku, jonka eri näkökulmista luennoivat FT Tapio Salminen, FM Minna Vesa ja FM Robin Engblom. Luennot pidetään juhlasalissa, ja Sampolan aulassa on paikalla näytteilleasettajia. Työväenopisto järjestää sukututkimuspäivän yhteistyössä Tampereen seudun sukututkimusseura ry:n kanssa.

Tammikuussa luentosarjoista alkaa myös suosittu Mestarit kameran takaa, joka vie yleisön valokuvien keinoin Tampereen historiaan.  Helmikuussa Sampolassa alkaa luentosarja Tutut mutta tuntemattomat – kotoperäiset vähemmistökielet ja -kulttuurit, joka taustoittaa karjalan, saamen, viittomakielen ja romanikielen historiaa. Maaliskuussa järjestetään Miten voit osallistua ja vaikuttaa Tampereella? -illat sekä Hiilineutraaleja tekoja -luentosarja, joka jatkaa syksyllä aloitettua teemaa kestävästä elämäntavasta.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Visit Tampere / Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa