Keskiviikkokahvit Sampolassa 30.11. saakka – tutustu teemoihin

Sampolan kahvila Pulina. Taustalla kahvilan tiski. Edessä pöytiä.
Sampolassa osoitteessa Sammonkatu 2 sijaitseva Pulina on kaikille avoin kahvila.

Tampereen seudun työväenopisto järjestää Sampolassa Pirkanmaan Voimian ylläpitämässä Kahvila Pulinassa Keskiviikkokahveja klo 17–19 syksyn ajan 7.9.–30.11. Kahvilatilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, mutta kahvilatuotteet täytyy kustantaa itse.

Keskiviikkokahvit lähtivät liikkeelle asiakaspalautteista. Muun muassa Kalevan alueen asukkaat, Sampolassa työskentelevät opettajat ja opiskelijat lähettivät viime keväänä työväenopistolle runsaasti palautetta Sampolan Kahvila Pulinan liian suppeista aukioloajoista. Koska palautteiden toimittaminen ylläpitäjälle ei johtanut muutokseen, alkoi projektisuunnittelija Taru Huokkola kerätä Syke-hankkeen nimissä adressia kahvilan aukioloaikojen laajentamiseksi ja suunnitteli yhdessä koulutussuunnittelijoiden ja opettajien kanssa syksylle viikoittaisen kahvilatapahtuman. 

Pirkanmaan Voimian kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Pulina-kahvilan aukioloajat laajennettiin syyslukukaudelle 2022. Keskiviikkokahvien ohjelman tarkoitus on elävöittää Pulinaa ilta-aikaan, jotta kahvila pysyisi myös jatkossa auki Sampolan oppilaitosyhteisön opettajia, opiskelijoita ja kirjaston kävijöitä varten alkuiltapäivänkin jälkeen.

Huokkola pitää kahvilaa tärkeänä ja kohtuuhintaisena kohtaamispaikkana. Syväsivistys ja kestävä kehitys elämäntapana -Syke-hanke keskittyy ekososiaaliseen sivistykseen, jossa korostuu myös demokratia.

– Ihmisten pitää voida vaikuttaa omaan asuinympäristöönsä, ja se on kirjattu myös kaupungin strategiaan. Kahvilan aukioloaikojen laajentaminen on hyvä esimerkki osallisuuden toteutumisesta. Osallisuus on sitä, että voi vaikuttaa. Se ei ole pelkkää palautteen antamista, vaan sitä, että palaute johtaa muutokseen. On tärkeää tuntea kuuluvansa yhteisöön ja huomata, että omalla toiminnalla on vaikutusta. Tässä tapauksessa ihmisten yhteydenotot johtivat siihen, että kahvila on pidempään auki, Huokkola kertoo.

Seuraavaksi Huokkolan mukaan alueella asuvat, opiskelevat ja työskentelevät voivat vaikuttaa osallistumalla Keskiviikkokahveille ja kutsumalla niihin tuttavia. Kahvila on avoinna maanantaista torstaihin klo 8–19 ja perjantaisin klo 8–15, joten myös Keskiviikkokahvien ulkopuolella ehtii poiketa kohtaamispaikalle.

Opiston osaamista pähkinänkuoressa

Syksyn teemat johdattavat kahvilan kävijät niin käytännön opiskeluvinkkeihin, sosiaalisen median ja verkon ajankohtaisaiheisiin kuin taidealaan monipuolisesti piirtämisestä kirjallisuuteen ja sanataiteeseen. Kahvit käynnistyvät kielten itseopiskeluvinkeillä 7.9. Kirjailija Juha Hurme esittelee Tiu tau tilhi -teostaan kahveilla 21.9., ja innokkaat kirjoittajat pääsevät jatkuvaan sanataidepajaan 26.10.

Syksyn aikana Keskiviikkokahvit esittelevät nuorille ja aikuisille verkon ja sosiaalisen median teemoja: Instagramin käyttöä (28.9.), arjen tietoturvaa (9.11.) ja vanhemmuuden some- ja nettitietämystä (23.11.). Pulinan Keskiviikkokahveilla järjestetään 5.10. myös oppimisvaikeuksiin keskittyvä luki-info, jossa on mukana työväenopiston Opinverstas. Opinverstaalle voivat hakeutua nuoret ja aikuiset, jotka epäilevät itsellään lukivaikeutta tai tarvitsevat tukea oppimisen pulmiin.

Ympäristöstä ja ympäristöystävällisyydestä kiinnostuneet pääsevät syksyllä kuulemaan puutarhurin vinkkejä syksyn piha- ja kasviaskareisiin 14.9., ja 12.10. järjestetään Roskien uusi elämä -työpaja, jossa kotitalouksien pois heitettävä jäte pääsee uusiokäyttöön.

Taidetta pääsee tekemään 2.11., kun kahvit keskittyvät pikapiirtämiseen ja maalaamiseen. Paikan päällä voi maalata oman näkemyksensä kahvia juovasta mallista, jolla on vaatteet yllään, mutta myös muita aiheita voi piirtää. Keskiviikkokahveilla piirretään 16.11. omia mangahahmoja.

Keskiviikkokahvit päättyvät 30.11. joulukorttipajaan, jossa kävijät voivat askarrella kortteja niin omaan käyttöönsä kuin Siskot ja Simot -yhdistyksen joulupostikampanjaan. Siskot ja Simot toimittavat kortit ikäihmisille ympäri Suomen. Joulukorttipajan tarvikkeet saa paikan päältä.

Keskiviikkokahveille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Syke on Tampereen seudun työväenopiston laatu- ja kehittämishanke, jonka rahoittaa Opetushallitus. Syke-hanke kestää vuoden 2022 loppuun saakka.

Keskiviikkokahvien ohjelma

  • 7.9. Vinkkejä kielten itseopiskeluun, suunnittelijaopettaja Paula Fiskaali
  • 14.9. Viherpeukalon syystoimet, puutarhuri Ystävä Martikainen
  • 21.9. Tiu tau tilhi. Koululaulun, körttiläisyyden ja fasismin kulttuurihistoriaa, teatteriohjaaja Juha Hurme
  • 28.9. Opi käyttämään Instagramia! viestintäsuunnittelija Anna-Katariina Maksimoff
  • 5.10. Luki-info, suunnittelijaopettaja Minna Kymäläinen
  • 12.10. Roskien uusi elämä -työpaja, ympäristöinsinööri Laura Tikkanen
  • 19.10. syysloma (Kahvila Pulina on kiinni)
  • 26.10. Sanataidetta nonstop, opettaja Mia Lempinen
  • 2.11. Kahvila-Croquis, opettaja Maarit Blomqvist
  • 9.11. Arjen tietoturva, opettaja Mark Stenbäck
  • 16.11. Piirrä oma manga-hahmosi, opettaja Tiina Jaakkola
  • 23.11. Some- ja nettitietämys lasten ja nuorten vanhemmille, opettaja Sofia Pieti
  • 30.11. Joulukorttipaja, koulutussuunnittelija Irma Laine
Opetushallitus rahoittaa -logo.
Tampereen seudun työväenopiston Syke-hankkeen rahoittaa Opetushallitus.
Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff
Jaa sosiaalisessa mediassa