Hyppää sivuvalikkoon

Opiskeluhuolto ja opiskeluterveydenhoito

Hatanpään lukio penkkarit 1

Opiskeluhuolto

Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena opiskeluhuoltona (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1297/2013) 3§. Yksilökohtainen opiskeluhuoltoryhmä toteutuu aina tapauskohtaisesti ja tarpeen mukaan.
Opiskelijan lähin ohjaaja on ryhmänohjaaja, jonka hän tapaa tarvittaessa työhuoneesta ja jonka puoleen opiskelija voi kääntyä kaikenlaisissa kysymyksissä. Ryhmänohjaaja arvioi, milloin opiskelija on ohjattava eteenpäin apua hakemaan. Opinto-ohjaajan palvelut ovat käytettävissä päivittäin ja terveydenhoitajan palvelut vastaanottoaikoina.

Lukiokuraattori- ja psykologipalvelut

Kaikissa Tampereen kaupungin päivälukioissa toimii lukiokuraattori ja -psykologi. He työskentelevät usealla eri lukiolla.

Opiskelijat voivat hakeutua lukiokuraattorille tai -psykologille koulun terveydenhoitajan, ryhmänohjaajan, opettajan, opinto-ohjaajan, rehtorin tai erityisopettajan kautta. Myös opiskelijat itse tai heidän huoltajansa voivat ottaa yhteyttä. Kuraattorin ja psykologin yhteystiedot löydät koulun kotisivulta ja Wilman pysyvistä tiedotteista.

Työskentely painottuu ohjaukseen ja neuvontaan. Käynneillä kartoitetaan opiskelijan elämäntilannetta ja tuen tarvetta. Tarpeen mukaan opiskelija ohjataan jatkotutkimuksiin ja jatkohoitoon.

Lukiokuraattori
Lukiokuraattori auttaa opiskelijoita opiskeluun (esim. motivaatio-ongelmat ja poissaolot), ihmissuhteisiin, sosiaalisiin ongelmiin (esim. perheongelmat ja päihteiden käyttö) sekä itsenäistymiseen (talous- ja asuntoneuvonta) liittyvissä asioissa. Tarvittaessa kuraattori tekee myös kriisityötä. Tapaamiset ajanvarauksella joko wilman, sähköpostin tai puhelimen kautta. 

Kuraattori Salla Kananen: 050 4094906, [email protected] / Salla on lukion 2-4. vuosien opiskelijoiden kuraattori. Tapaamiset Hatanpään lukiolla huoneessa 211, 2. kerros.

Kuraattori Tuija Routamaa: 040 5755789, [email protected] / Tuija on lukion 1. vuoden opiskelijoiden kuraattori. Tapaamiset Hatanpään lukiolla huoneessa 406, 4. kerros. 

Lukiopsykologi Nina Liukkonen: 044 4863836, [email protected] ottaa opiskelijoita vastaan Hatanpään lukiolla huoneessa 406, 4. kerros. Tapaamiset ajanvarauksella joko wilman, sähköpostin tai puhelimen kautta. Lukiopsykologi ohjaa, neuvoo ja tukee lukiolaisia psyykkiseen hyvinvointiin, opiskeluun ja elämäntilanteeseen liittyvissä asioissa. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi opiskelustressin, masennuksen, ahdistuneisuuden, jännittämisen tai yleisen pahan olon tunteen vuoksi. Myös kriisitilanteissa voi kääntyä lukiopsykologin puoleen.
 

Opiskeluterveydenhuolto

Terveydenhoitaja Nea Säilä: maaliskuun alusta lähtien Hatanpäällä parillisten viikkojen maanantait ja kaikki tiistait. Tiistaisin jatkuu walk in -neuvonta klo 10–11, muina aikoina vastaanotto vain ajanvarauksella. Ajanvaraukset jatkossakin ajanvarausnumerosta 040 806 2454 klo 8:15–12. Muina aikoina kuin parillisten viikkojen maanantaisin ja tiistaisin opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat Tullinkulman toimipisteessä, Hammareninkatu 5B ja 3. kerros.

Helmikuussa 2024 opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat saatavilla Tullinkulman toimipisteestä: puh: 040 8062454 vastataan ma-pe klo 8:15-12:00. Lisäksi Walk in -neuvontaa on Tullinkulmassa tiistaisin ja torstaisin klo 10:00-11:00.

Lukion 1. vuoden opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus opiskeluterveydenhuollon terveystarkastukseen.

Varaa aika terveydenhoitajalle joko puhelimitse tai verkossa: Puhelin 040 806 2454, soittoaika ma - pe klo 8.15 - 12. Tiimipuhelimeen tulevia teksti- ja vastaajaviestejä ei ole mahdollista huomioida. Terveydenhoitaja on paikalla koululla (Haapakuja 2 peruskoulun kiinteistössä) paikalla aina tiistaisin ja joka toinen maanantai (parilliset viikot). Walk in -neuvonta on tiistaisin klo 10-11. Muutoin terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolle on varattava aika. Hoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja ohjaa tarvittaessa lääkärille.

Ajanvaraus myös sähköisesti.

Lääkäripalvelut ovat maksullisia yli 18-vuotiaille koskien sairaanhoitokäyntejä. Käyntimaksu peritään kolmelta ensimmäiseltä kerralta. Sen jälkeen käynnit ovat maksuttomia kyseisen kalenterivuoden ajan.

Suun terveydenhuolto

Kehotuskirje varata aika lähetetään 17-vuotiaille tamperelaisille nuorille. Ajan voi varata keskitetystä ajanvarauksesta ma – pe klo 8.00 -17.00, numerosta 03 384 5300. Ajan tarkistaminen, siirtäminen ja peruuttaminen sekä ensimmäisen ajan varaaminen suuhygienistille ja kiireellisen hammaslääkäriajan varaaminen on mahdollista myös sähköisen asioinnin kautta.

Vieraspaikkakuntalaisella opiskelijalla on mahdollisuus käyttää Tampereen kaupungin suun terveydenhuollon palveluja. Hammashoitopalvelujen käyttäjäksi voi ilmoittautua netissä olevalla lomakkeella. Sitä voi myös tilata keskitetystä ajanvarauksesta, puh. 03 384 5300. Ajanvaraus on tehtävä itse. Vieraspaikkakuntalaisella opiskelijalla on mahdollisuus käydä hammashoidossa myös omassa kotikunnassaan.

Päivitetty 12.2.2024