Kuvataiteen lukiodiplominäyttely 27.11.2023-22.1.2024

Kuvataiteen lukiodiplominäyttely Silmäillen on esillä galleria Luomuksessa Tammerkosken lukion 1. kerroksessa. Tervetuloa!

SILMÄILLEN TAITEEN SYÖVEREIHIN

On jälleen tullut se aika vuodesta, kun Tammerkosken lukion opiskelijoiden kuvataiteen lukiodiplominäyttely avaa ovensa. Tällä kertaa mystisellä otsikolla Silmäillen. Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 24.11. kello 15 Sampolan Galleria Luomuksessa, osoitteessa Sammonkatu 2.

Juuri valmiiksi saadut kuvataiteen lukiodiplomityöt perustuvat opetushallituksen antamiin valtakunnallisiin ohjeisiin. Joka vuosi opetushallitus julkaisee joukon tehtäviä kuvauksineen, joista opiskelijan on valittava itselleen yksi, jota lähtee toteuttamaan. Jo vuodesta 1999 opiskelijat kautta maan ovat päässeet osoittamaan erityistä osaamistaan ja harrastuneisuuttaan pitkäkestoisen kuvataiteen näytön avulla. Opiskelijan valmistuessa tehty lukiodiplomi täydentää lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen osoittamaa osaamista.

Kuvataiteen lukiodiplomin suorittaminen on suosittua juuri Tammerkosken lukiolla, sillä lukion kuvataide ja design -linjalla on valtakunnallinen erityistehtävä juuri kyseisellä alalla. Kuvataiteen lukiodiplomi toimii ikään kuin kuvataiteen opiskelijoiden päättötyönä, jossa kulminoituvat taidot, tekniikat ja tiedot, joita opiskelijoille on kuvataideopintojensa aikana kertynyt. Lukiodiplomin teon aikana opiskelijat pääsevät myös koettelemaan siipiään ilman opettajan ohjausta, sillä työn suunnitteluvaihetta lukuun ottamatta työn tekeminen ja valmistuminen on täysin opiskelijan omalla vastuulla.

Mitä näyttelyssä on sitten esillä? Lukiodiplomikurssin loputtua opetushallituksen tehtävänannot ovat muuttuneet valmiiksi teoksiksi. Vaikka opetushallituksen antamat tehtävät ja ohjeet ovat kaikille samat, tulkintoja ja erilaisia, uniikkeja teoksia on yhtä monta kuin niitä tehneitä opiskelijoita. Varsinaisen teoksen lisäksi lukiodiplomin suorittamiseen kuuluu myös portfolion tekeminen. Siinä opiskelija kuvaa ajatusprosessiaan, työn tekemistä, hyödyntämiään tietoja ja visuaalisen kulttuurin ilmiöitä sekä prosessin aikana oppimiaan uusia taitoja ja tietoja. Yhdessä teos ja portfolio muodostavat kokonaisuuden, joka mahdollistaa taideteosten silmäilyn lisäksi syvemmän paneutumisen.

Opiskelijoiden tunnelma lukiolla on korkealla, kun viimeisetkin työt on saatu ripustettua esille ja teokset korokkeilleen. Työläs ja intensiivinen lukiodiplomi on saatu päätökseen, ja uurastaneet opiskelijat saavat olla ylpeitä aikaansaannoksistaan. Erityisen hienoa oli näyttelyä kootessa syntynyt yhteishenki. ”Kaikki osallistuivat niin vahvasti tekemiseen, koko homma saatiin yhdessä tehtyä,” yksi opiskelijoista kertoi tyytyväisenä. Nyt kokoon kasattu Silmäillen odottaa vain vierailijoitaan.

Näyttely on nähtävissä Galleria Luomuksessa, Sampolassa, avajaisten jälkeen maanantaista perjantaihin, kello 8-20, 27.11.2023—22.1.2024. Viikonloppuisin tarkista aukiolo numerosta 040 8698183. Aukiolossa joulutauko 22.12.2023—3.1.2024.

Emma Kuusinen, opiskelija, [email protected], p. 040-182 0300 

Jaana Kortelainen, opettaja, [email protected], p. 040-547 3641

Jaa sosiaalisessa mediassa