Kulttuurikasvatus ja pelillistäminen

Pelaajabarometrin mukaan 89% suomalaisista pelaa aktiivisesti jotakin peliä. Pelillisyyden voi yhdistää myös kulttuurikasvatukseen.

Kaupunkikulttuuriyksikön lastenkulttuurin väki kokoontui orientaatiopäivään, jonka yhtenä teemana oli lastenkulttuurin ja kulttuurikasvatuksen pelillistäminen. Päivän aikana keskusteltiin pelaamisen ja pelillisten elementtien käyttämisestä omassa työssämme. Vuosien varrella Taidekaaressa on pelillistämistä hyödynnetty, viimeisimpänä viime kevään 7. luokkien Kulutusta karkuun -kokonaisuudessa. Tuolloin koko työpajakierros oli pakohuonepelin muotoinen. Kierroksen suunnittelusta ja ohjauksesta vastasi Työväenmuseo Werstas.

Pelillisyyden kehittäminen jatkuu, sillä Taidekaari on yhteistyössä ACCAC Finlandin kanssa kehittäjänä ja testaajana Game On! -hankkeessa. Luovan Euroopan rahoittama hanke etsii uusia, saavutettavia tapoja kulttuurikasvatukselle. Taidekaaren ohjaava museolehtori Janina Ahlfors valittiin mukaan kesäkuiseen Game On! -residenssiin, jossa luotiin Minecraft Education -pohjaisen pelin rakenne ja sisältö. Pelin ensimmäinen versio on rakenteilla tällä hetkellä, ja syksyn aikana tamperelaisetkin alakoululaiset pääsevät testaamaan rauhan, kestävän kehityksen ja inkluusion pelipolkuja, joissa tutustutaan Italian, Hollannin, Kreikan ja Suomen kulttuuriin, luontoon ja taiteeseen niin pelin sisällä kuin reaalimaailmassakin.

Taidekaarelaiset kasvattavat omaa osaamistaan myös kouluttautumalla, sillä museolehtorimme Liisa Aholainen ja Kirsi Karvonen suuntaavat syksyn aikana pakohuonepelien käsikirjoittamiskurssille.

Teksti: Janina Ahlfors
Kuvat: Janina Ahlfors
Jaa sosiaalisessa mediassa