19.8.2022 09.58
Kaksi lasta katselemassa taideteosta lastenkulttuurikeskus Rullassa.

Eskarit näyttelykuraattoreina

12.8. vietettiin iloisissa tunnelmissa avajaisia Rullassa, koska siellä aukesi taidenäyttely, jonka teokset ovat esikoululaisten valitsemia.

Tää on hieno 2 -näyttely on ensimmäinen kolmen näyttelyn sarjasta, jonka ideana on ollut osallistaa tamperelaisia näyttelytyöhön. Yleensä aikuisten ammattilaisten tekemä työ on nyt annettu eri-ikäisten kuntalaisten käsiin, sillä esikoululaiset valitsevat teokset Lastenkulttuurikeskus Rullan, ikäihmiset Kulttuuritalo Laikun ja yläkouluikäiset Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n näyttelyihin. Projektissa yhteistyötä tehdään eri kaupungin toimijoiden välillä. Teokset tulevat Tampereen taidemuseon kokoelmista, tilat kaupunkikulttuuriyksiköstä ja nuorisopalveluilta ja teosten valitsemiseen johtanutta työpajatoimintaa on vetänyt Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman väki.

Rullan näyttelyteosten valinta aloitettiin jo keväällä Talvitien päiväkodin ja koulun Siivekkeet-ryhmän kanssa. Valintaa tehtiin useassa työpajassa ja välitehtävien avulla. Lasten kanssa puhuttiin taiteesta ja näyttelyistä yleisesti ja teoksia tutkittiin sekä yhdessä että itsekseen. Kukin eskari äänesti omia suosikkejaan ja pisteidenlaskun jälkeen mukaan pääsi 9 taideteosta. Lapset valitsivat eri tekniikoin tehtyjä teoksia, mukaan pääsi mm. animaatio, öljyvärimaalauksia ja valokuvia. Taideteoksissa lapsia kiinnostivat erityisesti aiheet, joita valituissa on merenneidoista ruoka-annoksiin, ja teokset herättivätkin monenlaisia ajatuksia niissä esiintyneistä hahmoista ja tunnelmista. Myös tekninen toteutus ja taiteilijoiden kyvyt hämmästyttivät eskareita.

1. luokkalaiset ja valmistavan opetukset pääsevät näyttelyyn Taidekaaren Sakke ja kaverit -kokonaisuuden kautta ja muut ryhmät voivat varata Rullan opastuksen. Kannustamme myös vapaa-ajan kävijöitä näyttelyn pariin! Lasten valinnat ovat nähtävillä Rullassa 13.8.-23.10.2022. Tervetuloa katsomaan millaiset teokset ovat tulleet tiukan eskarijuryn valitsemiksi ja millaisia taidetyyppejä he itse valmistivat näyttelyvieraiden iloksi! Näyttelyssä saa vinkkejä taiteen katsomiseen vaikkapa eskarityyliin pää alaspäin ja pääsee itse pohtimaan omaa taidemakuaan.

 

Teksti ja kuva: Janina Ahlfors

Teksti: Janina Ahlfors
Kuvat: Janina Ahlfors
Jaa sosiaalisessa mediassa