Haku urheilulinjalle

Sammon keskuslukion urheilulinjan opiskelijat valitaan toisen asteen yhteishaussa.

Urheilulinjalle hakevalle avautuu Opintopolun hakuohjelmassa urheiluhaun lisätiedot, jotka hakijan on myös täytettävä. Löydät tarkat ohjeet ja ohjevideon Olympiakomitean sivuilta kohdasta Haku urheiluoppilaitoksiin.

Kriteerit ja lisätietoa opiskelijavalinnasta: Urheiluoppilaitosten opiskelijavalinnan hakuprosessi ja kriteerit

Urheilulinjan valintaperusteet

Urheilulukiot poikkeavat muista lukioista valintaperusteiden osalta. Opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta (maks. 10) sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä (maks. 10).

Keskiarvo

Hakijan keskiarvopisteiksi lasketaan hakijan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden ja liikunnan arvosanoista muodostuva keskiarvo sadasosan tarkkuudella. Lisäksi edellytetään, että lukuaineiden keskiarvo on vähintään 7,5.

Urheilu- ja soveltuvuuspisteet

Urheilu- ja soveltuvuuspisteet määräytyvät oppilaitoksen ja hakijan urheilulajin valtakunnallisen lajijärjestön yhteistyönä. Hakija voi saada urheilullisista ansioistaan ja urheilulahjakkuudestaan 0 – 5 pistettä (lajiliittopisteet) ja oppilaitoksen harkinnan mukaan 0 – 5 soveltuvuuspistettä (oppilaitospisteet).

Lajiliittopisteytyksen periaatteet (0 – 5 pistettä):

4,2 – 5

Joukkuelaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

Yksilölaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

3,1 – 4,1

Joukkuelaji: Ikäluokan maajoukkueurheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

Yksilölaji: SM-mitalitaso. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

2,1 – 3,0

Joukkuelaji: Maajoukkue-ehdokas, aluejoukkueen kärkeä, seurajoukkueen kärkipäätä. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

Yksilölaji: SM-pistesijataso, SM-mitalitason viestijoukkueen jäsen. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

1,1 – 2,0

Joukkuelaji: Aluejoukkueen keskitasoa, seurajoukkueen runkopelaaja.

Yksilölaji: Lähellä SM-pistesijaa, SM-pistesijatason viestijoukkueessa.

0,1 – 1,0

Seuratason aktiivi.

0

Käytetään vain jos lajiliitto ei tunne urheilijaa (koulu pisteyttää, max. 2,5 pistettä).

Oppilaitospisteytyksen periaatteet (0 – 5 pistettä):

Oppilaitospisteytyksen lähtökohtana on tukea lajiliiton pisteytystä potentiaalisimpien urheilijoiden sisäänpääsyn varmistamiseksi. Sammon keskuslukiossa huomioitavia seikkoja oppilaitospisteiden määräytymisessä ovat painopistelaji, lajiliitolta saadut pisteet ja hakijan urheilullinen potentiaali. Yksilöllisten lajien kohdalla lajiliiton nimeämät huippulahjakkuudet saavat erillisen kutsun haastatteluun sekä tehtävän, jossa selvitetään aamuvalmennuksen järjestäminen ja olosuhteet.

 

Päivitetty 14.10.2022