MaTo-tiimin reseptikilpailu

Mikä on MaTo? Maailma Toimivaksi on Juhannuskylän koulun järjestö, joka miettii kestävän kehityksen kautta esim. miten ilmastonmuutosta saataisiin hidastettua. Tai miten ruokahävikkiä saataisiin koulussa vähennettyä. MaTo:lle on tärkeää, että maailma toimisi hyvin ja ilmasto ja eläimet voisivat hyvin.

Reseptikisa

MaTo-tiimi järjesti syksyn aikana kasvisruokareseptikilpailun, jonne tuli noin 40 reseptiä. Jo aiemmin keväällä, toukokuussa 2023, järjestimme alakoululla kasvisruokamaisteluita. Kasvisruoan syöminen auttaa esim. seuraaviin asioihin:

Kestävä kehitys: eläimille pitää viljellä ruokaa, jolloin viljelymaata kuluu

Ruoan tuotanto: riittääkö sitä kaikille?

Eläinten hyvinvointi  

Kilpailulla halusimme tuoda esille, mitä kaikkea kasvisruoasta saa tehtyä. Kaikki reseptit ovat nähtävillä Juhannuskylän koulun nettisivuilla. Kilpailuun osallistuneista resepteistä arvottiin voittajat, ja alla ovat voittajareseptit.

Kirjoittajat: Iiris Kurki ja Isla Niemi 4-5m luokalta

 

Minecraft-minestronekeitto (oppilas, alakoulu)

"Tämä on todella hyvää keittoa, otan tätä aina lisää." Äiti kertoo lisäksi että se on varsinainen kasvisproteiinipommi, siinä on parhaimmillaan 5-6 erilaista papua ja herneitä: kidneypapuja, borlottipapuja, isoja valkoisia papuja, kikherneitä, ruskeita ja vihreitä papuja! Siinä on myös hieno valikoima kotimaisia juureksia ja lapsille joskus vaikeaa selleriä joka uppoaa ihan huomaamatta. Resepti ei kaipaa sokeria: kun kuullottaa tomaattipyrettä oliiviöljyssä, siitä tulee makeaa. Kaiken kukkuraksi tästä saa kerralla aterian seuraavaksikin päiväksi, maku vain paranee lämmittäessä. Jos haluaa hupsutella, voi kutsua keittoa Minecraft-keitoksi, onhan siinä monenlaisia kuutioita...

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 rkl tomaattipyrettä

2 sellerinvartta

pätkä purjoa

2 keskikokoista porkkanaa

pala lanttua, palsternakkaa tai muuta juuresta (esim. valmis tuore keittojuurespakkaus, jossa on purjoa, porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, juuriselleriä ja persiljaa)

1 rkl oliiviöljyä

2 tlk tomaattimurskaa tai -passataa

noin 8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 tlk papumixiä tai 1 tlk kidneypapuja ja 1 tlk papumixiä

2 dl pientä simpukkapastaa

1 dl vihreitä papuja (pakaste)

1 dl pakasteherneitä

suolaa ja mustapippuria

tuoretta basilikaa tarjoiluun

Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet sekä sellerinvarret ja purjo. Kuori ja kuutioi porkkana, lanttu, palsternakka ja juuriselleri. Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisen kattilan pohjalla. Lisää kattilaan sipuli, valkosipuli ja tomaattipyree. Kuullota hetki. Lisää kattilaan selleri, purjo, porkkana ja juureskuutiot. Kääntele seosta kattilan pohjalla hetken aikaa. Lisää sitten kattilaan tomaattimurska tai -passata, suurin osa vedestä sekä kasvisliemikuutiot. Keitä noin 10 minuuttia.

Huuhtele pavut ja lisää ne kattilaan yhdessä simpukkapastan kanssa. Lisää vettä tarpeen mukaan. Jatka keittämistä vielä toiset 10 minuuttia. Lisää kattilaan vihreät lyhyeksi pilkotut vihreät pavut ja pakasteherneet (sekä keittojuurespakkauksen mukana tullut persilja). Keitä vielä 4 minuuttia.

Mausta suolalla ja pippurilla. Annostele lautaselle ja koristele tuoreella silputulla basilikalla.

 

Sitruunakermapasta (oppilas, yläkoulu)

4 annosta

1 luomusitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu

2dl kuohukermaa

1rkl hunajaa

puoli tl suolaa

250 g nauhapastaa

Lisäksi:

50g raastettua parmesaania tai pecorinoa

1 ruukku tuoretta basilikaa

mustapippuria myllystä

 

Pese sitruuna, raasta siitä kuori ja purista mehu. Sekoita sitruunan mehu ja kuoriraaste kermaan. Sekoita joukkoon hunaja ja ripaus suolaa. Kuumenna sitruuna-kermaseosta pannulla Keitä nauhapasta pakkauksen ohjeen mukaisen ajan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta lävikössä. Sekoita sitruuna-kermaseos heti kypsän pastan joukkoon. Raasta mukaan parmesaania ja revi sekaan basilikanlehtiä. Rouhi annoksen päälle mustapippuria.

"Tämä resepti on erinomainen ja helppo.”

 

Enchiladat (huoltaja)

Resepti on muokattu Kodin Kuvalehden ohjeesta. Tämä on helppo tehdä ja nopea ja maistuu lapsille. Vegaanisen version saa käyttämällä vegejuustoraastetta.

12 tortillalettua

Kukkakaali

2 tlk kidneypapuja

Avokadoja

(vegaanista) juustoraastetta  

Limemehua

Öljyä

1 rkl paprikajauhetta

2 tl korianteria

2 tl jeeraa

1 tl suolaa

Ripaus mustapippuria

 

Keitä kukkakaali puolikypsäksi. Pilko se kukinnoiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista kukkakaalipalat mausteiden kera. Lisää huuhdotut ja valutetut pavut. Paista muutama minuutti.   Täytä tortillaletut paputäytteellä ja avokadolla sekä juustoraasteella, taittele burritoksi ja asettele tortillat uunivuokaan. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia, varo palamista. 

Jaa sosiaalisessa mediassa