Hyppää sivuvalikkoon

Opintojen suorittaminen (LOPS2021)

Lukiolaisia soittaa ukuleleja musiikintunnilla.

Tällä sivulla

Opiskelu lukiossa

Lukion tuntijako sisältää paljon valinnaisuutta ja opiskeluaika on joustava.  

Lukio-opinnot koostuvat pakollisista opintojaksoista, valtakunnallisista valinnaisista opintojaksoista, koulukohtaisista valinnaisista ja temaattisista opinnoista.

Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän silloin, kun hän on suorittanut oppiaineiden oppimäärät hyväksytysti ja lukio-opintojen vähimmäismäärä 150 opintopistettä täyttyy. Lukion oppimäärän tulee sisältää vähintään 20 opintopistettä valtakunnallisia valinnaisia opintoja. Muista kuin pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista voidaan lukea mukaan lukion oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat opinnot.

Lukion voi suorittaa 2–4 vuodessa. Yleisin lukion suorittamisaika on kolme vuotta. Tällöin jokaisessa periodissa opiskellaan keskimäärin 6 opintojaksoa. Rehtori voi perustellusta syystä myöntää opiskeluajan pidennyksen. 

 

Opintopistesuositus/lukuvuosi

Opintopistesuositus/lukuvuosi Tampereen lyseon lukiossa.
Opiskeluaika Lukiovuosi Lukiovuosi Lukiovuosi
3 vuotta 60-66 60-66 30-36
3,5 vuotta 48-50 48-50 48-50
4 vuotta 40-44 40-44 40-44

Uudet opiskelijat jaetaan viiteen ohjausryhmään: 23A, 23B, 23C, 23D ja 23E. IB-opiskelijat jaetaan kahteen ryhmään: 23KA ja 23KB. Varsinaiset eri aineiden opetusryhmät muodostuvat opiskelijoiden valintojen perusteella.  

Opintojaksovalinnat

Opintotarjottimelle pääset omasta Wilmastasi Kurssitarjotin-välilehdeltä ”Kurssitarjottimelle”-painikkeella. Opiskelija voi muuttaa tulevien periodien valintojaan ennen päättöviikon alkua niin, että tarjotin aukeaa arviointien toimeenpanon jälkeen ja sulkeutuu kaksi päivää ennen ensimmäistä päättöviikon päivää. Perustellusta syystä muutoksia voi tehdä opinto-ohjaajan kanssa päättöviikon alkuun asti. Lukiomme tarjoaa laajan yksilöllisen valinnaisuuden, mutta emme voi taata hyppytunnittomia periodeja. Hyppytunnit ovat hyvää opiskelu- ja lepoaikaa. Lukion ensimmäiset periodit opiskellaan valmiiksi tehdyn lukujärjestyksen mukaisesti, yleensä oman ohjausryhmän kanssa. Opintojaksoja voi suorittaa myös muissa Tampereen lukioissa, itsenäisesti tai verkkokursseina.

Opintojaksojen tarkistus ennen päättöviikkoa:

  • 2. periodin valinnat: viim. 16.9.2023
  • 3. periodin valinnat: viim. 13.11.2023
  • 4. periodin valinnat: viim. 21.1.2024
  • 5. periodin valinnat: viim. 19.3.2024

Lukuvuosi 2024–2025: 1. periodin valinnat viimeistään 1.6.2024

Eri periodien valinnat tulee siis tarkistaa hyvissä ajoin, sillä runsaat muutokset saattavat aiheuttaa muutoksia opintotarjottimeen: voi syntyä lisää rinnakkaisryhmiä, joki opintojakso ei toteudu tai opintojakso siirtyy toiseen periodiin.

Oppiaineen tason vaihto tai A-kielen muutos

Opiskelijan siirtyessä oppiaineen pitkästä oppimäärästä lyhyempään hänen suorittamansa pitkän oppimäärän opinnot luetaan hyväksi lyhyemmässä oppimäärässä siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Tällöin pitkän oppimäärän opintojaksojen arvosanat siirtyvät suoraan lyhyen oppimäärän opintojaksojen arvosanoiksi. Mikäli opiskelija on tyytymätön näin saamaansa arvosanaan, hänellä on mahdollisuus osallistua kerran lisäkuulusteluun osoittaakseen osaamistasonsa kyseisessä opintojaksossa.

Siirryttäessä kesken oppimäärän lyhyemmästä pitempään oppimäärään voidaan edellyttää lisänäyttöjä ja harkita arviointi uudelleen siirrettäessä arvosanoja edellä mainittujen periaatteiden mukaisesti.

Oppiaineen tason vaihdosta tai A-kielen pois jättämisestä opinto-ohjelmasta on hyvä keskustella opinto-ohjaajan, aineenopettajan ja huoltajan kanssa.
 

Matematiikan tason vaihto

Matematiikan tason vaihtoa varten opinto-ohjaaja täyttää tasonvaihtolomakkeen Wilmassa.

Kun matematiikan oppimäärä vaihdetaan pitkästä lyhyeen, suoritettuja opintoja luetaan hyväksi seuraavalla tavalla:

Pitkän oppimäärän moduuli Lyhyen oppimäärän moduuli
MAA2 MAB2
MAA3 MAB3
MAA6 MAB8
MAA8 MAB5
MAA9 MAB7

Äidinkieli (suomen kieli ja kirjallisuus) ja suomi toisena kielenä

Opiskelija voi suorittaa ylioppilastutkinnon äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen S2-kokeena vain, jos hänen äidinkielensä väestörekisterissä ei ole suomi (ruotsi tai saame) ja hän on suorittanut äidinkielen ja kirjallisuuden S2-oppimäärän.

Päätös ÄI/S2-opinnoista tulisi tehdä mahdollisimman ajoissa, sillä puolet äidinkielen/S2-oppimäärästä suoritetaan yleensä ensimmäisen lukiovuoden aikana.

Suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän mukaisesti suoritetut opintojaksot luetaan hyväksi täysmääräisesti suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opintojaksoihin, ja niiltä saatu arvosana siirtyy suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opintojakson arvosanaksi.

LOPS2021 oppikirjat

lv 2023–2024

Päivitetty 12.6.2023