Hyppää sivuvalikkoon

Digitaalinen toimintaympäristö

Tietokoneella työskentelyä.

Lukion oppitunneilla käytetään tiedonhankintaan ja työskentelyyn digitaalisia oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja. Lukio-opintoihin sisältyy myös digitaalisen ylioppilastutkintojärjestelmän käytön harjoittelu Ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-järjestelmässä. Monipuolinen opiskelu kartuttaa nuorille taitoja, joita tarvitaan jatko-opinnoissa ja työelämässä.

Tällä sivulla

Wilma

Wilma on lukion virallinen tiedotuskanava. Jokaisen tulee siis seurata Wilman viestejä, tiedotteita ja muita merkintöjä koko lukuvuoden ajan. Opintojaksotarjotin, opintojaksojen arviointi, opettajien pikaviestit, koulun tiedotteet ja opiskelijan poissaolot näkyvät Wilmassa. Opiskelija ja huoltajat viestivät opettajien kanssa Wilman kautta. Huoltaja merkitsee Wilmaan tiedon opiskelijan poissaolon syystä. Huoltajien Wilma-tunnukset sulkeutuvat, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Opiskelija voi antaa Wilman lomakkeella huoltajilleen luvan jatkaa Wilman käyttöä täysi-ikäisyyden jälkeenkin.

Wilma-tunnus on henkilökohtainen. Myös huoltajan Wilma-tunnus on henkilökohtainen. Puhelimeen kannattaa ladata helppokäyttöinen Wilma-sovellus. 

Opiskelija saa opintojensa alussa käyttäjätunnuksen (= Wilma-tunnus eli [email protected].) ja salasanan.

Wilma-tunnuksen salasana vanhenee puolessa vuodessa ja se vaihdetaan Wilman kirjautumissivun linkistä Uusi salasana. Vanhentuneenkin salasanan voi vaihtaa, jos sen muistaa. Linkki on tietokonenäytössä kirjautumissivun vasemmassa laidassa, kännykässä pitää rullata alaspäin.

Opiskelijat voivat kirjautua lukioiden opetusverkon tietokoneille Wilma-tunnuksella ja salasanalla. Kirjautumistunnus on ad\wilma.tunnus (Kenoviivan \ löydät yleensä näppäimistöstä plusmerkin vierestä ja saat sen painamalla Alt Gr ja +).

Wilma-tunnuksella kirjaudutaan Wilman lisäksi myös muihin palveluihin: Moodle, Office365 sekä Toki-verkkokirjaston digitaaliset aineistot.

 

Ohjeita Wilman käyttöön löydät oheisesta linkistä:

Opiskelijoiden Wilma-ohjeet kuvitettuina.pdf

Lukiolaisen tietokone

Lukiolaiset saavat ensimmäisinä koulupäivinä koulultaan käyttöönsä kannettavan tietokoneen, jota käytetään opiskeluun. Tietokone on lainassa opiskelujen ajan. Konelainan edellytys on, että huoltaja on kuitannut Wilmassa luvan luovuttaa lainakone huollettavalleen. Opiskelija kuittaa tietokoneen sekä langalliset kuulokkeet lainaan viivakoodillisella henkilökortilla. Kun lainakoneen tiedot on viety Wilmaan, opiskelija käy täyttämässä Wilmassa lomakkeen: ”tietokoneen lainauslomake – opiskelija”. 

Opiskelijat saavat digitaaliset oppimateriaalit käyttöönsä oppiaineiden ensimmäisillä oppitunneilla periodien alussa. Opettajat ohjeistavat oppimateriaalien käyttöönottoon ja tarvittavien sovellusten lataukseen tietokoneille.  

Jos opiskelija käyttää opinnoissaan omaa tietokonettaan, hänen vastuullaan on, että se vastaa lukion opiskeluympäristön tarpeisiin eli täyttää Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeistukset tietokoneen vaatimuksista sekä lukion edellyttämän tietokoneen käytön. Osa opiskelukäyttöön tarvittavista sovelluksista sekä lisensseistä saattaa aiheuttaa kustannuksia omalle tietokoneelle asennettaessa. Tällöin kustannukset kohdistuvat opiskelijalle.

Alla olevasta linkistä löydät Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeita oikeanlaisen työvälineen hankkimiseen, jotta kannettava tietokone saadaan toimimaan Abitti-järjestelmässä ja se toimii ylioppilaskokeessa. Lisäksi opiskelijan vastuulla on huolehtia, että tietokone toimii myös langattomassa verkossa ollessaan Abitti-käytössä. Näitä ohjeita noudattamalla opiskelijalla on lukioajan käytössään työväline, jolla hän voi osallistua myös ylioppilaskirjoituksiin.

Ohjeita tietokoneen hankintaan (YTL)

Abitti-tikku

Suurin osa lukion kokeista on digitaalisia Abitti-kokeita. Näitä kokeita varten opiskelija tarvitsee oman tietokoneensa lisäksi ns. Abitti-tikun. Koulu jakaa Abitti-tikut opiskelijoille lainaan lukio-opintojen ajaksi ensimmäisen lukuvuoden alussa. Opiskelijat asentavat tikulleen Abitti-käyttöjärjestelmän oppilaitoksen ohjeistamana. Lisäksi opiskelijat saavat ohjeet käyttöjärjestelmän päivittämiseen. Tikut päivitetään vain silloin, kun koulu niin ohjeistaa. Apua ja ohjeistusta Abitti-tikkuihin on saatavilla koululta koko lukuvuoden ajan.

Abitti-tikku on henkilökohtainen ja sitä tarvitaan koko lukioajan. Mikäli Abitti-tikku häviää, opiskelija ostaa omalla kustannuksellaan uuden tikun digimentorin ohjeiden mukaisesti.

Abitti-ohjeistus ja ajankohtainen tieto (Abitti.fi)

Langaton verkko

Lukiossa toimii langaton verkko roam.fi, johon kirjaudutaan Wilma-tunnuksella. Sulje kuitenkin wlan-yhteys aina kun et tarvitse verkkoa, jotta se ei ylikuormitu. Lukion langaton verkko on käytössäsi opiskelua varten.

Digitaalinen opiskelijakortti 

Digitaalinen opiskelijakortti Tuudo oikeuttaa opiskelijat alennuksiin mm. matkustamiseen liittyen. Lukiolaiset saavat kuitattua maksuttoman lounaansa kerran päivässä puhelimelleen asennetulla opiskelijakorttisovelluksella, Tuudolla.

Digitaaliset palvelut ja ohjelmat

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu tuottaa useita digitaalisia palveluja lukioille. Startti kannattaa tallentaa aloitussivuksi tai kirjanmerkiksi selaimiin. Käyttöopastusta ja vinkkejä digitaalisiin palveluihin

Ylioppilastutkintolautakunnan hyväksymät ohjelmat ylioppilaskirjoituksiin löytyvät ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.

Moodle

Moodle on digitaalinen oppimisympäristö, jota käytetään useilla opintojaksoilla. Moodlen kursseille kirjautumiseen tarvitaan kurssikohtainen avain, jonka opiskelijat saavat kurssin opettajalta.

Office365

Opiskelijoita kannustetaan tallentamaan opintoihin liittyvät tiedostonsa koulun käyttäjätiliin liittyvään OneDriveen. Tällöin tiedostot ovat tallessa, vaikka käytössä oleva tietokone hajoaisi. Tiedostot ovat avattavissa kaikilta laitteelta, jossa on internetyhteys. OneDrive tarjoaa rajattomasti tallennustilaa (huom. kuitenkin tiedostokohtainen 15 GB rajoitus).

Office365 tarjoaa opiskelijoille myös Outlook-sähköpostin. Osoite on yleensä [email protected] Wilma-tunnuksen mukaan.

Office365-palvelussa on myös muita työkaluja kuten Sway-esitysohjelma ja Teams-yhteistyöalusta, joissa opettajat ja opiskelijat voivat jakaa materiaalia ja työskennellä yhdessä.

Opiskelijan Office 365 -pilveen, Moodleen tai muihin opetuksen palveluihin tallentamat tiedostot säilytetään 7 kuukautta opinto-oikeuden päättymisen jälkeen. Sen jälkeen ne poistetaan pysyvästi tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Opiskelijan vastuulla on ottaa talteen opetuksen digitaalisista palveluista tarvitsemansa tiedostot, kun hän on valmistumassa.

Maksuton Office 365 ProPlus paketti Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijoille

Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijat voivat ladata veloituksetta Office 365 ProPlus -paketin myös omalle tietokoneelleen opintojen ajaksi. Office 365 ProPlus sisältää mm. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook-ohjelmat. Paketin voi ladata osoitteesta https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx

TOKI-verkkokirjasto

Toisen asteen verkkokirjaston digitaalisia aineistoja voi käyttää Wilma-tunnuksella. Etäkäyttölinkit on koottu e-aineistot-sivulle. Hyödynnä e-kirjoja, Helsingin Sanomien, Aamulehden, Iltalehden ja Kauppalehden arkistoja sekä mm. englannin, ranskan, venäjän, italian ja saksan sanakirjoja. Tokista löytyy myös hyviä linkkilistoja avoimiin verkkoaineistoihin.

Tulostaminen

Opiskelija lähettää tulostettavan työnsä spostiosoitteeseen: [email protected]. Hän saa vastausviestinä PIN-koodin, jonka syöttää oppilaitoksessaan opiskelijatulostukseen varatulle monitoimilaitteelle, joka sijaitsee 4. kerroksessa. PIN-koodi vapauttaa työn tulostukseen.

Tulostusohje:

1. Lähetä tulostettava työsi sähköpostilla osoitteeseen: [email protected]

2. Saat vastausviestinä PIN-koodin, jonka syötät 4. kerroksen monitoimilaitteelle (tulostin/kopiokone).

3. PIN-koodin syöttämisen jälkeen valitse tulostettava tiedosto listalta ja paina "Print&Delete" -nappia.

4. Kun tulostus on valmis, kirjaudu ulos (Log out).

Verkko-opinnot

Tampereen kaupungin lukioissa voi suorittaa opintoja myös verkossa. Verkkotarjottimella on tarjolla kursseja ja opintojaksoja lähes jokaisesta oppiaineesta viidessä eri verkkoperiodissa. Verkkokursseille ja -opintojaksoille ilmoittaudutaan opinto-ohjaajan kautta. Lisää verkkotarjottimen opinnoista tästä linkistä.

Päivitetty 23.2.2024