Hatanpään lukio Pyynikintie 2.jpg

Muutamme Pyynikille 2025

Historiallinen ja arvokas Pyynikintie 2 on Hatanpään lukion tulevaisuuden lukiokiinteistö

Lukiolaisten määrä Tampereella on edelleen nopeassa kasvussa. Osana Tampereen kaupungin lukioverkon kehittämistä Hatanpään lukio muuttaa kesällä 2025 uusiin toimitiloihin Pyynikintie 2:een. Uusissa toimitiloissa lukion koko kasvaa lähes kaksinkertaiseksi, tulevaisuudessa meillä on jopa 750 opiskelijaa. Pyynikintie 2:een kuljetaan ratikalla joko Pyynikintorin tai Metson pysäkeille.

Hatanpään lukion nykyistä koulurakennusta Rantaperkiössä taas tarvitaan kipeästi perusopetuksen käyttöön - lasten ja nuorten määrä Härmälässä ja Hatanpäällä on kovassa kasvussa.

Keskustaan muuton taustalla on myös Hatanpään lukion asema Musiikin (musiikki ja musiikkiteatteri) erityisen koulutustehtävän lukiona.  Pyynikintie 2:ssa sijaitsemme lähellä Tampereen konservatoriota ja Pirkanmaan musiikkiopistoa, jolloin yhteistyö entisestään tiivistyy. 

Tamperella Pyynikintie 2:n kiinteistö tunnetaan myös nimellä "Vanha Teku", koska talo on alun perin vuonna 1916 rakennettu ja vuonna 1934 laajennettu Tampereen teknilliseksi oppilaitokseksi. Rakennus on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Historiallisessa kiinteistössä toimi sisällissodan aikana vuonna 1918 mm. Tampereen punakaartin esikunta.

Talon 1-kerroksen suuri yhteinen Monitoimitila ja kerrokset 2-4 tulevat lukion käyttöön. Suunnittelu tehtiin alusta alkaen Musiikin erityisen koulutustehtävän - niin musiikin kuin musiikkiteatterin - tarpeisiin.  Vanha kiinteistö saneerataan täysin, vanhaa oikeastaan jää vain talon rakenne ja kaunis ulkokuori. Hankkeen arkkitehti on helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Von Boehm - Renell Oy, joka on erikoistunut juuri koulurakennusten suunnitteluun. Opettajien toiveita on hankkeessa otettu hyvin huomioon mm. äidinkielen ryhmätyötilojen, liikunnan pukeutumistilojen ja musiikin tilojen osalta.

Peruskorjauksen rakennusurakka toteutetaan vuosina 2021-2023. Kiinteistön peruskorjauksen valmistuessa syksyllä 2023 emme vielä pääse tilojen käyttäjäksi, koska tiloja tarvitaan ensin muiden kesken olevien remonttien väistötiloiksi. 

Pyynikintie 2 on suuri, osin neli-, osin viisikerroksinen rakennus. Lukion lisäksi taloon sijoitetaan perusopetuksen tiloja. Kiinteistön pohjakerrokseen valmistuu Vivi Lönnin koulun käsityön ja kotitalouden luokat. Pohjakerroksessa ja 1. kerroksessa on lisäksi tilat 12-luokkaisen alakoulun väistötiloiksi - tällaisista tiloista on kaupungissa pysyvä tarve ja suunnitelman mukaan kukin väistävä koulu toimii tiloissa aina n. puolentoista vuoden ajan. 1-kerrokseen sijoittuvat lisäksi opiskeluhuollon tilat.

Lukion pääkerrokset ovat talon 2. ja 3. kerroksessa. Toiseen kerrokseen sijoittuvat äidinkielen ja kirjallisuuden sekä luonnontieteiden opetus ja lukion hallinto. Opiskelijakunta saa hallintotilojen läheltä oman kokoustilansa ja loungensa. (Kuva: Hankeselvityksen kuva kiinteistön 2. kerroksen suunnittelusta.)

Hatanpää Pyynikintie 2 hankesuunnittelu

Kolmannessa kerroksessa sijaitsevat kuvataiteen, kielten ja reaaliaineiden opetustilat. Useat tiloista ovat yhdisteltäviä tai jaettavia mahdollistaen joustavan käytön. Toisaalta ylioppilastutkinnon päivinä luokat voidaan avata suuriksi yhteisiksi koetiloiksi. Liikuntasali ja musiikkiteatterin luokka muodostavat oman liikunnallisen solunsa, jossa mahdollisestaan suurempienkin ryhmien liikunta ryhmää eri tiloihin jakaen.

Neljännen kerroksessa ovat musiikin tilat. Kaksi suurta luokkaa studioineen ja muine oheistiloineen mahdollistaa laajan musiikkitoiminnan. Bänditiloja on lisäksi kiinteistön kellarikerroksessa. Yhteistyökumppanimme Pirkanmaan musiikkipisto ja Tampereen konservatorio ovat olleet kiinnostuneita tasokkaiden tilojen iltavuokraamisesta.

Pyynikitie 2:n liikuntasali on pienehkö ja lukion suurista liikunnan ryhmistä osa liikkuu talon ulkopuolella. Pyynikin ja Eteläpuiston upeat maisemat tulevat tulevaisuuden lukiolaisille tutuiksi. Toisaalta lukiolaiset nykyiseen tyyliin liikkuisivat osalle kursseista muualle. Pyynikin alueella ja keskustan länsipuolella on paljon liikuntatiloja, mutta myös paljon tilojen käyttäjiä. Liikunnan järjestäminen vaatii jatkossa yhteistä suunnittelua muiden alueen toimijoiden kanssa.

(Artikkelin kuva: Tamperelainen / Riina Haapala)

Hatanpään lukio Pyynikintie 2.jpg
Päivitetty 25.1.2023