Hyppää sivuvalikkoon

Työväenopisto 125 vuotta

Joukko opiskelijoita on kokoontunut opettajan ympärille tutkimaan kirjaa.

Suomen ensimmäinen vuodesta 1899

Suomen ensimmäinen kansalaisopisto Tampereen työväenopisto perustettiin Tampereen Raittiustalolla 16. tammikuuta 1899. Ensimmäisenä vuonna opiskelun aloitti 500 innokasta kaupunkilaista. 

Vuosien saatossa työväenopistotoiminta on kasvanut kansakoulutaitoja täydentävästä luentojärjestäjästä organisaatioksi, joka tunnetaan merkittävänä hyvinvoinnin tuottajana, laajan opetustarjonnan mahdollistajana ja taiteen perusopetuksen toimijana. 

Tampereen seudun työväenopisto on yksi Suomen suurimmista kansalaisopistoista, jossa käy vuosittain noin 25 000 kurssilaista ja työskentelee yli 400 henkilöä päätoimisesti ja osa-aikaisesti.

Ihmisen kokoinen historia

Tämä sivusto on syntynyt Tampereen seudun työväenopiston 125-vuotisen historian kunniaksi. Sivusto kokoaa yhteen työväenopiston elämänmakuisen historian ja aikalaistarinat tekstein, kuvin ja videoin. Sivusto toimii myös elävänä arkistona. Se ei ole täydellinen kuvaus opiston historiasta, vaan kokoelma aitoja tarinoita lukujen ulkopuolelta.

Historiasivuston tiedot perustuvat kahteen aiemmin tehtyyn Tampereen työväenopiston historiikkiin: Emmanuel Lammin kirjoittamaan 25-vuotishistoriikkiin Tampereen työväenopisto 25-vuotias 1899–1924 ja Teuvo Virtasen teokseen Suomen ensimmäinen työväenopisto 75 vuotta – Tampereen työväenopisto 1899–1974.  

Lisäksi lähteenä on käytetty työväenopiston opinto-oppaiden tietoja ja opiston julkaisemia lehtiä koko historian ajalta – näistä keskeisimpänä mainittakoon SampolAviisi. Yhtä tärkeitä ovat olleet myös saatavissa oleva aikalaistieto, jota on kerätty haastatteluilla, ja Sampolan arkistoon säilötyt materiaalit. Kaikkien Sampolan arkistosta löytyvien kuvien alkuperää ei ole pystytty selvittämään eikä niiden kuvaajatietoja ole juurikaan saatavilla. 

125-vuotisjuhlajulkaisun on toimittamisesta ja sisällöistä on vastannut viestintäsuunnittelija Anna-Katariina Maksimoff, ja työryhmään ovat kuuluneet koulutussuunnittelijat Anne Kilponen ja Kristiina Kestinen sekä viestintäavustajana vuonna 2023 työväenopistossa työskennellyt Johan Saarnio. Vierailijatekstejä ovat kirjoittaneet Sirkka-Liisa Häyrynen, Taina Törmä, Katriina Toivonen-Salo, Pia Pihlanto ja Taina Wendorf.

Kiitos kaikille aikaansa antaneille ja ajatuksiaan avanneille!

Vapaa sivistystyö on hyvinvointiteko koko yhteiskunnalle.

Työväenopiston merkittävät paikat

Työväenopiston rehtorit

Kuvataidekoulu Sara Hildén -akatemian rehtorit

Tampereen kaupungin lasten ja nuorten kuvataidekoulu perustettiin vuonna 1982. Hallinnollisesti se liitettiin työväenopistoon vuonna 1997. Sara Hildén -akatemia kuvataidekoulusta tuli vuonna 2003.

Ylöjärven työväenopiston rehtorit

Ylöjärven työväenopisto perustettiin vuonna 1967. Vuonna 2013 Tampereen ja Ylöjärven työväenopistot yhdistyivät, ja Tampereen seudun työväenopisto aloitti toimintansa.

Anna työväenopistolle palautetta
Henkilöt istuvat pulpeteissa luokkahuoneessa.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/tyovaenopisto-125-vuotta

Päivitetty 11.4.2024