Ruokailut
Lounaan tilausohje:
Kun toimipaikasta lähtee ryhmä luontokouluun, niin vastuuhenkilön/opettajan täytyy ilmoittaa oman toimipaikan keittiöön vähintään kolme viikkoa aikaisemmin sähköpostitse seuraavat tiedot: vierailupäivä, luokka, henkilömäärä sekä ryhmässä olevat henkilöt, joilla on erityisruokavaliot. Se toimipaikka, mistä ryhmät lähtevät ilmoittaa luontokoulun Terälahden keittiöön viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin edellä mainitut tiedot. Tästä tiedon välityksestä on Voimian henkilökunta vastuussa. Luontokoulusta ei tule enää mitään kyselyä toimipisteisiin, vaan jokaisen toimipisteen tulee itse ilmoittaa yllä olevat asiat eteenpäin.
Kouluryhmille ja päiväkotiryhmille tarjotaan luontokoulussa lämmin ateria.
Aikuiset: maksu Epassilla tai MobilePaylla.
Lisäksi mukaan kannattaa ottaa välipalaa, joka nautitaan metsässä. Nuotiomahdollisuus pidemmässä ohjelmassa.
Bussiyhteydet
Bussi nro 93 lähtee Terälahteen Keskustorilta klo 9.05. Takaisin Terälahdesta bussi lähtee joko klo 13.39 tai klo 14.40. Bussi kulkee moottoritietä ja kiertää Eerolansuoran sekä Teiskon Kirkkotien kautta. Samoilla vuoroilla kulkevat luontokoulun koululaisryhmät.
Pukeutuminen
Ulkona ollaan säässä kuin säässä jopa pitkiäkin aikoja, joten säänmukainen vaatetus on tärkeää. Kovalla pakkasella toki turvallisuus huomioiden. Lämmintä vaatetusta on hyvä olla riittävästi, koska liikkumisen jälkeen nuotiopaikalla saattaa vilu yllättää.
Kerrospukeutuminen on kaikessa retkeilyssä suositeltavaa: sisin vaatekerta pitää kuivana, keskivaatekerta lämmittää ja uloin vaatekerta suojaa sateelta, tuulelta ja lumelta. Luontokoululla on lainattavissa monia eri vaatekertoja.
Hyvät säähän sopivat retkeilykengät tekevät päivästä miellyttävän, vaikka sataisi tai olisi viileää.
Vaihtovaatteita mukaan! Syksyllä ja talvella on hyvä olla vaihtohanskat repussa ja kylmällä mieluiten sormikkaat nuotiolle.
Sadesäällä paras varustus on sadetakki tai -viitta, sateenvarjon kanssa on hankala kulkea metsässä. Kurahousut ovat pienimmille välttämättömät vielä pitkään sen jälkeen keväällä, kun kaupunkialueilla kadut ja pihat ovat jo kuivuneet – usein tarpeelliset myös talvella. Pääpolkumme ja nuotiopaikka on haketettu, mutta kosteutta ja kuraa riittää siitä huolimatta. Linja-autoon ei voi mennä kuraisissa housuissa. Jos lapsella ei ole kurahousuja, niin silloin hänellä on oltava repussaan vaihtoulkohousut linja-automatkaa varten.
Lasten varusteet ja eväät on parasta pakata lapsen omaan reppuun, omaan selkään. Se lisää retkeilyn tunnetta ja kasvatuksellisesti opettaa lasta huolehtimaan omista tavaroistaan.
Oppimisympäristö
Luontokoululla on käytössään laaja opetusmetsä. Ylitämme virtaavan Kiimajoen retkiemme aikana siltaa pitkin. Nuotiopaikka laavuineen ja risumajoineen on lasta kiehtova ympäristö. Koulun vieressä on elävää maaseutukulttuuriympäristöä, joten sopivia paikkoja elämykselliseen oppimiseen riittää.
Turvallisuus
Luonnollisesti teemme yhdessä voitavamme, ettei tapaturmia satu, mutta on hyvä tietää, että ryhmän omilla aikuisilla on jakamaton vastuu ryhmän lapsista ja oppilaista. Muistathan ottaa mukaasi lasten ja oppilaiden henkilötiedot ja huoltajien yhteystiedot.
Ilmoitattehan etukäteen sellaiset sairaudet, joilla saattaa olla merkitystä metsässä kulkemiseen (liikuntarajoitukset, diabetes, epilepsia yms.).
Tapaturman sattuessa luontokoulussa hoidetaan ensiapu. Ensiaputarvikkeet ovat ympäristökasvattajalla mukana. Päivittämään ensiaputaitojamme säännöllisesti. Mahdollinen jatkohoito jää omaan päiväkotiin/kouluun ja viime kädessä vanhemmille.
Tapaturmailmoitus tehdään oman päiväkodin/koulun toimesta.
Palaute
Otamme mielellämme palautetta vastaan – niin lapsilta, henkilökunnalta kuin perheiltä. Palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme ryhmien tarvitsemaan suuntaan.
Palautelomake esiopetus ja varhaiskasvatus
Lisätietoja
Taru Lindgren
Esiopetus ja varhaiskasvatus
Ympäristökasvattaja
Puhelin:
050 516 3443
Sähköposti: