Hyppää sivuvalikkoon

2. Finlayson

Tammerkosken vesivoiman tarjoamat mahdollisuudet teollisuuden kehittämiselle toivat skotlantilaisen James Finlaysonin Tampereelle ja hän perusti Finlaysonin tehtaan 1820. Ensin perustettiin konepaja ja valimo. Tehdas valmisti karstaus- ja kehruukoneita.

Yritys ei menestynyt, koska koneet eivät menneet kaupaksi. Finlayson siirtyi puuvilla- ja villalangan kehruuseen. Kehruu- ja karstauskoneet käynnistettiin 1828. Vasta 1830-luvulla alkoi kehruutehtaan nousu suuruuteen uusien omistajien myötä. Uudet omistajat 1836 olivat C. S. Nottbeck ja G. A. Rauch Pietarista ja W. Wheeler Englannista. He laajensivat tehtaan tuottamaan myös puuvillakangasta. 1837 valmistui ensimmäinen uusi tehdasrakennus Kuusvooninkinen, joka edusti aikansa moderneinta tekniikkaa. Oma värjäämö toteutui 1852, kutomo Seelanti 1865 ja kutomo Plevna 1877, jonka jälkeen Seelanti toimi kehräämönä ja karstaamona.

C. S. Nottbeckin poika Wilhelm tuli Tampereelle 1836 ja hänestä tuli tehtaanjohtaja 1860. Wilhelm ja hänen vaimonsa Constance muuttivat vanhan viinanpolttimon taloon, joka oli kunnostettu upeaksi palatsiksi. Patruuna W. Nottbeckin johtama tehdas oli Pohjoismaiden suurin teollisuusyritys. Tehtaan tuotanto meni enimmäkseen ulkomaille. Patruuna huolehti työväkensä asumisesta, terveydestä ja sivistyksestä. Finlaysonilla oli koulu, kirjasto, lastenkoti, asuntolat tytöille ja pojille sekä vanhainkoti. Yhtiö tarjosi asuntoja ensin mestareille ja myöhemmin myös työläisille. Yhtiöllä oli eläkerahasto, sairausapukassa, oma osuuskauppa ja jopa oma raha.

Finlaysonin kirkko valmistui 1879. Sähkö tuli Finlaysonille viidentenä Euroopassa ja ensimmäisenä Suomessa 1882. Patruuna kehitti kaupunkia myös tehtaan ulkopuolella, esim. vesijohdon, rautatien ja lennättimen saamiseksi Tampereelle. Patruuna W. von Nottbeck kuoli 1890. Hänen jälkeensä tehdasta johtivat ammattijohtajat. Ensimmäisen maailmansodan aikana Venäjän armeijan sideharso- ja flanellitilaukset pitivät tehtaan toiminnassa. Finlaysonin toiminta itsenäisenä yrityksenä loppui ja siitä tuli monialakonserni 1970-luvulla, Finlayson kävi läpi monia omistus- ja tuotantojärjestelyjä ja tuotanto Tammerkoskella loppui 1996. Nykyään Finlayson toimii designyrityksenä. Tehdasrakennuksissa toimii tänä päivänä kulttuuri- ja palvelutoimintaa.

Sijainti: Finlaysoninkatu, 33100 Tampere

Sijainti kartalla

Päivitetty 8.5.2024