Kaukajärven koulun laajennuksen asemakaavoitus alkaa

Kaukajärven koulun alueen asemakaavoitus on alkamassa tavoitteena rakennusoikeuden lisääminen. Kaavatyöstä, sen tavoitteista ja etenemisestä sekä vuorovaikutuksesta kertova osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on nähtävillä 1.2.2024 saakka, mihin mennessä suunnitelmasta voi jättää mielipiteitä. Kaukajärven koulu sijaitsee osoitteessa Juvankatu 13.

Tavoitteena on laajentaa koulurakennusta tai korvata se uudella. Tarkoituksena on myös mahdollistaa tontilla päiväkoti- ja kirjastopalvelut sekä nuorisotilat. Tavoitteena on sovittaa rakennus kaupunkikuvaan ja huomioida alueen läpi kulkeva ekologinen yhteys sekä liikenneturvallisuus.

Suunnittelualue sijaitsee Kaukajärven kaupunginosassa noin 7 kilometriä keskustasta kaakkoon. Alueeseen kuuluu Kaukajärven koulun tontti. Alueen koko on yhteensä noin 3,2 hehtaaria. Maanomistaja on Tampereen kaupunki.

Kaavaan liittyvät suunnitelmat

Kaavaan liittyen tehdään viitesuunnitelmat, nykyisen rakennuksen kuntotutkimus, piha- ja hulevesisuunnitelma sekä viherkerroinlaskelma, liikenneselvitys ja meluselvitys.

Jo valmistuneita kaavahankkeeseen liittyviä selvityksiä ovat Tampereen keskustan ulkopuolisten 1960- ja 1970-luvun asuinalueiden inventointi ja arvottaminen, Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelma, lepakkoselvitys ja liito-oravaselvitys, puuston kuntokartoitus, rakennushistoriaselvitys ja rakennettavuusselvitys.

Kaavamuutoksen vaikutuksia arvioidaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti ihmisten elinoloihin ja elinympäristöön, maa- ja kallioperään, veteen, ilmaan ja ilmastoon, kasvi- ja eläinlajeihin, luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonvaroihin sekä alue- ja yhdyskuntarakenteeseen, yhdyskunta- ja energiatalouteen liikenteeseen. Vaikutukset kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön ja rakennettuun ympäristöön arvioidaan.

Kaavahankkeessa arvioidaan myös vaikutukset elinkeinoelämän toimivan kilpailun kehittymiseen. Lisäksi arvioidaan kaupungin oman linjauksen mukaisesti yritysvaikutukset. Vaikutukset arvioidaan kaavan laatimisen yhteydessä ja ne kirjataan asemakaavaselostukseen.

Kaavatyön eteneminen

Seuraavaksi asemakaavoitus etenee kohti valmisteluvaihetta. Asemakaavaluonnos ja valmisteluvaiheen aineistot asetetaan nähtäville arviolta vielä tämän vuoden aikana, jolloin järjestetään myös kaavan liittyvä yleisöesittely. Asemakaavasta kerätään taas lausuntoja ja mielipiteitä, jotka käsitellään jatkotyössä.

Asemakaava asetetaan vielä uudelleen nähtäville kaavaehdotuksena, minkä jälkeen se menee aikanaan yhdyskuntalautakunnan hyväksyttäväksi.

Kaukajärvellä ja Annalassa on myös käynnissä vuosina 2023–2025 kaupunginosaohjelma, joka edistää alueen vetovoimaisuutta ja hyvinvointia. Kaukajärven koulun tuleva laajennus on kaupungin keskeisin rakentamiskohde alueella.

Lisätietoja

Marjut Lund-Rahkola
Projektiarkkitehti
Puhelin:
044 486 3496
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa