Vuoresaukion ja sen ympäristön asemakaavaa päivitetään

Vuoreksen keskustakorttelin ja Vuoresaukion ympäristön käyttötarkoituksia muuttava asemakaavamuutos alkaa. Kaavatyöstä ja sen tavoitteista kertova osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 25.4.–16.5.2024. Mielipiteitä voi jättää kaupungin kirjaamoon nähtävillä olon aikana.

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on Vuoreksen keskustan kaupallisten palveluiden vahvistaminen, julkisen palveluverkon tarpeiden täydentäminen, korttelin viimeisteleminen ja täydentäminen tarkoituksenmukaisella, alueen tarpeita vastaavalla rakentamisella. 

Suunnittelualue Vuoreksessa sijaitsee 8 kilometriä keskustasta etelään ja on pinta-alaltaan noin 2,6 hehtaaria. Se rajautuu lännestä Vuoreksen puistokatuun. Muut rajaavat kadut ovat Asuntamaanrinne sekä Vuoresraitti. Alue on kaupungin omistuksessa.

Suunnitteluratkaisua haetaan arkkitehtuurikilpailulla, joka käydään kesä-joulukuussa 2024. Asemakaavamuutos on ajoitettu vuodelle 2025.

Neljän korttelin alueella

Muutosalueella on neljä korttelia. Sitä lävistää itä-länsisuuntaisesti kaksi katua eli Asuntamaankuja ja Pirttisuonrinne. Aluetta on rakennettu vain osittain ensimmäisen asemakaavan mukaisesti, kun Vuores alkoi rakentua 2010-luvulla. 

Alueen eteläosassa olevalla tontilla on Puistokoulun siirtokelpoiset väistötilat. Keskiosassa katukulmauksessa sijaitsee liikekeskus Klaava, jossa on päivittäistavarakauppa, seurakuntakoti sekä neuvola. Klaavan laajentumista varten asemakaavoitettu liikerakennusten tontti on vuokrattu määräaikaisesti pysäköintikäyttöön. Muilta osin kortteli on rakentamaton. Vuoreksen puistokadulla ja Vuoresaukiolla on puisto- ja katupuita. 

Etelässä ja idässä aluetta rajaavat kaksi-viisikerroksisten asuinkerrostalojen, rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelit. Alueen pohjoispuolella olevassa korttelissa on viisikerroksinen asuinrakennusten kortteli.

Vuoresaukion on tarkoitus kytkeä korkeatasoisena ulkotilana toiminnallisesti yhteen virkistysalueverkostoa yli Vuoreksen puistokadun. Alueelle tutkitaan kestävää rakentamista ja monipuolista ja laadukasta asumista ja sen uusia ratkaisuja.  Yksi tällainen on asuin- ja liike- ja palvelurakentamisen yhdistävä rakennustyyppi. Myös erityisryhmien asumista tutkitaan. 

Esittely yleisölle 2.5.

Vuoreksen keskustakorttelin ja Vuoresaukion ympäristön asemakaavamuutosta esitellään torstaina 2.5.2024 klo 17-19.00 Vuoreksen koululla, osoitteessa Rautiolanrinne 2. Kahvitarjoilu alkaen klo 16.30. Tilaisuudessa esitellään kello 17 ja kello 18 kaavan tavoitteita ja reunaehtoja.

Lisätietoja

Hanna Montonen
Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö
Puhelin:
040 801 6952
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa