Nuorena töihin – Ikäihmiset kertovat tarinansa animaatiovideolla

Raskaita heinätöitä tehdessä nuori tyttö päätti, että haluaa töihin kaupunkiin. Äidiltä salaa Aamulehteen laitettu työnhakuilmoitus tuotti tulosta ja loppu on historiaa. Tämä ja neljä muuta 1930–1950-luvuilla nuoruuttaan eläneiden tarinaa on tallennettu Nuorena töihin -animaatiovideolle.
Kaksi iäkästä miestä istuu ja takanaan seisoo vaaleanpunaiseen paitaan pukeutunut nuorempi nainen. Miesten välissä on kukkakimppu.
Nuorena töihin -animaatiovideon ensinäytös pidettiin 2.10.2023 Pioni ry:n Pirtissä. Paikalla olleet Eero Kannas (vas.) ja Veikko Lahti (oik.) lausuivat lämpimät kiitokset Anne Savitielle (kesk.) tarinansa tallentamisesta ja videon tekemisestä.

Videon tekijä ja haastattelut toteuttanut animaatio-ohjaaja Anne Savitie kertoo, että arjen pienet tarinat elävöittävät historiaa ja ovat siksi niin kiinnostavia. Tarinoiden kertojat esiintyvät videolla vain äänenä, mikä madalsi haastateltavien kynnystä osallistua videoon. Kertomuksissa toistui usein, miten työn tekeminen on aloitettu jo lapsena tai nuorena, niinpä tämä valikoitui videon teemaksi.

Savitie kuvitti elämänmakuisia tarinoita animoimalla Tampereen museoiden vanhoja esineitä ja leluja. Hän kertoo aina pitäneensä esineanimaatiosta, jossa pienikin liike herättää esineet - ja samalla herättää mielikuvituksen eloon.   Videon kuvituksena on käytetty nostalgisia Vapriikin kuva-arkiston valokuvia ja Yle Elävä arkiston mustavalkoisia filmitallenteita. Savitie kuvasi mukaan myös lehmän, joka laidunsi AhlmanEdu -ammattiopiston laitumella Tampereen Koivistonkylässä.  Lämminhenkisen videon taustamusiikkina kuullaan muusikko Kusti Vuorisen säveltämää leppoisaa musiikkia.

Videolla kuultavat kertomukset tallennettiin Peräkonttimuseon kiertueella kesäkuussa 2023. Peräkonttimuseo on vuosittainen tapahtuma, jossa museonäyttely viedään ikäihmisten lähelle eri puolille kaupunkia. Videon haastattelut tehtiin Pirkanmaan Omaishoitajat Pioni ry:n, Keinupuiston lähitorin ja Pispan lähitorin tiloissa.

Projekti toteutettiin Videootit ry:n ja Tampereen kaupungin Konkarit – ikäihmisten museopalveluja -toiminnan yhteistyönä.
10 minuutin pituinen videotallenne on katseltavissa Konkarit -kotisivuilla olevan linkin kautta.  Antoisia yhteisiä elokuvahetkiä ja keskusteluja nuoruuden töistä!

 

 

Lisätietoja

Lila Heinola
Museolehtori
Puhelin:
040 806 3079
Teksti: Lila Heinola
Kuvat: Lila Heinola
Jaa sosiaalisessa mediassa