Tampereen taidemuseo

   


 

Esineiden maailma
31.8 - 31.10. 2004

Lue professori Linda Nochlinin avajaispuhe!

 

Tampereen taidemuseossa avautui elokuun viimeisenä päivänä Suomen Taideyhdistyksen tuottama näyttely Esineiden maailma. Nähtävillä on asetelman teemaan liittyviä teoksia, joista suurin osa on kotimaista nykytaidetta, mutta niiden rinnalla nähdään myös vanhoja taideteoksia sekä ulkomaisten taiteilijoiden tuotantoa. Näyttelyssä asetelmaa lähestytään neljän teeman kautta. Kulutus, luonto, illuusio ja katoavuus tarjoavat kiinnostavia näkökulmia nykytaiteeseen.

Taidehistorian lajityyppinä asetelma syntyi 1600-luvun Euroopassa, erityisesti Espanjassa ja Hollannissa. Maalauksissa kuvattiin arkista elämänympäristöä, esineitä, kukkia, hedelmiä ja ruoka-aineita. Millainen on asetelman arkisen miljöön kuvaus nykytaiteessa? Mistä asetelman historiallinen perintö oikeastaan koostuu ja miltä nykytaide näyttää, jos sitä katsotaan asetelman näkökulmasta? Näyttely etsii vastauksia näihin kysymyksiin.Esineiden maailma -näyttely oli kesällä esillä Helsingin Taidehallissa. Näyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija FT Riikka Stewen. Esillä on Lauri Anttilan, Fanny Churbergin, Alfred William Finchin, Pekka Halosen, Terhi Heinon, Jan Kailan, Ismo Kajanderin, Sanna Kanniston, Pentti Kaskipuron, Pertti Kekaraisen, Valter Kokotin, Heta Kuchkan, Pekka Nevalaisen, Tuula Närhisen, Heli Rekulan, Anna Retulaisen, Riiko Sakkisen, Pekka Sassin, Paul Sérusierin, Tarja Pitkänen-Walterin, Pauliina ja Kalle Turakka Purhosen, Sam Taylor-Woodin, Marko Vuokolan, Ferdinand von Wrightin ja Denise Zieglerin tuotantoa. Näytteillä on maalauksia, grafiikkaa, installaatioita, videoteoksia ja valokuvia.

Ferdinand von Wright
Asetelma ateljeesta, 1868
Ateneumin taidemuseo
Kuva: Jukka Romu
© Kuvataiteen keskusarkisto
  Näyttelyyn liittyy asetelmaa käsittelevä näyttelyluettelo Esineiden maailma, jonka artikkeleista vastaavat taidehistorioitsijat FT Riikka Stewen, FT Anne Aurasmaa, FT Anna Kortelainen, Päivi Loimaala, Mika Elo, Tanja Piiparinen sekä Torsten Michelsen. Kirjan kuvitus pyrkii esittelemään asetelman historiaa myös näyttelyä laajemmin ja sisältää uusinta tutkimustietoa asetelmasta genrenä.

Esineiden maailma -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 31.8.-31.10.2004. Museo on avoinna ti-su klo 10-18. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 15.


Lisätietoja:

Tapani Pennanen, tutkija
Puh. (03) 3146 6582
e-mail [email protected] 

Marjatta Mäkinen, museosihteeri
Puh. (03) 3146 6580
e-mail [email protected]

Näyttelyn avasi 29.8. merkittävä amerikkalainen taidehistorioitsija, professori Linda Nochlin New Yorkin yliopistosta.
Kuva Jari Kuusenaho.