Tampereen taidemuseo
Tampereen taidemuseo > Näyttelyt > 30.1. - 29.5.2016 Välimeren valoa
 

30.1. - 29.5.2016 Välimeren valoa

Välimeren valoa -näyttelyyn tulee 80 teoksen kokonaisuus ranskalaisesta Musée Regards de Provence -taidemuseosta Marseillesta. Aurinkoisten, värikkäiden ja elämäniloisten maisemien, kaupunkinäkymien ja henkilökuvien muodostamasta katselmuksessa näyttelyvieras saa erinomaisen läpileikkauksen Ranskan taiteen historiasta.

VÄLIMEREN VALOA
Musée Regards de Provence, Marseille
30.1. - 29.5.2016

Joseph Garibaldi: Jolietten satama Pharosta katsottuna, 1898. Museum Regards de Provence.

Välimeren valoa -näyttely jakautuu kahteen osaan. Musée Regards de Provence -taidemuseon teokset ripustetaan Tampereen taidemuseon ylimpään kerrokseen. Liki 80 teoksen kokonaisuuden pääpaino on 1800-luvun loppupuolen taiteessa ja modernismissa, mutta mukana on myös joitakin varhaisempia teoksia ja orientalistisia aiheita.

Keskikerroksessa esitellään taas noin 50 maalauksen kautta kotimaisten taiteilijoiden Välimeren rannoilta, myös meren eteläpuolisilta alueilta, peräisin olevia aiheita. Välimeren maat, maisemat, valo ja ilmasto ovat kiehtoneet suomalaisia taiteilijoita jo 1800-luvulta lähtien. Ensimmäisenä maalarina Italiaan ehti Alexander Laureus, jolta on säilynyt monta tunnettua aihetta Roomasta 1800-luvun alusta. Laureuksen lisäksi näyttelyssä on esillä teoksia mm. Albert Edelfeltiltä, Elin Danielson-Gambogilta ja Hugo Backmanssonilta.

Elin Danielson-Gambogi: Italialainen perhe, 1900. Kuva: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo

Musée Regards de Provence -taidemuseo

Vuonna 2013 avatun taidemuseon kokoelma käsittää yli 900 taideteosta, joista varhaisimmat ovat peräisin 1700-luvulta ja uusimmat tältä vuosituhannelta. Kokoelman on luonut Pierre Dumon, joka yhdessä Michèle-puolisonsa kanssa perusti 1997 Regards de Provence -säätiön ja päätti siitä lähtien keskittyä taiteenkeräilyssään Provencen ja Välimeren alueen taiteeseen:

Kokoelma on hyvin henkilökohtainen. Ostan ainoastaan teoksia, joista itse pidän, välittämättä siitä, mikä on kulloinkin muodissa. Kaikki tyylikaudet ovat kiinnostavia. Hankin aluksi 1700- ja 1800-luvun teoksia sellaisilta taiteilijoilta kuin Lacroix de Marseille, Henry d’Arles, Joseph Garibaldi, Adolphe Monticelli, Paul Guigou, Félix Ziem jne. Vähitellen siirryin kohti nykytaiteen keräilyä. Kokoelma on temaattinen ja olen hankinnoissani ottanut huomioon myös näyttelyt, jotka mahdollisesti tulen myöhemmin tekemään.

päivitetty: 5.2.2016
Exhibition
from the collection of Museum Regards de Provence, Marseille.