Nekalan kulttuurikeskus

Nekalan vanha koulurakennus kuvattuna ilmasta talvisena päivänä.
Vanhan koulun elämä uutena kulttuurikeskuksena alkaa alkuvuodesta 2026!

Nekalan koulu on määrä remontoida eläväksi ja monipuoliseksi kulttuurikeskukseksi, joka mahdollistaa taiteellisen työn tekemisen taiteilijoille, elämyksiä kävijöille ja yhteisöllistä toimintaa alueen asukkaille. Sisäilman parantamiseen keskittyvä mittava remontti alkaa vuoden 2024 alussa ja päättyy vuoden 2025 lopussa, jonka jälkeen ovet avautuvat asukkaille ja talon uusille toimijoille.

Kirjasto, kursseja ja tapahtumia

Remontin valmistuttua kirjasto palaa kontista tutulle paikalleen palvelemaan alueen asukkaita. 2.11.2021 järjestetyssä Nekalan asukasillassa korostuivat toiveet yhteisöllisestä tilasta tapahtumille, oleskelulle ja omalle tekemiselle ja työskentelylle, sekä toiveet kirjastosta lasten turvallisena läksyjenteko- ja ajanviettopaikkana ja myös palveluajasta omatoimiaikojen lisäksi. Nämä toiveet ovat uuden kirjaston suunnittelun lähtökohta. Kirjaston rinnalla pohjakerroksiin on tavoitteena tuoda yleisölle avointa toimintaa, kuten pieni kahvila, kulttuurimyymälä ja taidenäyttelyitä. Kerroksissa talon toimijat järjestävät sekä kaikille avointa että rajatuille yleisöille kohdennettua toimintaa. Tällaista toimintaa voi olla taloon valittavista toimijoista riippuen esimerkiksi soittotunnit, maalauskurssit, työnäytökset ja työpajat. Vanha liikuntasali muuttuu tapahtumasaliksi, jossa järjestetään säännöllisesti tapahtumia. Osa tiloista on taiteilijoiden yksityiskäytössä.

Tampereen seudun työväenopisto siirtää uuteen kulttuurikeskukseen muun muassa Onkiniemessä tällä hetkellä toimivan verstaan. Koulun käsityötiloihin rakentuva paja mahdollistaa kurssitoiminnan lisäksi omaehtoista tekemistä alueen asukkaille ja talon taiteilijoille. Myös muuta opiston kurssitoimintaa on suunnitteilla koulun tiloihin.

Tilaa taiteilijoille ja yhdistyksille – alustava toimijahaku on auki

Valtaosa talosta luovutetaan yhdistysten ja taiteilijoiden käyttöön. Tavoitteena on luoda elävä yhteisö, jossa syntyy uutta yhteistyötä. Vanhan koulun luokat ja työtilat mahdollistavat on tilaa noin 40:lle erilaiselle toimijalle. Kohteeseen hankitaan käyttöoikeussopimuskilpailutuksella päävuokralaiseksi operaattori, joka vastaa tilojen vuokraamisesta yksittäisille toimijoille (pois lukien kirjasto ja opisto) sekä talon kulttuuritoiminnan ja tapahtumallisuuden kehittämisestä. Kilpailutuksen avulla kompensoidaan kulttuurikeskuksen vuokrakustannuksia voittoa tavoittelemattomille kulttuuritoimijoille ja yhdistyksille.

Operaattori on määrä kilpailuttaa talvella 2024–2025. Operaattorin valinnan jälkeen avataan varsinainen toimijahaku. Olemme kuitenkin kiinnostuneet jo nyt kuulemaan, millaista toimintaa olisit kiinnostunut järjestämään taloon tai millaisia tiloja vuokraamaan ja olemme avanneet alustavan toimijahaun. Ideat ja toiveet ovat tervetulleita!

Yhteystietonsa jättäneille lähetetään tietoa hankkeen etenemisestä 1-3 kertaa vuodessa. Ennakkolistalle ilmoittautuneet saavat ensimmäisenä tietoa vuokralaishaun avautumisesta. Tiloista kiinnostuneille toimijoille järjestetään myös verkostoitumistilaisuuksia. Alustava haku ei ole sitova.

Kunnostamalla kohti kulttuurikeskusta

Nekalan kulttuurikeskus -hankkeen pohjana on Tampereen kaupungin talvella 2020-2021 tekemä kulttuuritilaselvitys, josta nousi esiin tarve uusille kulttuuritiloille. Kaupunginhallitus linjasi, että käytöstä poistunut Nekalan koulu on ensisijainen vaihtoehto tarpeisiin vastaamiseen.

Tehdyt kuntoselvitykset ja -tutkimukset edellyttävät mittavia talo- ja rakennusteknisiä toimenpiteitä sisäilman parantamiseksi. Lisäksi tehdään vähäisiä toiminnallisia parannuksia ja varaudutaan uusimaan tarvittaessa kaikki sellaiset järjestelmät ja rakennusosat, jotka ovat elinkaarensa päässä. Toiminnallisia muutoksia tehdään kustannussyistä vain maltillisesti ja tulevat vuokralaiset vastaavat itse tilojen muokkaamisesta vastaamaan haluttua käyttötarkoitusta.

Nekalan koulun historiaa

Nekalan koulurakennuksen historia ulottuu vuoteen 1930 saakka. 1950-luvulla toteutettiin itä- ja länsisiipien sekä pääaulan laajennus. Koulu on peruskorjattu ja laajennettu vuonna 2009. Rakennus on nelikerroksinen, lisäksi rakennuksessa on kellari- ja ullakkokerros.

Koulun vanhin osa on vuodelta 1930 (arkkitehdit Bertel Strömmer ja Jaakko Laaksovirta). Koulun tilat oli sijoitettu symmetrisesti sisäänkäynnin ja sisääntuloaulan molemmin puolin niin, että aulatilat ja luokkahuoneet olivat neljässä kerroksessa rakennuksen keskiosassa, muut tilat, kuten juhlasali, veistosali ja opettajien huoneet, olivat matalammissa siipiosissa aulojen päädyissä.

1950-luvulla toteutettiin itä- ja länsisiipien sekä pääaulan laajennus (arkkitehdit Bertel Strömmer, Mikael Nordenswan ja Pekka Pussinen). Itäsiipeä ja siinä olevia tiloja (veistosali ja juhlasali) ”pidennettiin” kohti koulun pihaa ja länsisiipeä jatkettiin kadun suuntaisesti lähes tontin reunaan asti. Länsisiiven ensimmäiseen kerrokseen sijoitettiin ruokasali ja keittiö. Toiseen kerrokseen sijoitettiin viisi luokkahuonetta sekä opetuskeittiö ruokasaleineen. Siiven kolmanteen kerrokseen sijoitettiin viisi luokkahuonetta sekä opettajien huone ja opetusvälinevarastot.

Koulu peruskorjattiin ja laajennettiin vuonna 2009 (Arkkitehdit A3 Oy). Sisätiloihin tehtiin mm. koulun toiminnasta johtuvia muutoksia (eriyttämistilat, atk-luokka, hallinnon tilat), sekä parannettiin rakennuksen esteettömyyttä ja talotekniikkaa (tasonostimet ja ilmanvaihtotilat). Länsisiiven ensimmäisen kerroksen päädyssä sijainneet asunnot ja vanha keittiö muutettiin kirjastotiloiksi. Koulun keittiö siirrettiin uuteen laajennusosaan ja länsisiiven katolle rakennettiin uusi iv-konehuone. Itäsiiven kellarissa olevia tiloja madallettiin osalla alaa ja tiloja otettiin opetuskäyttöön.

Koulutoiminta päättyi rakennuksessa vuonna 2018. Rakennuksessa sijaitsivat aikanaan myös hammashoitola.

Lisätietoja

Jaakko Laurila
Suunnittelupäällikkö
Puhelin:
044 430 9014
Marianna Lehtinen
Kulttuuripalvelupäällikkö
Puhelin:
040 801 6868
Niina Salmenkangas
Kulttuurijohtaja
Puhelin:
040 800 4404
Jarmo Viljakka
Hankepäällikkö
Puhelin:
040 806 4105