Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut

Haiharan Taidekeskus

Haiharankatu 30,
33710 Tampere

Näyttelyt avoinna
tisu klo 1218

Lisätiedot

Jarno Vesala
jarno.vesala@tampere.fi
p. 040 703 5744

Elise Pedersen
kulttuuripalvelupäällikkö,
elise.pedersen@tampere.fi
p. 050 553 8673

Katri Mononen
kulttuurituottaja
katri.m.mononen@tampere.fi
p. 040 806 2307

Haiharan teemanäyttely


Elokuussa Haiharan taidekeskuksessa nähdään ajankohtaista nykytaidetta esittelevä näyttely Kaupunki. Näyttelyssä on tilaisuus nähdä rinnakkain jo ansioituneiden tekijöiden sekä nuorten, nousevien taiteilijoiden teoksia.

Kaupunki on Haiharan taidekeskuksen järjestyksessään 11. teemanäyttely. Näyttelyyn valittiin avoimen haun ja kutsumenettelyn kautta 13 taiteilijaa ja yksi taiteilijapari. Näyttelyyn haki yhteensä 69 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää.

Näyttelyn hakuilmoituksessa kaupunkiteemaa avattiin seuraavalla tavalla: Kaupungin määrittely on häilyvää ja eri maissa erilaista. Määrittelyyn vaikuttaa yleisesti asumistiheys ja väkiluku. Mikä luo tunteen kaupungista? Onko se tuoksut, ihmisten ja liikenteen äänet, kahvilat ja torit, tähdetön taivas vai helposti nähtävä eriarvoisuus? Miten kaupunkilaiset haluavat jättää jäljen kaupunkikuvaan? Onko se spray-maali vai kunnallispolitiikka? Kaupunkikuva on jatkuvassa muutoksessa. Pitääkö kaupungeissa vanhan väistyä uuden tieltä, vai tuleeko vanhaa vaalia? Mikä tekee kaupungista kotoisan? Kaupunki pitää sisällään monimuotoisia kerroksia ja tarinoita, Haiharan kesänäyttelyssä näemme, mitä kaikkea sieltä löytyy.

Näyttelyn teokset ovat useilla eri tekniikoilla tehtyjä tulkintoja siitä, mitä kaupunki on tai mitä se voisi olla. Näyttelyssä on esillä videoteoksia, öljy- ja sekatekniikalla tehtyjä maalauksia, postikorttipainatuksia ja ääniveistoksia. Eräs näyttelyn huomiotaherättävimmistä teoksista on varmasti Noora ja Kimmo Schroderuksen Maailma, joka on yli kahdestasadasta osasta rakentuva, valtava veistoskokonaisuus.

Näyttelyn teoksissa kaupunkiteemaa lähestytään muun muassa kaupunkinäkymien ja kaupunkilaisten henkilökuvien tai dystooppisten tulevaisuudenvisioiden ja mustan huumorin kautta. Näyttelyn kaupunki on paikka kohtaamisille ja tunnelmoinnille, mutta se myös tuo esiin liikkumavapauteen kohdistuvia rajoitteita tai kaupungin infrastruktuurin alla tapahtuvia näkymättömiä muutoksia.

Näyttelyn taiteilijat ovat Lauri Astala, Anna-Kaisa Hartikainen, Arsi Keva, Yassine Khaled, Salla Myllylä, Teemu Mäenpää, Thomas Nyqvist, Elina Oikari, Hanna Oinonen, Sari Palosaari, Kimmo & Noora Schroderus, Minna Sjöholm, Christoph Joachim ja Juhani Tuomi.

Kaupunki-näyttely on esillä Haiharassa 5.8.–3.9. ti–su klo 12–18. La 19.8. poikkeuksellisesti klo 12–19.

Näyttelyn oheisohjelma:

Haihara Jytää, vaihtoehtoisen musiikin ilta. La 19.8. klo 17 alkaen. Näyttelyssä pidennetty aukiolo klo 19 sakka.

Haiharan ulkoilmaelokuva: Pina. La 26.8. klo 21 alkaen.

Thomas Nyqvist: Koulun loppu II, 2016
Noora ja Kimmo Schroderus: Maailma, veistoskokonaisuus. Kuva: Jussi Tiainen.
Yassine Khaled: Monitor Man, video performanssista, 2016. Kuva: Tani Simberg.