Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut

Lisätiedot

Ulla Majamaa
koordinaattori
040 510 4079
etunimi.sukunimi@tampere.fi

Kulttuuriraitit

Paten ja Juicen Tampere sekä parikymmentä muuta kuvakulmaa kaupunkiin – kulttuuriraiteilla voi tutustua Tampereeseen aivan uudesta näkövinkkelistä. Kulttuuriraiteille voi lähteä silloin, kun itselle sopii, ja ne voi käydä läpi kävellen, pyöräillen, autolla tai paikoillaan pysyen – netissä. Raiteista syntyy Tampereelle vähitellen kulttuuriraittien verkosto.

Raitteihin voi tutustua sähköisesti. Painettuja esitteitä on jaossa muun
muassa kulttuuripalvelujen toimistossa sekä useissa kirjastoissa.

Kulttuuriraitit-sarjassa ilmestyneet raitit:

Epilä-raitti

Epilä on historiallinen harjujen ja huviloiden kaupunginosa. Raitti kulkee asuinalueen läpi esitellen alueen maantiedettä ja historiaa.

Lataa raittiesite [pdf, 1 MB]


Hervanta-raitti

Hervanta oli vielä 1970-luvun alussa tamperelaisten metsästys- ja marjastusmaata: kallioita, soita, rämettä ja metsää. Alueella sijaitsivat Hepolammin kaatopaikka, kaupungin metsämiehilleen rakentama sauna ja maja Ahvenisjärven rannalla.

Lataa raittiesite [pdf, 1 MB]Hilma ja pumpulitehdas – Lasten Finlayson -raitti

Hilma on 12-vuotias Finlaysonin puuvillatehtaalla töissä ollut iloinen tyttö. Hilma johdattaa Lasten Finlayson -raitin kulkijat läpi Finlaysonin alueen pihojen ja katujen. Mukana on hauskoja tehtäviä ja arvoituksia.

Lataa raittiesite [pdf, 2 MB]Hämeenkatu-raitti

Hämeenkatu lienee ainoa Tampereen katu, joka tunnetaan laajasti myös kaupungin ulkopuolella. Tamperelaisille Hämeenkatu on ollut merkittävä osa paikallista identiteettiä.

Lataa raittiesite [pdf, 3 MB]


Härmälän huvilarannikko -raitti

Härmälän huvilarannikko -raitti kertoo herrasväen kesäasumisesta
Rantaperkiössä ja Härmälässä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Käsitteeksi muodostunut "huvilarannikko" kuvaa Pyhäjärven rantakaistaletta Vihiojan suulta Härmälänojalle eli Pirkkalan rajalle.

Lataa raittiesite [pdf, 1 MB]


Juicen Tampere

"Tulin puuteriksi Tampereen poskeen", lauloi Juice Leskinen. Lue tarina ja katso videoita Juicen elämänvaiheista Tampereella ystävien ja tuttavien kertomana.

Raittiesitteessä on myös tarina manserockin synnystä.

Lataa raittiesite [pdf, 2 MB]

Katso videoita Juicen Tampere -raitin nettisivuilta.

Kalle Päätalo -raitti

Kirjailija Kalle Päätalo toimi ennen kirjailijaksi ryhtymistään kirvesmiehenä ja sittemmin rakennusmestarina. Raitin kohteita ovat tamperelaistalot, joita Päätalo on ollut rakentamassa. Raitti julkistettiin kirjailijan syntymäpäivänä 11.11.2007.

Lataa raittiesite [pdf, 2 MB]


Kapinaraitti 1918

Vuonna 1918 käytiin Tampereen seudulla valkoisen armeijan ja punakaartien verinen valtataistelu, johon myös ulkovallat sekaantuivat.

Kapinaraitti tutustuttaa paikkoihin ja rakennuksiin, joilla on vuoden 1918 tapahtumiin liittyvä historia.

Lataa raittiesite [pdf, 2 MB]
Katso raittivideo.

Kuuntele tarinoita sisällissodan tapahtumista:

Kauko Laakso kertoo isästään Arvi Laaksosta, joka toimi nuorena poikana punaisten lähettinä kansalaissodassa. Punaisten puolella sodassa olivat mukana myös Arvi Laakson isä Kalle, sekä hänen veljensä Väinö ja Yrjö. Äänisuunnittelu: Riikka Laitinen.
Vesa Kauppinen muistelee isäänsä, räätäli Hermann Kauppista ja hänen vaiheitaan liittyen kansalaissotaan Tampereella. Äänisuunnittelu: Riikka Laitinen.

Kaukajärvi – Tampereen ensimmäinen lähiö

Kaukajärvellä on ollut yhtäjaksoisesti asutusta jo viikinkiajasta alkaen. Satoja vuosia myöhemmin alueelle kaavoitettiin Tampereen ensimmäinen lähiö, joka sai järven mukaan nimekseen Kaukajärvi. Raitti kulkee alueen halki esitelleen jääkauden muodostelmia, 1800-luvun kartanoja sekä uudempaa rakennuskantaa.

Lataa raittiesite [pdf, 3 MB]
Katso raittivideo.


Keskustori 360 º

Keskustori 360 º on ainoa raitti, jolla ei kävellä laisinkaan. Raitti kuljetaan pyörähtämällä ympäri Keskustorin keskellä seisoen. Torin laidoilla sijaitsee lukuisia historiallisesti merkittäviä ja mielenkiintoisia rakennuksia.

Lataa raittiesite [pdf, 3 MB]
Katso raittivideo.


Kimmo Kaivanto – Elämä ja julkiset teokset Tampereella

Jos tamperelaisia pyydetään mainitsemaan nimeltä joku tamperelainen kuvataiteilija, useimmat varmasti vastaavat empimättä Kimmo Kaivanto. Taideraitti seuraa tuotteliaimman luomiskautensa Tampereella viettäneen Kaivannon jalanjälkiä tämän syntymä- ja kotikaupungissa sekä esittelee taiteilijan Tampereella julkisesti esillä olevia veistoksia.

Lataa raittiesite [pdf, 2 MB]
Katso raittivideo.

Komisario Koskisen Tampere

Komisario Koskinen: 40-vuotias eronnut hervantalainen. Äkkipikainen luonne, mutta leppyy nopeasti. Harrastuksina lenkkeily, pyöräily ja masokistinen suolla rämpiminen. Lempijuoma olut ja piimä. Kirjailija Seppo Jokisen dekkareihin pohjautuvalla kulttuuriraitilla kuljetaan Komisario Koskisen mukana ja selvitetään murhamysteeriä tutuissa Tampereen maisemissa.


Lataa raittiesite [pdf, 6 MB]
Katso video Komisario Koskinen -raitin nettisivulta.

Lauri Viita -raitti

Raitilla kuljetaan pispalalaiskirjailija Lauri Viidan jalanjäljissä Pispalanharjun maisemissa.

Raitin varrella on muun muassa Viidan syntymäkoti Pispalanharjun Vesisäiliönmäellä, Pispalan työväentalo, jossa Alfhild sai kantaesityksensä, sekä Lauri Viidan muistomerkki.

Lataa raittiesite [pdf, 1 MB]

Lauri Viidan Tampereesta on tehty myös verkkoversio, jolla Viidan aikalaiset kertovat muistojaan. Esitteessä ja sivustolla on osittain eri kohteita.

Lauri Viidan Tampere -raittisivusto

Pate Mustajärven Ikuri

Ikurissa ei ole oikeastaan mitään erikoista nähtävää. Paitsi että se on muusikko Pate Mustajärven synnyinseutua ja siksi kulttuurinähtävyys. Pate Mustajärven Ikuri -raitti julkistettiin 23.9.2008. Avauskävely kuljettiin Paten lapsuuden ja nuoruuden maisemissa.

Lataa raittiesite [pdf, 1 MB]


Katso raittivideo.

Kuuntele Pate Mustajärven kertomuksia raitin kohteista.

Patruuna Wilhelm von Nottbeckin raitti

Patruuna Wilhelm von Nottbeckin Tampere -raitti kertoo Finlaysonin tehtaan perustajan vaiheista ja Finlaysonin alueen huimasta kehityksestä 1800-luvulla.

Lataa raittiesite [pdf, 2 MB]Pyöräillen Kissanmaalta Messukylään

Pyöräilyraitti kulkee pääosin vanhan Messukylän pitäjän alueella. Messukylä liitettiin Tampereeseen 1947, minkä jälkeen alueet on kaavoitettu asuinalueiksi.

Lataa raittiesite [pdf, 2 MB]
Vuokraa kaupunkipyörä!


Pyöräillen Pispalasta Mustavuoreen ja Lamminpäähän

Nyt hypätään pyörän satulaan! 19 kilometrin pituisella pyöräilyraitilla kuljetaan Länsi-Tampereen kulttuuriympäristössä alueella, joka liitettiin Pohjois-Pirkkalasta Tampereeseen vuonna 1937.

Lataa raittiesite [pdf, 1 MB]
Vuokraa kaupunkipyörä!


Pyöräillen Pispalasta Reuhariin

Nyt poljetaan! Pyöräilyraitti tutustuttaa kulkijansa Lielahden-Pohtolan-Lentävänniemen alueen kultuuriympäristöön. Reitin pituus on noin 16 kilometriä.


Lataa raittiesite [pdf, 2 MB]

Vuokraa kaupunkipyörä!

Tampereen likat – naisaiheisia julkisia veistoksia

Tampere tunnetaan etenkin kenkä- ja tekstiiliteollisuudesta, joka työllisti 1800–1900-luvuilla tuhansittain naisia. Tampere leimautui naisten kaupungiksi, ja "Tampereen likoista" muodostui käsite. Tampereen likkojen raitilla tutustutaan Tampereen naisaiheisiin julkisiin veistoksiin, joita löytyy ympäri kaupunkia. Oppaana raitilla toimii tietokirjailijana ja feministinä tunnettu Rosa Meriläinen – itsekin Tampereen likka.

Lataa raittiesite [pdf, 937 KB]
Katso kohteet ja esittelyt kartalla Citynomadin sivuilla.

Teollinen Tammela -raitti

Kenkiä, tapetteja, keppejä, lakkeja, laivoja, polkupyöriä, mopoja, raitiovaunuja, höyrykattiloita, makeisia ja paljon muuta. Tammela oli aina 1960-luvulle ainutlaatuinen teollinen keskus, jossa valmistettiin monenlaisia tuotteita. Teollinen Tammela -raitilla tutustutaan keskustan tuntumassa sijaitsevan kaupunginosan vanhoihin tehtaisiin.

Lataa raittiesite [pdf, 3 MB]


Tiina-raitti kirjailija Anni Polvan lapsuudenmaisemissa

Tiina-raitti kuljettaa raittiin tutustuvaa Anni Polvan lapsuusaikaisissa maisemissa Tammelassa ja Etu-Kalevassa. Tiina-kirjojen tapahtumat sijoittuvat samoille seuduille.

Tiina-raitti oli ensimmäinen kulttuuriraitti, ja se julkistettiin Tiinan päivänä 24.7.2007.

Lataa raittiesite [pdf, 5 MB]


Väinö Linnan Tampere

Väinö Linnan Tampere -nettisivusto on aivan uudenlainen opas Linnan henkilöön ja maailmaan. Katso aikalaishaastatteluja ja lue tarina osoitteessa: www.raitit.fi/linnantampere.


Raittiesite. [pdf, 3 MB]

Wivi Lönn -raitti

Wivi Lönn oli suomalaisten naisarkkitehtien pioneeri. Lönn vaikutti merkittävästi Tampereen arkkitehtuuriin 1900-luvun alussa, kun kaupungissa elettiin taloudellisen nousukauden aikaa. Lönnin raitilla nähdään millaisen kädenjäljen lahjakas arkkitehti on jättänyt kaupunkiimme.

Lataa raittiesite [pdf, 2 MB]


Tampella avautuu -raitin ovat tehneet kulttuuriluotsit ja Pirkanmaan maakuntamuseo yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa. Raitilla tutustutaan Tampellan alueeseen ennen ja nyt.

Lataa raittiesite [pdf, 11 MB]

Tampella avautuu -raitti