Tampereen keskustan asukasmäärä kasvoi ennätysvauhtia

Tampereen keskusta-alueen asukasluku kasvoi vuonna 2023 lähes 1400 asukkaalla. Tampereen kaupunki on vahvistanut tavoitteellisesti keskustan asukasmäärää jo vuodesta 2011.
Ranta-Tampellan asuinalueen rantareitti ja asuinkerrostaloja.
Etenkin Ranta-Tampella Näsijärven rannalla on houkutellut uusia asukkaita keskustaan.

Tampereen keskustan kehittämisen tärkeimpiä strategisia tavoitteita on kasvattaa keskustan asukasmäärä 55 000 asukkaaseen vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2023 asukasluku kasvoi 1396 asukkaalla, mikä on suurin mitattu kasvuluku vuodesta 2010.  Ennätyksellisen kasvun taustalla ovat etenkin Ranta-Tampellaan ja Tammelaan valmistuneet uudet asunnot. Kokonaisuudessaan Tampereen keskustassa asuvien määrä on noussut 44 589 asukkaaseen.

- Mikäli Tampereen kasvu jatkuu nykyisellä tahdilla ja keskustan kehittämisen toimenpiteet etenevät suunnitellusti, tullaan 55 000 asukkaan tavoite saavuttamaan, sanoo hankejohtaja Tero Tenhunen.
 
Tampereen keskusta-alueen asukaspohjan kasvattaminen ylläpitää ja vahvistaa alueen elinvoimaa. Asukkaat hyödyntävät palveluita aktiivisesti ympäri vuoden ja eri vuorokauden aikoina, myös poikkeusoloissa.

Keskeisiä tekijöitä uusien asukkaiden houkuttelemisessa Tampereen keskustaan ovat monipuolinen asuntotarjonta ja asuntojen laatu sekä ainutlaatuiset ja viihtyisät asuinympäristöt. Viime vuosina Tampereella on ollut poikkeuksellinen mahdollisuus kehittää kaupunkimaista ranta-asumista keskustan molemmille puolille. Näsijärven rantaan rakenteilla olevan Ranta-Tampellan jälkeen on vuorossa Pyhäjärven puolelle sijoittuva noin 3000 asukkaan Viinikanlahti. Merkittävä kohde urbaaniin asumiseen on Tampereen rautatieaseman ympäristöön kehittyvä Kannen alue, jonne tavoitellaan tuhansia uusia asukkaita. Tampereen kaupunki kannustaa myös yksityisiä taloyhtiöitä ja kiinteistönomistajia täydennysrakentamiseen. 

Tampereen keskustan kehittämisessä kiinnitetään edelleen erityistä huomiota myös keskusta-alueen viihtyisyyteen, ulkoalueisiin, palveluihin ja saavutettavuuteen eri kulkumuodoilla.

- Kaupunkikeskustoja on perinteisesti mielletty kauppapaikkoina, mutta keskusta on myös koti. Sen tulee olla hyvä ja toimiva asumisen ympäristö, summaa Tenhunen.

Kaupunginhallitukselle esiteltiin 29.4.2024 Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman vuosittainen tilannekatsaus. Tilannekatsauksen yhteydessä raportoitiin muun muassa keskustakehittämisen määrällisten tavoitteiden toteumasta ja tilanteesta. 

Lisätietoja

Tero Tenhunen
Hankejohtaja
Puhelin:
050 540 2860
Minna Seppänen
Keskustan kehittämisohjelman strateginen suunnittelu Hankekehityspäällikkö
Puhelin:
040 150 9857
Kuvat: Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa