Tampereen kaupunki vauhdittaa asuntorakentamista

Tampereen kaupunki haluaa tukea ja vauhdittaa yhtiömuotoista asuntorakentamista. Jotta kasvavan kaupungin asuntotarpeisiin pystytään vastaamaan tulevina vuosina, kaupunginhallitus hyväksyi 8.4.2024 kokouksessaan määräaikaiset asunto- ja maapolitiikan toimenpiteet, joilla edistetään yhtiömuotoisen asuntorakentamisen käynnistymistä ja turvataan kaupunkikehitystä.
Rakenteilla oleva puukerrostalo.
Asuntorakentamista Vuoreksessa.

Kaupunginhallituksen hyväksymät määräaikaiset asunto- ja maapolitiikan toimenpiteet ovat voimassa 30.6.2025 saakka.
– Haluamme antaa konkreettisen viestin asuntotuotannon vaikeaan tilanteeseen. Tampereen kaupunki yrittää kaikin mahdollisin tavoin helpottaa rakennusalan ahdinkoa, ja saada liikkeelle uusia avauksia ja projekteja. Yhtä tärkeää on varmistaa ammattilaisten pysyminen alalla. Kannustamme käynnistämään hankkeita nopeasti, kun hankkeen muut toteutusedellytykset ovat olemassa, sanoo pormestari Kalervo Kummola.

Kaupunginhallituksen tekemän päätöksen mukaan Tampereen kaupungin tonttikiertoa nopeutetaan siirtämällä aiemmin varauksessa olleet, mutta palautuneet tontit suoraan jatkuvaan hakuun. Tontteja luovutetaan toimijoille, joilla on edellytykset hankkeiden käynnistämiseksi. Myös tontista kertaalleen luopunut toimija voi hakea samaa tonttia myöhemmin uudelleen.
Lisäksi asunto- ja maapolitiikan väliaikaisin toimenpitein mahdollistetaan varattujen tonttien rahoitus- ja hallintamuodon muuttaminen muuhun asuntotuotantoon, jos se edistää tontin ja alueen nopeaa rakentumista. Vapaarahoitteisen toimijan tulee käydä neuvottelu ensin kaupungin kanssa muutosten mahdollisuudesta, ennen kuin hankkeesta neuvotellaan yleishyödyllisen toimijan tai ARA:n kanssa. 

Yhteispysäköinnin vaativien tonttien ja korttelien osalta määräaikaisella päätöksellä mahdollistetaan se, että tontista luopuneen varaajan tilalle voidaan etsiä uusi kumppani. 
Maankäyttö- ja toteutussopimuksissa sovelletaan pidempiä rakentamisvelvoiteaikoja, jotta saadaan edistettyä sopimusten syntymistä sekä asemakaavojen vahvistumista. Kaupunki voi myöntää rakentamisvelvoiteaikaan myös jatkoa. Lisäksi kaupunki voi vastaanottaa rakentamattomia tontteja sopimuskorvauksena, kun kyseessä on kaupungin merkittävät intressit tai hankkeen edistäminen. 



Yhtiömuotoisten tonttien maanvuokriin 2 vuoden vapautus
 

Asuntopoliittisten tavoitteiden tukemiseksi ja riittävän asuntotuotannon varmistamiseksi kaupunginhallitus hyväksyi kahden vuoden määräaikaisen vapautuksen yhtiömuotoisten asuntotonttien maanvuokrista, jos rakentaminen alkaa tänä vuonna. Vuokravapauden myöntäminen on mahdollista yrityksille, jotka pitävät rakentamisen aloituskokouksen kaupunginhallituksen päätöksen lainvoimaistumisen jälkeen vuoden 2024 loppuun mennessä.

Hakemus vuokravapaudesta tulee toimittaa kaupungin e-lomakkeella ennen aloituskokouksen pitämistä. Vuokravapauden myöntämisessä yrityksille tulee huomioida EU:n valtiontukisäännökset, eikä vuokravapauden määrä saa ylittää de minimis -tuen rajaa, joka on 300 000 euroa kolmessa vuodessa. 

Mikäli kaikki varattuna olevat yhtiömuotoiset tontit vuokrattaisiin ja rakentaminen aloitettaisiin vuoden 2024 loppuun mennessä, arvioidaan mahdollisten vuokravapautusten talousvaikutuksen olevan noin 1,7 miljoonaa euroa. Kaupunki on tällä hetkellä varannut 17 tonttia yhtiömuotoiseen asuntorakentamiseen. 
 

Lisätietoja

Virpi Ekholm
Kiinteistöjohtaja
Puhelin:
040 020 5044
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa