Konsernijaosto esittää: Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos muutetaan osakeyhtiöksi 1.1.2025 alkaen

Tampereen kaupunki aikoo perustaa Tampereen Kaupunkiliikenne Oy -nimisen osakeyhtiön 1.1.2025 alkaen. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti asiasta omalta osaltaan 19.3.2024, ja lopullisesti asiasta päättää kaupunginvaltuusto. Uudesta osakeyhtiöstä tulee esityksen mukaan Tampereen kaupungin kokonaan omistama yhtiö.

Konsernijaosto päätti, että liikelaitoksen liikkeenluovutus toteutetaan apporttiluovutuksena, jossa siirtyvän omaisuuden arvo vastaa luovutushetken kirjanpitoarvoja. Varsinaiseen toimintaan ei ole tarkoitus tehdä muutoksia tässä yhteydessä. Uudesta yhtiöstä tulee kaupungin kokonaan omistama yhtiö.

Nykyinen Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos (TKL) on kaupungin ainoa liikelaitosmuotoinen toimintayksikkö. Yhteistyössä joukkoliikenteen tilaajan kanssa TKL tuottaa korkealuokkaisia paikallisia joukkoliikennepalveluja. TKL:n sopimusasiakas on Tampereen kaupunki ja sen tilaajayksikkö (Nysse), jolle liikelaitos tuottaa tilauksen mukaisia liikennöintipalveluita.

Yhtiöittämisselvityksen ohjausryhmän perustelujen mukaan osakeyhtiömuoto mahdollistaa muun muassa toiminnan kehittämisen, johtamisen ja talouden kokonaisvaltaisemman hallinnan. Osakeyhtiömuoto mahdollistaa myös nykyisen sisäisen allianssimuotoisen toimintamallin jatkamisen ja edelleen kehittämisen. Lisäksi henkilöstön työhyvinvointiin osakeyhtiömuoto tarjoaa kokonaisuudessaan enemmän TKL:n henkilöstöä ja toimintakokonaisuutta palvelevia mahdollisuuksia, todetaan perusteluissa.

Yhtiöittämisselvityksen etenemistä on käsitelty sekä kaupungin että TKL:n yhteistoimintaryhmässä. 

Liikelaitoksen palveluksessa oli vuoden 2023 lopussa 296 henkilöä. TKL:n liikevaihto vuonna 2023 oli noin 23,7 miljoonaa euroa ja liikeylijäämä noin 0,05 miljoonaa euroa. Taseen loppusumma oli viime vuoden lopussa noin 39,6 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

Arto Vuojolainen
Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
Puhelin:
050 345 1397
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa