Tredulaiset mukana uudistamassa historiallista Niemenrantaa
Kierrätysmateriaaleja eri aikakausilta
Tallin ylisillä on jo lämmintä. Vuonna 1918 valmistuneessa, Birger Federleyn suunnittelemassa tiilirakennuksessa ei enää asustele 26 hevosta ja 70 lehmää. Nyt tilaa valmistellaan kohtaamispaikaksi lähialueiden asukkaille ja yrityksille. Tredun pintakäsittelyn opiskelijat seisovat rakennustelineillä ja työstävät pintoja. Ylisille rakentuu vuokrattavaa toimitilaa ja suurempia tiloja, joita voi käyttää esimerkiksi työpajatiloina. Vanhaakin on jätetty ihailtavaksi. Tallin päätyseinä on alkuperäistä, punaista tiiliseinää, ja sitä koristaa suuri, pyöreä ikkuna.
Valo ikkunasta lankeaa tiilikasaan, joka sekin on vanhaa perua. Olkia törröttävät, harmaat tiilet ovat löytyneet Tampereen keskustasta, Finlaysonin alueen vanhan rakennuksen kellarista. Tallin ylisille muurataan pätkä seinää, josta tiilet pääsevät tarkkailemaan vielä nykypäivänkin elämänmenoa. Uudempia kierrätysmateriaaleja, kuten lasiseinämiä ja sisäovia saadaan parhaillaan remontoitavasta Kauppakeskus Elosta Ylöjärveltä.
Tredu ja Rientola-keskus yhteistyössä
Yhteistyö Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Rientola-keskuksen välillä alkoi, kun pintakäsittelyalan lehtori Jari Honkanen toi yhden opiskelijaryhmänsä töihin tilalle. Kehittyvällä alueella aukeni pian mahdollisuuksia yhteistyön jatkamiseen. Honkanen on tottunut siirtämään kokonaisia opiskelijaryhmiä erilaisille työmaille. Kun koko ryhmä siirtyy oppilaitoksesta työmaalle opiskelemaan, kyseessä on opetuksen siirto. Rientola-keskuksessa on pintakäsittelijöiden lisäksi ollut myös rakennusalan opiskelijoita koulutussopimuksella.
– Tredu tekee mielellään yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa, rakennusalan lehtori Mika Uronen toteaa. – Yhteistyömahdollisuuksiin myös kolmannen sektorin kanssa kannattaa tarttua. Opiskelijoille on hyvin motivoivaa päästä työskentelemään aidossa työympäristössä. Työn jälki tulee monien nähtäväksi ja tilat Rientolan asiakkaiden käyttöön. Opiskelijamme pääsevät näyttämään taitojensa monipuolisuutta ja syvyyttä. Opiskelijatyönä ei rakennella vain roskakatoksia tai maalata seiniä, vaan tehdään vaativia rakennustöitä, Uronen sanoo.
Rientolan Setlementti ry palasi juurilleen
Niemen tilan pihapiirissä kohoaa muitakin rakennuksia. Maalattu lattialankku narahtaa jalan alla, kun Rientola-Säätiön ja Rientolan Kerhola Oy:n hallitusten puheenjohtaja Jalo Pirhonen esittelee kunnostettuja hirsirakennuksia. 1860-luvulla valmistuneet Pirtti-päärakennus ja viereinen Pytinki palvelevat taas Rientola-keskuksen kävijöitä. Rientola järjestää monenlaista, kaikille halukkaille avointa toimintaa: kerhoja, kursseja, liikuntaa, kulttuuria ja tapahtumia.
Rientolan Setlementti ry aloitti toimintansa vuonna 1945. Yhdistys toimi alkuvuosikymmeninään Enqvistin tehtaan Kerhola-rakennuksessa ja Niemen tilan Pirtissä. Pirtissä kokoontui aikanaan mm. radioamatöörikerho. 1980-luvulla siirryttiin Rientola-taloon Possijärvenkadulle. Rientolan Setlementti ry osti Niemen tilan historiallisen kiinteistöalueen Metsä Board Oyj:ltä vuonna 2015 ja ryhtyi kunnostamaan rakennuksia. Rientola-keskusta kehittää Rientola-säätiö sr., joka perustettiin 2018.
Tallista navettaan, korjausrakentaminen jatkuu
Kun tallin yliset valmistuvat, vuoroaan odottaa vielä navettasiipi. Jalo Pirhonen ja Mika Uronen tarkastelevat tulevan työmaan rakenteita. Hylättyjen tavaroiden keskellä lojuu tupajumin järsimä vaatekaappi, jonka päälle lumi on jostain kolosta päässyt tuiskuttamaan. Pirhosen ja Urosen katse kurkottaa kauemmas. Työtä on tiedossa moneksi vuodeksi.