Ihmisten kohtaaminen ja vaihtuvat työmaat ovat työn parhaita puolia rakennusvalvonnassa

Työ Tampereen kaupungin rakennusvalvonnassa on asiakaspalvelua, joka vaatii järjestelmällisyyttä, itsenäistä työotetta ja yhteistyökykyä. Rakentaminen on nykyään enimmäkseen ammattilaisten työtä, sillä jo pienikin hanke voi vaatia useiden erilaisten alojen asiantuntemusta.
Kolme rakennsuvalvojaa tutkii valkoisen talon vieressä ikkunoita ja seinämateriaaleja.
Tampereen rakennusvalvonta tekee katselmuksia monenlaisissa kohteissa, syrjäisestä kesämökistä kerrostalorakennuksille ja virastotaloremontin katselmoinnista sairaalatyömaille.

Tampereen rakennusvalvonnan tehtävänä on varmistaa, että kaikki rakennushankkeet ovat rakentamismääräysten, lakien, asetusten ja myönnetyn rakennusluvan mukaisia ja toteutetaan pätevien ammattilaisten johdolla. Rakennusvalvonnan työ on ennen kaikkea asiakaspalvelua, vaikka asiakas ei olekaan henkilökohtaisesti läsnä joka käänteessä.

– Me käsittelemme asiakkaan dokumentteja, olemme yhteydessä rakennushankkeen osapuoliin ja arvioimme työnjohtajien kelpoisuutta kohdekohtaisesti. Teemme rakennusluvassa määritellyt katselmukset ja tarkastukset sekä muita rakennetun ympäristön valvontaan liittyviä tarkastuksia, kertoo tarkastusinsinööri Annica Sievers.

Asiakaspalveluun kuuluu rakentamisen neuvonta ja ohjaus. Niinpä rakennusvalvonnasta saa aina kysyä, jos jokin asia omassa hankkeessa askarruttaa. Myös ratkaisuista neuvottelu on mahdollista, kunhan vallitsevia säännöksiä noudatetaan.

Vaihtelua valvontatyössä

Suomessa tarvitaan rakennuslupa tai muu viranomaisen hyväksyntä lähes kaikkeen rakentamiseen. Lisäksi jonkun pitää käydä tarkastamassa kaikki, mitä luvitetaan, ja kohde valmistuu vasta kun viranomainen on loppukatselmoinut sen. Kohteiden monipuolisuus tekee valvontatyöstä mielenkiintoista.

– Yhden päivän aikana voi ensin käydä vaikka jossain Ranta-Tampellan arvoasunnossa ja seuraavana voi olla vuorossa jätevesijärjestelmän katselmus kesämökillä, energiainsinööri Jenni Seppälä kertoo.

Rakennusvalvojat katsovat samaa tietokonenäyttöä hymyillen. Takana työhuoneen seinähylly.
Rakennusvalvontaan voi päätyä monenlaisilta urapoluilta. Timo Laitinen teki opintojen jälkeen pääasiassa rakennesuunnittelua yksityisellä puolella, Jenni Seppälä on tekniikan tohtori, joka muuntokoulutti itsensä LVI-suunnitteluun. Annica Sieversillä taas on tausta työmaainsinöörinä ja työnjohtajana.

Ihmisten kohtaaminen työmailla on yksi valvontatyön hyviä puolia. Rakennuksilla on nimittäin pääasiassa mukavaa ja ystävällistä porukkaa: rakennusalan ammattilaisia, omakotityömailla toisinaan myös talon tulevia asukkaita.

– Jokaisella työmaalla tehdään periaatteessa samantyyppisiä asioita, mutta projektit vaihtuvat ja niissä on erilaisia ihmisiä mukana, sanoo tarkastusinsinööri Timo Laitinen.

– Minusta on hienoa päästä näkemään rakennustyön koko prosessi alusta loppuun, varsinkin kun tietää kokemuksesta, että kaikki ei aina ole niin helppoa ja yksinkertaista, Sievers lisää.

Määräyksistä täytyy pitää kiinni

Haastavinta valvojien homma on silloin kun pitää tuottaa ihmiselle pettymys. Tyypillinen tilanne on vaikkapa sellainen, että omakotitalon rakennuttaja kuvittelee kaiken olevan kunnossa työmaallaan – ja sitten jotain pitääkin vielä muuttaa.

– Silloin täytyy vain kertoa, miten asia on, ja perustella se hyvin. Viranhaltijalla ei ole mahdollisuutta joustaa esimerkiksi kaavamääräyksistä, koska se olisi oman velvollisuuden rikkomista, Seppälä sanoo. 

Rakennusvalvonta joutuu katsomaan rakennushankkeita myös naapurien silmin ja kaupunkikuvan kannalta. Pientalo voi olla sisältä asumiskelpoinen, mutta ulkopuolelta vielä keskeneräinen työmaa. 

– Jos joku haluaa asua vaikka ilman jalkalistoja, se kyllä käy meidän puolestamme, kunhan rakennus on muuten turvallinen ja terveellinen. Silti myös ulkopuoli pitää hoitaa kuntoon, Laitinen sanoo.

Hyvä työ jättää aikaa muulle elämälle

Laitinen, Seppälä ja Sievers toteavat, että työ rakennusvalvonnassa on vastuullista. Toisaalta riittää, että hoitaa oman sarkansa. Kaikki kolme pitävät arvossa sitä, että työ ei täytä koko elämää.

– Olen aiemmin ollut töissä rakennustyömailla, ja niiden arki on tosi hektistä, kun tilanteet muuttuvat yhdessä käänteessä ja ratkaisu täytyy saada pöydälle saman tien. Isommissa kohteissa on myös monta toimijaa ja talous- ja aikatauluraamit, jotka pitää ottaa huomioon nopeita ratkaisuja tehdessä, Sievers kertoo.

Sievers toteaakin, että valvontapuoli sopii hänelle paremmin. Työ vaatii tarkkuutta ja järjestelmällisyyttä, ja säännöt ovat kaikille samat.

– Tampereen kaltaisen ison konsernin etu on, että rakennusvalvonnassa ei tarvitse olla kaikkien alojen asiantuntija. Riittää kun hallitsee hyvin oman osa-alueensa ja tietää vähän muista, Seppälä sanoo.

Rakennusvalvonnan työyhteisöön kaikki kolme ovat tyytyväisiä. Yhteisöön on helppo tulla sellaisena kuin on, apua saa, kun sitä tarvitsee ja asioista on helppo jutella. Yhteistyö toimii myös kaupungin muiden yksiköiden kanssa.

Rakennusalalla on odottava tunnelma

Rakentamisessa on nykyään menossa hiljaisempi kausi. Toisaalta Tampereella on rakennettu viime aikoina todella paljon, joten tahti on muuttunut ehkä vain vähän normaalimmaksi.

– Rakennushankkeita kyllä suunnitellaan ja lupapuolelle tulee hakemuksia, mutta hankkeita ei käynnistetä samaan tahtiin kuin aikaisemmin, Seppälä sanoo. 

Rakennusvalvonnassa tämä näkyy siten, että perehtymiselle ja toiminnan kehittämiselle on enemmän aikaa. Uusi rakentamislaki astuu voimaan vuoden 2025 alussa. Se tuo rakennusvalvonnan väellekin uusia toimintatapoja ja lisää opeteltavaa.

Kolme rakennusvalvojaa kävelee rakennustyömaalla kypäröissään ja keltaisissa huomioliiveissä. Taustalla torninosturia ja osittain suojahuputettua rakennusta.
Tarkastusinsinööri Timo Laitinen, energiainsinööri Jenni Seppälä ja tarkastusinsinööri Annica Sievers varmistavat isoilla ja pienillä työmailla, että rakentaminen toteutuu luvan ja rakentamista koskevien säännösten mukaisesti.
Teksti: Päivi Stenroos
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa