Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun Siirry suoraan hakuun Siirry suoraan hakuun
Julkaistu 1.2.2018 10.00

Berlinde De Bruyckeren lohduttavia teoksia Sara Hildénin taidemuseossa

Sara Hildénin taidemuseon kevään näyttely luo katsauksen Berlinde De Bruyckeren koskettaviin teoksiin. Suomen sisällissodan muistovuonna järjestettävä näyttely tarjoaa mahdollisuuden ihmisen kärsimyksen ja haavoittuvuuden kohtaamiseen.

Berlinde De Bruyckere, No Life Lost II, 2015. Image: Mirjam Devriendt
 

Kuvanveistäjä Berlinde De Bruyckere (s. 1964) asuu ja työskentelee Gentissä, Belgiassa. Gent kuuluu Flanderin alueeseen, joka koki ensimmäisessä maailmansodassa eräät länsirintaman tuhoisimmista taisteluista. De Bruyckere teki tilauksesta teoksen In Flanders Fields -museon vuoden 2000 näyttelyyn, josta tuli hänen taiteellinen läpimurtonsa: kuolleet hevoset, sodan viattomat uhrit, nousivat vertauskuvaksi sodan kärsimyksen nostattamille tunteille.

De Bruyckere pyrkii antamaan muodon jollekin sellaiselle, jonka katsoja voi kokea parantavana tai lohduttavana: hän haluaa luoda teoksia, joiden äärellä katsoja saa mahdollisuuden itkeä. Haavalla on taiteilijan teoksissa erityinen merkitys: haavat eivät ole koskaan avoimia, vaan sidottuja tai ommeltuja – haavoja, joita on hoidettu.

Hevonen, joka sai ensimmäisen maailmansodan muistonäyttelyssä tehtäväkseen kantaa inhimillisiä menetyksen ja vihan tunteita, on De Bruyckeren tuotannossa vuosien saatossa alkanut muistuttaa entistä enemmän ihmistä. Taiteilijalle hevosten lumovoima perustuu siihen, että ne ovat yhtä aikaa osa historiaa ja nykypäivää, eivätkä ole muuttuneet. Hevosten tavoin tunteet ja ihmismieli ovat pysyneet historian saatossa muuttumattomina. De Bruyckere muistuttaa meitä tästä viittaamalla teoksissaan historiaan, erityisesti taidehistoriaan.

– Berlinde De Bruyckere luo taidetta, joka avaa ikkunoita ihmisyyteen ja yhteiseen historiaamme, museonjohtaja Päivi Loimaala luonnehtii.

Sara Hildénin taidemuseossa järjestettävä näyttely on De Bruyckeren ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Laaja katsaus on samalla De Bruyckeren ainoa museonäyttely tänä vuonna. Koko museon kattavaan näyttelyyn tulee veistoksia ja piirustuksia pääasiassa 2000-luvulta, mutta myös 1990-luvun lopulta. Mukana on myös kaksi aivan uutta teosta.

Berlinde De Bruyckere -näyttely 10.2.–20.5.2018 Sara Hildénin taidemuseossa.

Lisätietoja

Museonjohtaja
Päivi Loimaala
puhelin 040 580 6552
sähköposti [email protected]

Näyttelypäällikkö
Sarianne Soikkonen
puhelin 040 801 6088
sähköposti [email protected]

Viestintäsuunnittelija
Anne Kauramäki
puhelin 040 837 0357
sähköposti [email protected]

Sara Hildénin taidemuseo
33230 Tampere
avoinna


Kuvat Mirjam Devriendt