Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun Siirry suoraan hakuun Siirry suoraan hakuun
Julkaistu 9.2.2017 13.40

Jarmo Mäkilän näyttely avautuu Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella

Sara Hildénin taidemuseoon kootussa Jarmo Mäkilän laajassa takautuvassa näyttelyssä on esillä taiteilijan tuotantoa 1970-luvulta tähän päivään. Näyttely avautuu yleisölle lauantaina 11. helmikuuta.

Jarmo Mäkilä, Day Dreamer
 

Taidemaalari Jarmo Mäkilän (s. 1952) retrospektiivi jatkaa Sara Hildénin taidemuseon takautuvien näyttelyiden sarjaa. Se esittelee Sara Hildénin säätiön kokoelmataiteilijoita tutkimukseen perustuen. Kronologisesti rakennettu kokonaisuus sisältää Mäkilän tuotannon pääteemat ja sisällölliset murroskohdat 1970-luvulta uusimpiin teoksiin. Monipuolisen uransa aikana Mäkilä on käsitellyt yhteiskunnallisia aiheita, populaarikulttuuria, maalaustaiteen historiaa ja olemassaoloon liittyviä kysymyksiä.

Uransa alussa Mäkilä maalasi kubistisia sommitelmia ja sosialistisen realismin mukaisia työläisaiheita. Vuosikymmenen lopulla hän siirtyi kuvakollaaseihin, joissa hän yhdisti uutiskuvastoa populaarikulttuuriin. Valokuviin perustuva punkkarimuotokuvien sarja syntyi samoihin aikoihin. Mäkilä on ensimmäisiä suomalaisia postmodernismin edustajia. Hän maalasi Rubensin tuotantoon perustuvan Päättymätön tarina -sarjan 1980-luvun puolivälissä. Se sisältää suurikokoisia maalauksia antiikin mytologiasta.

Aikuisviihdetähti Sarah Youngista maalatut teokset (1993) tulkittiin esineellistäviksi, vaikka Mäkilän tarkoitus oli esittää nainen sankarina. Sitä seurasi elämänkaarta ja ikääntymistä käsitteleviä miesaiheisia maalauksia. Tematiikka jatkui 2000-luvulla. Sarjassa Miesten huone yksinäiset miehet asuttavat askeettisia huoneita. Sarja Kadonneet pojat käsittelee puolestaan henkistä perintöä, jonka sodankäyneet isät jättivät pojilleen. Maalauksissa on kyse kurin ja kurittomuuden tasapainosta, rajojen rikkomisesta ja vapaudenkaipuusta.

Jarmo Mäkilä toimi Taidemaalariliiton puheenjohtajana 1982-86 ja Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtajana 1986-91. Hän on opettanut sekä Taideteollisessa korkeakoulussa että Kuvataideakatemiassa. Mäkilä on osallistunut näyttelytoimintaan Suomessa ja ulkomailla. Jarmo Mäkilälle on myönnetty muun muassa Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinto (1973) sekä Pro Finlandia -mitali (2002). Hän on ollut ehdolla Carnegie Art Award -palkinnon saajaksi (2012). Mäkilä on julkaissut kolme sarjakuva-albumia (1998, 2002, 2008).

Näyttelyyn liittyy pirkanmaalaisten koulujen ja museon yhteistyöprojekti Minä nuori Suomessa 2017. Nuoret ovat tehneet Jarmo Mäkilän taiteen innoittamina omakuvia, joista koottu näyttely on esillä Tampereen rautatieasemalla 24.2.–24.3.2017.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu runsaasti kuvitettu näyttelykirja, jonka artikkelien kirjoittajina ovat professori Helena Sederholm ja taidehistorian professori Altti Kuusamo. Julkaisun on toimittanut Sara Hildénin taidemuseo. Kevään mittaan museossa järjestetään runsaasti oheisohjelmaa.

Jarmo Mäkilän näyttely on esillä 11.2.–28.5.2017 Sara Hildénin taidemuseossa.

Sara HIldénin taidemuseo

Lisätietoja

Museonjohtaja
Päivi Loimaala
puhelin 040 580 6552
sähköposti [email protected]

Näyttelypäällikkö
Sarianne Soikkonen
puhelin 040 801 6088
sähköposti [email protected]

Tiedottaja
Helena Yli-Kerttula
puhelin 040 837 0357
sähköposti [email protected]


Kuvat Hanna Kukorelli, Helsingin taidemuseo