Page 10 - Digia koneeseen
P. 10

 Kielitaidottttomana uudessssa maailmassssa
Kuvittele, että herätessäsi eräänä aamuna kaikki ympärilläsi ovat alkaneet puhua vierasta kieltä. Yrität lukea postilaati-
kosta noutamaasi aamun lehteä, mutta ymmärrät vain sanan sieltä, toisen täältä. Päätät lähteä ulos asioille. Apteekin asiakaspalvelija katsoo tas- kusta kaivamaasi paperista reseptiä hämmenty- neenä hymyillen, etkä löydä yhteistä kieltä hänen kanssaan. Marssit vähän kiukkuisena kahvilaan, mutta sen paikalle on ilmestynyt jonkinlainen automatisoitu linjasto, joka toimii ilmeisesti jon- kinlaisella salaisella järjestelmällä. Kaikki muut asiakkaat paitsi sinä näyttävät taitavan tämän oudosti kolahtelevan kahvila-automaatin käytön suvereenisti. He poistuvat paikalta sinua opas- tamatta, houkuttelevasti höyryävine kahvikup- peineen, kuka minnekin. Jäät ilman tarpeellisia lääkkeitä ja aamupäivän kahviannostasi. Turhau- tuneena istahdat puiston penkille miettimään, miten tässä näin pääsi käymään ja mistä voisit saada neuvoja.
Digitaidottoman arki saattaa tuntua joskus kuin huonolta elokuvalta tai epämääräiseltä unelta. Puutteellisin taidoin on hankalaa hoitaa joka- päiväistä asiointia tai pelkästään jo palvelujen tavoittaminen voi olla haasteellista. Osallistu- mattomuus verkon viestintäkanaviin tai väli- neiden käyttämisen esteet voivat aiheuttaa sosiaalisen syrjäytymisen tunnetta. Tiedonläh- teiden ja kulttuurisisältöjen äärelle pääsy vai- keutuu, jos laitteita tai niiden käytön taitoja ei ole. Kokemus siitä, että on mahdollisuus osal- listua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja saada tietoa vaikkapa päätöksenteon prosesseista, on tärkeä jokaiselle yhteiskunnan jäsenelle, ikään ja asemaan katsomatta.
(lähde: Katariina Lamberg, Oivallus- mediakasvatusseminaari 5.10.2020)
1969
8
1
OSALLISUUS
POLIITTINEN OSALLISUUS
MAHDOLLISUUS SAADA TIETOA JA VAIKUTTAA PÄÄTÖKSENTEKOON
“PYSTYN SELVITTÄMÄÄN MITÄ YHTEISKUNNASSA ON MENNEILLÄÄN”
“PYSYN KÄRRYILLÄ PÄÄTÖKSENTEOSTA”
YHTEISKUNNAN SISÄPUOLISUUS
ASIOINTI, TOIMIMINEN YHTEISKUNNAN JÄSENENÄ
“KUULUN JOUKKOON JA PÄRJÄÄN PÄIVITTÄISISSÄ TOIMISSANI”
SOSIAALISEEN YHTEISÖÖN KUULUMINEN
VIESTIMINEN JA VIESTINNÄN YMMÄRTÄMINEN DIGITALISOITUVASSA KULTTUURISSA
“KUULUN JOUKKOON JA PÄRJÄÄN PÄIVITTÄISISSÄ TOIMISSANI”
1970 Jyväskylän kaupunginkirjastossa siirrytään lainauksessa käsin tehtävästä kirjaamisesta valokuvausjärjestelmän käyttöön. Samalla vuosikymmenellä lapsille aletaan järjestää dia-satuiltoja.
Ensimmäinen tietokoneiden välinen viesti lähetetään Yhdysvalloissa, ARPANET –verkossa. Viesti on ”LO”. Kahden yliopiston välillä yritettiin lähettää viesti ”LOGIN” mutta tietoverkko kaatui G-kirjaimen kohdalla.














































































   8   9   10   11   12