Tampereen taidemuseo

 

 
Mika Waltari ja taiteilijaystävät

 
 

Sijaintisi: Musti > Mika Waltari ja taiteilijaystävät

Mika Waltari ja taiteilijaystävät

Kuva: Mika Waltari
Mika Waltari ripustaa Otto Mäkilän maalausta kotinsa seinälle

”Katselin hänen taulujaan ja keskustelin älykkäästi hänen kanssaan ja näin vihdoin taulun, jossa oli sinistä ja harmaata ja kolmijalkainen mies ja hänen kaksijalkainen toverinsa, jotka molemmat olivat juuri astuneet tuolle puolen kaiken olevan ja katselivat empien ympärilleen epäröiden mihin suuntaisivat kulkunsa, koska mikään heidän ympärillään ei enää ollut sellaista mihin he olivat tottuneet.”

- Mika Waltari, Neljä päivänlaskua

Mika Waltari ja taiteilijaystävät kertoo kirjailijan intohimoisesta suhteesta kuvataiteeseen. Mukana on teoksia viideltä Waltarille tärkeältä taiteilijalta Eemu Myntiltä, Yrjö Saariselta, Otto Mäkilältä, Mauno Markkulalta ja Aimo Kanervalta. Esillä on myös on kirjankansitaidetta, elokuvajulisteita ja näytteitä Waltarin käsikirjoittamista elokuvista. Näyttelyssä on lisäksi kuuntelupisteitä, joissa voi kuulla otteita mm. kirjojen syntyprosessista kirjailijan itsensä kertomana. Waltarin innostus kuvataiteeseen näkyy myös hänen kirjallisessa tuotannossaan. Kirjassa Neljä päivänlaskua kerrotaan miten kirjailijan alter ego, entinen naulakauppias, lähtee ostamaan taulua taiteilijalta Turusta. Waltarin salapoliisiromaanin pohjalta tehdyssä elokuvassa Kaasua, komisario Palmu, maalaus toimii johtolankana rikoksen ratkaisussa.

Näyttelykäynnin voi sisällyttää esimerkiksi kuvataiteen tai äidinkielen opetukseen. Ohessa on opetusmateriaalia, jota voi hyödyntää näyttelykäynnin tukena. Osa tehtävistä voidaan tehdä museovierailun aikana, osa jälkikäteen koulussa. Opetusmateriaalin on tuottanut Ateneumin taidemuseo (Salla Pohjola, Lea Kannio, Anja Olavinen, Meri-Tuuli Cavén). Materiaalia on osin muokattu vastaamaan Tampereen taidemuseon näyttelykokoonpanoa. Huomioithan kuitenkin tehtäviä valitessasi, että näyttelyssä ei ole muinaiseen Egyptiin liittyvää esineistöä.

 

Opetusmateriaalit:

Kerro kuvasta

Liikkeelle kuvasta

Syvenny kuvaan

Kuvapäiväkirja

Tehtävälomake, taso 1

Tehtävälomake, taso 2

Vastaukset, tasot 1 ja 2