Tampereen taidemuseo

 

                  

VIERAAN KATSE

Kansalliset vähemmistöt ja vieraat kulttuurit suomalaisten kuvataiteilijoiden silmin 1850-1945

16.3. - 2.6.2002

Tampereen taidemuseon Vieraan katse -näyttely esittelee "kultakauden" taiteilijoiden vähemmän tunnettuja teoksia, joiden aihemaailma liittyy Euroopan ulkopuolisiin kulttuureihin tai kansallisiin vähemmistöihimme. - saamelaisiin, romaneihin, juutalaisiin ja tataareihin.

Yli 200 teosta käsittävä näyttely sisältää maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja valokuvia. Mukana on teoksia mm. taiteilijoilta: Hugo Backmansson, Birger Carlstedt, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck, Helena Westermarck ja Maria Wiik. Valokuvataiteilijoista mukana ovat mm. Elin Collan, C. G. E. Mannerheim, Yrjö Nummi ja Sakari Pälsi.

Vieraan katse -näyttely avaa taidehistoriallisen näkökulman monikulttuurisuuden problematiikkaan. Näyttely pyrkii vastaamaan kysymyksiin, mitä jäi taiteemme marginaaliin kun kansallista identiteettiämme alettiin muodostaa, mitä 1800-1900 -luvun vaihteen suomalainen kuva- ja valokuvataide heijastaa suhteestamme Euroopan ulkopuolisiin kulttuureihin ja mitä taas suomalaisuuden projektin reunamilla majaileviin etnisiin vähemmistöihimme. Kuinka viatonta ja neutraalia oli tuon ajan taiteemme, oliko kysymys eksotiikasta ja matkakokemusten välittämisestä vai normaalin määrittelemisestä outouden ja vierauden kautta?

Tampereen taidemuseo
16.3. - 2.6.2002
avoinna ti su 10 - 18
 

Ilmaiset yleisöesittelyt sunnuntaisin klo 15.00