Tampereen taidemuseo

 
   

Mystiikan portit
18.10.2003 - 29.2.2004


 
 

Mystiikalla on yhtä pitkä historia kuin ihmisellä. Ihminen on aina viehättynyt siitä mikä on selittämätöntä, olipa se kohottavaa tai kauhistavaa, valon tai pimeyden arvoitus. Tampereen taidemuseo esittelee nyt ainutkertaisen kokonaisuuden suomalaista taidetta, joka koskettelee elämän mystistä, selittämätöntä puolta. Mukana on kulttuuriaarteistomme kiehtovimpia taideteoksia runsaan sadan vuoden ajalta.
 
 


 
 Mystiikan portit –näyttely kertoo mystisten traditioiden ilmenemisestä Suomen taiteessa. Se kertoo myös yksittäisten taiteilijoiden näkemyksistä – miten he ovat esittäneet mystistä kokemusta. Joidenkin taideteosten kohtaaminen näyttelyssä saattaa olla kävijälle yllätys – mystinen todellisuus voi olla läsnä myös näennäisen realistisessa teoksessa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kaksi kirjaa. Näyttelykirjan asiantuntija-artikkelit valottavat mystiikan teemaa monelta taholta. Toinen teoksista on suunnattu erityisesti nuorille. Näyttelyyn liittyy oheistapahtumia, joista ilmoitetaan myöhemmin.

Näyttely lähestyy mystiikan teemaa kolmelta taholta, jotka ovat taivas eli yliaistillinen ulottuvuus, ihminen ja maa. Se kertoo, miten todellisuuden syvintä olemusta on etsitty Suomen kuvataiteessa uskontojen ja henkisten liikkeiden kuvamaailmasta ja perinteestä, ihmisen omasta sisimmästä ja luonnosta. 
 


Taivas


Uskonnot ovat taivaan ja yliaistillisen asiantuntijoita. Yhä enemmän myös ihmiset itse muodostavat uskonnoista ja muista traditioista omia käsityksiään tuonpuoleisesta ja muista ulottuvuuksista. Ester Helenius, Otto Mäkilä ja Juhani Linnovaara ovat kuvanneet toisen maailman todellisuutta. Paratiisillista valoa on tavoitellut mm. Sigrid Schauman maisemissaan. Myös Edwin Lydén ja Silja Rantanen ovat tutkineet taivaan käsitettä taiteessaan.

Ihminen

Ihminen, ihmiselle ehkä suurin arvoitus läheisyydessään ja tavoittamattomuudessaan. Tyko Sallinen, Einar Ilmoni ja Kuutti Lavonen ovat kuvanneet tätä ikuista arvoitusta. Magnus Enckell on maalannut syviä ja monitasoisia ihmiskuvauksia. Ihminen etsii kuvastakin ihmisen kasvoja ja katsetta, sielun peiliä.

Maa

Luonnon selittämättömyys ja ehdottomuus ovat ihmiselle mysteeri. Se on kiehtonut taiteilijoita vuosisadasta toiseen. Luonto on ihmiselle antelias äiti maa, ylivoimainen vihollinen, kesytettävä voima ja turvan ja elannon lähde. Maan mysteeriä ovat kuvanneet mm. Hugo Simberg, Martti Aiha ja Osmo RauhalaMystiikan portit -näyttelyyn liittyy kaksi oheiskirjaa:

MYSTIIKAN PORTIT

Sisältää asiantuntija-artikkeleita mystiikan ja taiteen suhteesta. Teos valottaa mystiikan ideoita ja taustoja. Siihen sisältyy näyttelyn teosluettelo ja se on runsaasti kuvitettu. Hinta on 30 €.


kuva: Jari Kuusenaho

 

MYSTIIKAN AVAIMET

Teos liittyy Mystiikan portit -näyttelyyn, mutta toimii myös peruskäsitteitä avaavana taidekirjana yleisemminkin. Sisältää tehtäviä ja sopii koulujen oheismateriaaliksi. Runsas kuvitus.Hinta on 10 €.
Lue lisää.


kuva: Jari Kuusenaho
 

25-vuotias Tampereen taidemuseon ystävät ry esittelee Mystiikan portit –näyttelyn yhteydessä taidemuseolle lahjoittamiaan teoksia.