TAMPEREEN  TAIDEMUSEOAIKAMUOTO

Kuvataiteen 1990-luku Tampereella

10.4. - 30.5.1999

Tampereen taidemuseon uusi näyttely AIKAMUOTO esittelee valikoiman tamperelaisten kuvataiteilijoiden 1990-luvun tuotannosta. Koko museon kattavassa laajassa näyttelyssä on mukana yli 80 teosta 19 taiteilijalta. Mukana on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, installaatioita ja videoita.

Näyttelyyn osallistuvat seuraavat taiteilijat: Petri Ala-Maunus, Anna Alapuro, Lars Holmström, Aarne Jämsä, Anssi Jääskeläinen, Matti Kalkamo, Frank Kappas, Markku Kivinen, Tuula Lehtinen, Henrietta Lehtonen, Irmeli Mäkilä, Gunnar Pohjola, Osmo Rauhala, Heli Ryhänen, Minna Sarvanne, Teemu Saukkonen, Jyrki Siukonen, Vesa Toukomaa ja Ilkka Väätti.

AIKAMUOTO-näyttelyssä heijastuu uusia muotoja hakeneen 80-luvun taiteen jälkeinen tilanne, jossa edellisen vuosikymmenen hajanaisuus ja moni-ilmeisyys on seestynyt ja vakiintunut. Tekemisen tasolla Tampereen 90-luvun taiteesta erottuvat voimakkaasti maalaustaide ja grafiikka. Perinteinen kuvanveisto on rikastunut käsitetaiteelliseen suuntaan. Myös uudemmat ilmaisumuodot sähköinen kuva, installaatiot ja uuteen arvostukseen noussut valokuva ovat vakiinnuttaneet asemansa kaupungin kuvataiteessa. Mitään tamperelaisen taiteen koulukuntaa tai erityisiä tamperelaisia suuntauksia ei kaupungin 90-luvun taiteessa ole erotettavissa. Näyttelyyn kutsutut taiteilijat edustavat ensisijaisesti omia henkilökohtaisia taiteellisia pyrkimyksiään. AIKAMUOTO ei myöskään pyri eikä pystykään esittelemään poikkileikkausta ajan taiteesta. 1990-luvun taide on ollut siksi moni-ilmeistä Tampereella. AIKAMUOTO liittyy osaltaan Tampereen kaupungin 220-vuotisjuhliin samoin kuin sitä seuraava näyttely Tampereen taidetta 1890-1950, joka esitellään taidemuseossa 12.6.-29.8.1999.

Museo on avoinna ti-su 10-18.