Näsilinnan remontti valmistuu tammikuussa – harjannostajaisia vietettiin 12.12.

15.12.2014 09:47

Tampereen Tilakeskus Liikelaitos on tehnyt Näsikalliolla sijaitsevaan Näsilinnaan täydellistä perusparannusta ja restaurointia. Rakennustyöt on aloitettu marraskuussa 2013. Rakennustöiden on arvioitu valmistuvan tammikuun lopulla 2015. Näsilinnassa tulee remontin valmistuttua toimimaan sekä ravintola että museo.

Perjantaina 12.12. vietettiin Näsilinnan harjannostajaisia. Harjannostajaisissa pitivät puheen muun muassa apulaispormestari Olli-Poika Parviainen, kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden tuotantojohtaja Toimi Jaatinen sekä Tilakeskuksen johtokunnan puheenjohtaja Esa Kanerva. Apulaispormestari korosti puheessaan, että Näsilinna on kansallisesti tärkeä kulttuurikohde, joka viimein saadaan kuntoon tulevienkin sukupolvien iloksi. Jaatinen puolestaan totesi, että mistään muusta asiasta kaupunkilaiset eivät ole olleet häneen yhteydessä niin usein, kuin Näsilinnan kunnostamisesta.

Näsilinna, entinen Milavida, on rakennettu vuonna 1898 Peter von Nottbeckin yksityispalatsiksi. Palatsi on toiminut Hämeen museona vuosina 1908−1997. Näsilinnaa on käytetty museotoimen varastotilana vuodesta 1998 alkaen.

Ensimmäisen kerroksen tilat palautetaan mahdollisimman lähelle von Nottbeckin aikaista, alkuperäistä asuaan. Rakennuksessa on runsaasti säilytettäviä rakennusosia ja pintoja, ja kaikki uudet pinnat tehdään rakennuksen arkkitehtuuriin sopivilla ratkaisuilla. Julkisivut ja vesikatto on perusparannettu kokonaisuudessaan. Hankkeen projektipäällikkönä on toiminut rakennuttaja Jouko Toivonen Tilakeskuksesta. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehdit A3 Oy ja restaurointiasiantuntijana on toiminut Arkkitehtitoimisto Seija Hirvikallio.« Takaisin listaukseen