Näyttely

 

RON MUECK

2.6.–16.10.2016

Ron Mueck: Couple under an Umbrella | Pariskunta varjon alla (2013). Sekatekniikka, 300 x 400 x 350 cm. Courtesy Hauser & Wirth / Anthony d'Offay, London. Kuva: Jussi Koivunen

Ron Mueck: Couple under an Umbrella | Pariskunta varjon alla (2013). Courtesy Hauser & Wirth / Anthony d'Offay, London. Kuva: Jussi Koivunen

Ron Mueck on yksi aikamme merkittävistä kuvanveistäjistä, jonka teoksia ei ole koskaan aiemmin esitelty Pohjoismaissa. Hänet tunnetaan hyperrealistisista, elävän tuntuisista veistoksistaan.

Mueck syntyi vuonna 1958 Melbournessa, Australiassa. Hän oppi kädentaidot saksalaissyntyisiltä vanhemmiltaan, jotka olivat molemmat nukentekijöitä. Ennen taiteilijauraansa hän toimi itsekin aluksi nukentekijänä. Myöhemmin hän työskenteli toistakymmentä vuotta elokuvien ja mainosten erikoistehosteiden ja pienoismallien parissa. Näitä taitojaan hän hyödyntää taiteellisessa työssään. Hänellä ei ole muodollista taidekoulutusta.

Taiteellisen läpimurtonsa Mueck teki 1997, jolloin hänen pienoisveistoksensa Dead Dad nousi huomion keskipisteeksi taiteenkeräilijä Charles Saatchin järjestämässä Sensation-näyttelyssä Lontoossa. Kansainvälisen taideyleisön tietoisuuteen Mueck nousi vuoden 2001 Venetsian biennaalissa, jossa oli esillä hänen viisimetrinen veistoksensa Boy.

Mueck aloittaa veistoksen tekemisen perinteisen kuvanveistäjän tavoin muovailemalla savimallin, jonka hän valaa pronssin sijaan silikoniin tai lasikuituun ja viimeistelee erilaisilla materiaaleilla. Hän kuvaa hahmonsa hätkähdyttävän realistisesti, mutta aina luonnollisesta koosta poikkeavassa mittakaavassa: joko monumentaalisen suurina tai pienoisveistoksina.

Veistoksissaan Mueck kuvaa ihmistä ja ihmisyyttä. Taiteilijana häntä ei kiinnosta ulkoinen kuori vaan näkymätön: ajatukset ja tunteet. Aiheet hän poimii joko mielikuvituksestaan tai ohikiitävistä havainnoistaan.

Mueck tavoittaa henkilöhahmojensa ilmeissä, eleissä ja asennoissa hetken, johon katsoja kykenee samastumaan. Henkilöhahmon edessä katsoja luo oman tarinansa: sen miten tarina on alkanut ja miten se jatkuu.

Mueckin kokonaistuotanto käsittää vain noin neljäkymmentä teosta. Sara Hildénin taidemuseossa nähdään kymmenen veistosta vuosilta 1997–2013. Näiden lisäksi esillä on taiteilijan työskentelystä kertova valokuvasarja sekä Gautier Deblonden elokuva Still Life: Ron Mueck at Work (esitysajat ovat 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 ja 16.30 kesto 48 min). Näyttely jatkaa museon kansainvälisten taiteilijoiden ja erityisesti nykykuvanveistäjien esittelyä.

» Lue tästä Jyrki Siukosen avajaispuhe

Jyrki Siukosen avajaispuhe pdf-tiedostona (pdf, 83 kt)

Ron Mueck: Mask II | Naamio (2002).  Anthony d'Offay, London.

Ron Mueck: Mask II | Naamio II (2002). Anthony d'Offay, London.