Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut

Rullan tilan historia

Rulla toimii historiallisessa Kuusvooninkinen-rakennuksessa Finlaysonin vanhalla tehdasalueella. Kuusvoonkinen valmistui vuonna 1837 ja on Finlaysonin tehdasalueen vanhin rakennus. Se oli valmistuessaan myös alueen korkein rakennus, sillä siinä oli kokonaiset kuusi kerrosta! Myöhemmin rakennuksen päihin lisättiin siipiosat, joista toiseen sijoitettiin puuvillan sekoitushuone. Sekoitushuoneessa eri puuvillalaaduista tehtiin eri tarkoituksiin sopivia sekoituksia. Tässä tilassa toimii nykyisin Rulla.

Rullan tiloissa historia ja nykypäivä kohtaavat, mikä tekee tunnelmasta ainutlaatuisen. Sisällä Rullassa teollisesta historiasta kertovat vanhat rautapylväät sekä seinällä edelleen olevat sähkömittarit.

Rullan toiminta käynnistyi Sara Hildén -säätiön ja Tampereen kaupungin yhteistyönä vuonna 2005. Nykyisin toimintaa ylläpitää Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut. Tavoitteena oli luoda paikka, jossa lapset voisivat tutustua eri taiteenlajeihin pehmeästi. Näyttelytoiminta on alusta asti ollut tärkein osa Rullan toimintaa. Rullassa käy vuosittain noin 20 000 ihmistä, joista suurin osa on luonnollisestikin lapsia.


Finlaysonin alue ja sen historia

Työväenmuseo Werstas

Työväenmuseo Werstaan sivuilta tietoa alueella toimivasta museosta ja Finlaysonin työläisten historiasta.
www.tyovaenmuseo.fi

Finlaysonin alue

Tietoa Finlaysonin alueen toimijoista ja historiasta.
www.finlaysoninalue.fi

Koskesta voimaa

Koskesta voimaa -verkkojulkaisu kertoo, miten Tampere on kehittynyt Tammerkosken rannalle ja saanut koskesta voimaa.
www.historia.tampere.fi