30.1.2003

LEHDISTÖTIEDOTE

Kuvat kivessä -yleisöluennot alkavat

Museokeskus Vapriikin Kuvat kivessä-näyttelyyn liittyvä luentosarja alkaa sunnuntaina 2.2. klo 12-14 luennolla Kolme näkökulmaa kalliotaiteeseen, jossa uskontotieteilijä Juha Pentikäinen, arkeologi FM Antti Lahelma ja kuvataiteilija Lars Holmström esittävät oman näkemyksensä kalliotaiteesta ja sen merkityksistä.

Kalliomaalauksille on monia tulkintoja. Kalliomaalausten kuvioiden ei välttämättä tarvitse kuvata todellista maailmaa, vaan niillä saattaa olla myös vertauskuvallista merkitystä. Yleensä ne on liitetty metsästysmagiaan, totemismiin tai samanismiin. Näiden lisäksi ne ovat saattaneet olla maamerkkejä. Kalliomaalausten kuviot ja maalauksista hahmottuva maailmankuva kertovat meille Suomessa kivikaudella asuneiden metsästäjä-keräilijöiden ajatusmaailmasta.

Suomen kalliomaalaukset on maalattu veden äärellä sijaitseviin jyrkkiin ja sileisiin pystykallioihin. Suurin osa Suomen kalliomaalauksista on löydetty Saimaan ja Päijänteen vesistöjen alueelta sekä Kymenlaaksosta ja ne on maalattu kivikauden lopulla tai pronssikauden alussa (n. 4000-1500 eKr.). Maalausten yleisimpiä kuva-aiheita ovat olleet hirvet, ihmiset, veneet ja geometriset kuviot.

Koska suuri osa Suomen kalliomaalausten hahmoista on hirven- ja ihmisenkuvia, niitä on perinteisesti pidetty hirvenpyyntiin liittyvinä metsästysonnea tuottavina kuvina. Kuvien joukossa on kuitenkin muutamia erikoislaatuisia kuvioita, joiden pohjalta Antti Lahelma esittää uuden tulkinnan suomalaisen kalliotaiteen merkityksistä.

Muut luennot keskiviikkoisin klo 18 Vapriikin auditoriossa:

5.2.  FT Pirkko Ukkonen: Sarvia ja hampaita - Suomen nisäkkäiden varhainen historia.

12.2. Dosentti Väinö Poikalainen (Tartto): Itäkarjalan kalliotaide

Itä-Karjalassa on kaksi laajaa kivikautisista kalliotiedealuetta. Toinen niistä sijaitsee Äänisjärven itärannalla, toinen Uikujoen suun tuntumassa Vienassa.  Poikalainen kertoo Äänisen ja Vienan kalliopiirroksista, joiden tekijöinä pidetään suomalaisugrilaisia esiheimoja.

19.2. PhD Markku Niskanen (Oulu): Neandertalit, vahvarakenteiset edeltäjämme Euroopass

Luentosarja on toteutettu yhteistyössä Tampereen työväenopiston kanssa ja luennoille on vapaa pääsy.

Vapriikki, Veturiaukio 4 (Tampellan alue)
Puh. 03-31466966

Tampereen Kaupunki

Museokeskus Vapriikki | Sivu päivitetty: