Inkat ja heidän edeltäjänsä - Perun kolme vuosituhatta

Tampereen taidemuseo esittelee 4.2. - 29.7.2001 suurnäyttelyssään Inkat ja heidän edeltäjänsä - Perun kolme vuosituhatta Perun muinaisia intiaanikulttuureja. Näyttelyssä on esillä noin 400 esinettä kuudestatoista eri kulttuurista. Ajallisesti ne kattavat lähes 3000 vuotta (1500 eKr. - 1500 jKr.).

Näyttely on laajin Euroopassa koskaan intiaanikulttuureista järjestetty näyttely. Esillä on kulta- ja hopeaesineitä, jalokivikoruja, hehkuvilla väreillä maalattuja keramiikkaesineitä, maailman vanhimpia, kultaakin arvokkaampia muinaistekstiilejä sekä Sipánin herran hautarekonstruktio. 

Teokset on saatu lainaksi Perun tärkeimmistä museoista sekä Didrichsenin Taidemuseosta. Osa esineistä on ensi kertaa Perun rajojen ulkopuolella! Eroottisille esineille on näyttelyssä kokonaan oma osastonsa.

Perun kulttuurikansoista tunnetuin, inkat, hallitsivat Andeilla mahtavaa ja vaurasta valtakuntaa silloin, kun espanjalaiset valloittajat tunkeutuivat maahan 1500-luvulla. Inkojen mahti ja toimiva yhteiskuntajärjestelmä tekivät vaikutuksen valloittajiin.

Uskomattoman runsaat kulta-aarteet muistetaan parhaiten valloituksen aikaisesta Perusta. Vaikka kultaa vietiinkin laivalasteittain Espanjaan, perulaisten museoiden kokoelmat ovat edelleenkin häikäisevän upeita. Tietoa inkavaltakunnan elämästä ovat välittäneet valloituksen aikana ja sen jälkeen kirjoitetut kronikat.

Perun olosuhteet ovat edullisia esineiden säilymiselle. Korujen, keramiikan, työkalujen, tarve-esineiden ja aseiden ohella on säilynyt myös tekstiilejä hämmästyttävän varhaisilta ajoilta. Vastikään on Andien lumihuippujen tuntumasta löydetty hyvin säilyneitä muumioita.

Näyttelyn pääasiantuntijat ovat professori Daniel Levine Sorbonnen yliopistosta sekä professori Martti Pärssinen ja arkeologi Antti Korpisaari Helsingin yliopistosta. Näyttelyn taiteellinen asiantuntija on museonjohtaja Anneli Ilmonen. Taina Väisänen vastaa näyttelyarkkitehtuurista, valosuunnittelu on Jaakko Kiukkasen ja musiikki Tommi Koskisen.

Suomen Perun suurlähettiläs Mikko Pyhälä ja Perun Suomen suurlähettiläs Martha Chavarri Dupuy ovat monin tavoin auttaneet näyttelyn onnistumisessa. Näyttely on saanut tukea myös Suomen Ulkoasiainministeriöltä ja Opetusministeriöltä.

Peru-näyttely on jatkoa Tampereen taidemuseon muinaisia kulttuureja esittelevälle sarjalle ja se on järjestyksessä viides suurnäyttelyhanke. Aiemmat suurnäyttelyt ovat:

  • Muinainen Egypti - hetki ikuisuudesta, vuonna 1993-94

  • Antiikin aarteita Habsburgien keisarihovista, vuonna 1995

  • Muinaisten kuningaskuntien aarteita Indonesiasta, vuonna 1996

  • Sulkakäärme ja jaguaarijumala - Meksikon ja Guatemalan intiaanikulttuurit, vuonna 1997-98

Näyttely on avoinna ti - su klo 10 - 18
maanantaisin suljettu, paitsi 16.4.
suljettu 13.4., 22.6. ja 23.6.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34
33101 TAMPERE

Taidemuseon pohjapiirros