Tervapääsky on avoimien paikkojen lintu. Se lentää suurimman osan elämästään, sillä se syö, juo ja jopa nukkuu ilmassa. Myös pesän rakennustarpeet se nappaa ilmasta: höyheniä, jouhia, karvoja, korsia ym. Tervapääskyllä on hennot tarttumajalat, joilla se voi pysytellä seinän pinnassa pesälle tullessa tai sieltä lähtiessä. Kävelemiseen tai istumiseen jalat eivät sovellu. Niinpä tervapääsky tarvitsee suoran lentoyhteyden pesälleen.

Luonnossa se pesii avoimilla mäntykankailla tikan koloissa tai kallionjyrkänteiden koloissa pieninä yhdyskuntina. Kerrostaloista tervapääskyt ovat löytäneet oivan vaihtoehdon pesäpaikaksi. Kapean räystään alle pääsee suoraan ilmasta ja räystäättömissä taloissa pääsee pesään räystäspellin alle lähes lentäen. Tervapääsky on yleistynyt kerrostalorakentamisen ansiosta. Tampereella uusia yhdyskuntia on mm. Linnainmaan ja Iidesrannan uusissa kerrostaloissa. Isot on pöntöt tervapääskyllä!

Avointa maastoa hyönteispyyntiin on tervapääskyille kaupungeissa runsaasti. Tampereella suosittuja hyönteisten pyyntipaikkoja ovat Iidesjärvi surviaisineen ja ohitustien laajat, avoimet risteysalueet, joilla ne saalistavat mm. lentomuurahaisia eli parittelulennolle nousseita muurahaisia.