Linnunpöntön rakentaminen on helppoa ja mukavaa! Tarvitset kaksi metriä tavallista 10cm leveää lautaa, parikymmentä 3" (3:n tuuman) naulaa, metrin rautalankaa tai muovinarua, sahan, vasaran, pihdit, puukon ja poran säädettävällä terällä. Sahaa neljä 30cm pituista laudanpalaa ja naulaa ne kiinni kuvan 1. osoittamalla tavalla. Sen jälkeen sahaa pöntön pohjalauta niin, että se on hieman pienempi kuin pöntön ulkoreunat, jotta sadevesi valuu esteettä pois pöntön sivuja pitkin.

Sahaa katto niin, että se on muodostaa suuaukon ylle n.5cm lipan suuaukon suojaksi. Katon tulisi olla joka puolelta vähintään pöntön ulkoreunojen tasalla, jotta sadevesi ei valu sisälle.

Jos haluat talitiaisen tai kirjosiepon pihapönttöösi, säädä poran terä halkaisijaltaan 30-32mm aukolle ja poraa reikä pöntön etuseinään n.5cm pöntön yläreunasta alaspäin. Syntynyttä suuaukkoa ei tarvitse siistiä, korkeintaan tikut otetaan edestä pois, eikä pönttölautaa saa höylätä sillä linnut tarvitsevat kynsilleen hyvän otteen seinästä.

Kuvassa 1., nuolen osoittamassa paikassa 5-10cm yläreunasta, ovat nauloista tehdyt sinkilät, joista pönttö ripustetaan langalla tai muovinarulla puuhun. Sinkilät saa helposti katkaisemalla naulasta kannan pois ja taivuttamalla naulan U:n muotoon, jonka jälkeen se isketään kunnolla kiinni sivuseinään!

Sen jälkeen naulaa katto kiinni sekä pöntön alareunaan kaksi naulaa kummallekin sivulle pystyyn (kuva 1.). Kun vielä naputat kaksi naulaa pohjaan peräkkäin, voit vetää rautalangan sivulla olevista nauloista pohjan kautta toisella sivulla oleviin nauloihin. Näin sinulla on avattava pohja, josta voita tyhjentää pöntön keväthangilla uusia kesäasukkaita varten.

Sinitiaiselle lentoaukon halkaisija tulee olla vain 28mm, jolloin muut lajit eivät mahdu sisälle. Kottaraiselle lentoaukon halkaisija pitää olla 45-50mm ja pöntön pohjakin 12cm ulkosivultaan. Pöntön pohja saa olla hieman väljä, ettei mahdollinen vesi jää seisomaan pönttöön, mutta katon ja seinien tulee olla niin tiiviitä, jotta valo ei pääse pesäkoloon muualta kuin suuaukon kautta.

Pikkulinnuille tarkoitettuun pönttöön ei tarvitse laittaa pehmikkeitä, koska linnut kantavat ne itse. Ripustuskorkeudeksi riittää 2m, mutta jos kissat tai lapset häiritsevät pesintää, kiinnitä metri pari korkeammalle. Älä sijoita pönttöä avoimelle paikalle etelään päin, ettei poikasille tule aurinkoisina päivinä liian kuuma pöntössä.