Etusivu
Kaupunkiluonto
Metsätyypit
Tuore kangasmetsä
Kuiva kangasmetsä
Lehto on runsaslajinen metsätyyppi
Lehdon maaperä
Lehdon pohjakerros
Lehdon kenttäkerros on runsaslajinen
Lehdoissa on runsaasti pensaita
Näsiä
Pähkinäpensas
Lehtipuut
Jalot lehtipuut
Kuvia Tampereelta
Sisällysluettelo
Pähkinäpensas


(Corylus avellana)

Kaupasta saatavat hasselpähkinät ovat viljellystä isopähkinäpensaasta. Kotoinen pähkinäpensaamme (Corylus avellana) tuottaa samanlaisia, mutta pienempiä pähkinöitä. Ravitsevuutensa vuoksi oravat, hiiret, närhet ja pähkinähakit kilpailevat syksyllä kypsyvistä pähkinöistä. Eläimet varastoivat pähkinöitä talven varalle haudaten niitä maahan. Koska osa varastoista unohtuu talven aikana, on moni pähkinäpensas saanut alkunsa huonomuistisen kätkijän talvivarastosta.

Pähkinäpensas on vaatelias kasvi, joka tarvitsee multavan maaperän ja runsaasti valoa. Se kestää paahdetta, mutta kasvaa myös parhaimpien lehtojen aluspensaana.

Pähkinäpensas itse varjostaa maata niin tehokkaasti, ettei tiheän pähkinäpensaskasvuston alla kasva kesällä juuri mitään. Keväällä vuokot ja esikot kukkivat runsaana pähkinäpensaslehdoissa, koska ne kukkivat ennen pähkinäpensaiden lehteen tuloa. Korkkiruuvioksainen peikonpähkinä on pähkinäpensaan muunnos, jota käytetään koristekasvina. Se on arempi pakkasille kuin tavallinen pähkinäpensas.

Lisätietoa pähkinäpensaasta...