Etusivu
Kaupunkiluonto
Metsätyypit
Tuore kangasmetsä
Kuiva kangasmetsä
Kangasmetsien maaperä
Kuivan kankaan sammaleet
Kuivan kankaan kenttäkerros
Kuivan kangasmetsän puusto
Harvat eläimet viihtyvät kuivalla kankaalla
Lehto on runsaslajinen metsätyyppi
Kuvia Tampereelta
Sisällysluettelo
Kangasmetsien maaperä

Kuivalla ja tuoreella kankaalla kivennäismaat ovat erilaiset. Kivennäismaata on kaikki kalliosta rapautumalla syntynyt maa-aines kuten kivet, sora, hiekka ja savi. Kuivat kangasmetsät syntyvät hiekkaisille harjuille ja kankaille, jotka laskevat sadeveden helposti läpi. Kuivien kankaiden kasvit ovatkin sopeutuneet säästämään vettä.

Eloperäinen maa-aines on sekä kuivalla että tuoreella kankaalla kangasturvetta. Se muodostuu lahoavasta sammalesta sekä alas varisseista neulasista ja oksista.

Kangasmetsissä lahoaminen on varsin hidasta eikä lopputuloksena synny multaa, vaan kangasturvetta, jossa voi vielä nähdäKangasrousku kuolleita, puoliksi lahonneita kasvinosia. Sienet ovat kangasmetsissä keskeisiä hajottaijia. Kun sienirihmastolla on riittävästi lämpöä ja kosteutta, se tuottaa runsaasti sieniä eli itiöemiä. Vanha sanonta "Syntyy kuin sieniä sateella" kuvaa nopeaa runsastumista. Lämpiminä, sateisina syksyinä kangasmetsämme tuottavat lyhyessä ajassa syötäviä sieniä satojen miljoonien markkojen arvosta.