LISÄTIETOA HAAVASTA

Haapa on koivun tavoin pioneerikasvi, joka ensimmäisenä ilmestyy hakkuuaukeille ja hyljätyille pelloille. Se leviää tehokaasti siemenien ja juurivesojen avulla.

Juurivesa on taimi, joka lähtee kasvamaan suoraan puun juuresta. Tästä johtuu, että jos ison haavan kaataa pois, niin muutaman vuoden päästä sen juurista on noussut kokonainen haapavesaikko. Usein haavikot ovatkin muodostuneet saman yksilön juurivesoista. Samasta emoyksilöstä suoraan kasvamalla muodostuneita yksilöitä sanotaan klooniksi. Kaikilla kloonin jäsenillä on silloin samat perintötekijät, jotka ovat tulleet yhdeltä emoyksilöltä ilman sukusolujen hedelmöitystä.

Haapa on kevyttä, vaaleankellertävää puuta. Haavasta valmistetaan tulitikkuja ja saunanlauteita. Haavan lämpöarvo on selvästi huonompi kuin painavan, tiiviin koivuhalon, eikä se sen vuoksi ole kovin hyvä lämmityspuu.

Haavan pinnalla viihtyvät monet päällyskasvit eli epifyytit. Tunnusomainen epifyytti on haavan keltajäkälä (Xanthoria parietina), joka muodostaa rungolle kauniinkeltaisia pyöreitä laikkuja.