MOREENIAN SIVUILLE

VARPUNEN



ETUSIVU

OHJAAJALLE
SIVUJEN TOIMINTA
TEKEMISTÄ

OPPIJAN OHJEET

VUODENAJAT
KEVÄT
KESÄ
SYKSY
TALVI

ELINYMPÄRISTÖT
KOTIPIHA
LÄHIMETSÄ
PUISTO
NIITYT JA PELLOT
RANNAT JA VEDET

LINKIT JA VINKIT

LÄHTEET

KOTIPIHAN ELÄIMET  |   KOTIPIHAN KASVIT
PUISTON ELÄIMET  |   PUISTON KASVIT
 
 
VARPUNEN
Varpunen on yleinen lintu koko Suomessa ja se viihtyy tiiviisti ihmisten läheisyydessä. Viime vuosina se on tosin voimakkaasti vähentynyt. Useimmiten varpunen pesii talojen lähettyville, etenkin jos pihoilla on lintulautoja ruokailupaikoiksi. Varpusilla on harmaa rinta ja koirailla punaruskea juova silmästä taaksepäin. Varpuset syövät pääasiassa jyviä, mutta myös leivänmurut ja hyönteiset kelpaavat. Suurikokoisen pesän se rakentaa yleensä rakennusten koloihin, jonne se munii 4-7 harmaanvalkeaa munaa. Jotkut varpuset pesivät kolmekin kertaa kesässä ja poikaset jättävät pesän kahden viikon ikäisinä.

Sanontoja:

Osaa varpunenkin rehennellä.

Ei varpusessa härän voimaa.