MOREENIAN SIVUILLE

TIAISET



ETUSIVU

OHJAAJALLE
SIVUJEN TOIMINTA
TEKEMISTÄ

OPPIJAN OHJEET

VUODENAJAT
KEVÄT
KESÄ
SYKSY
TALVI

ELINYMPÄRISTÖT
KOTIPIHA
LÄHIMETSÄ
PUISTO
NIITYT JA PELLOT
RANNAT JA VEDET

LINKIT JA VINKIT

LÄHTEET

KOTIPIHAN ELÄIMET  |   KOTIPIHAN KASVIT
PUISTON ELÄIMET  |   PUISTON KASVIT
LÄHIMETSÄN ELÄIMET   |   LÄHIMETSÄN KASVIT
 
 
HÖMÖTIAINEN
Hömötiainen on yleinen lintu melkein koko Suomessa ja se viihtyy parhaiten vanhoissa metsissä, joissa on runsaasti lahoavaa puuta. Hömötiaisen pää on väriltään musta, selkä harmaa ja vatsa harmaanvalkea. Hömötiainen syö muun muassa siemeniä, hyönteisiä ja katajanmarjoja. Pesänsä se tekee mieluiten vanhaan pökkelöpuuhun, johon se kaivertaa kolon. Naaras munii tavallisesti kerran vuodessa 7-10 valkeaa, punatäpläistä munaa. Puolisot huolehtivat yhdessä poikasista , jotka jättävät pesän 17-19 päivän ikäisinä. Talvisin se on lintulautojen vakiovieraita.
SINITIAINEN
Sinitiainen on pienikokoinen lintu, joka viihtyy metsissä rantojen läheisyydessä, puistoissa ja pihapiireissä. Sinitiaisen päälaki on sininen, selkä harmaanvihreä ja siivet ja pyrstö tummansiniset. Vatsa on keltainen, kuten talitiaisella. Pesän sinitiainen tekee pönttöihin tai puun koloon, jonne se munii 8-12 valkoista, punertavapilkkuista munaa. Kumpikin vanhemmista ruokkii poikasia, jota tulevat lentokykyisiksi 2 viikon kuluttua.
TALITIAINEN
Talitiainen on koko Suomessa yleinen, asutuksen läheisyydessä viihtyvä pikkulintu. Talitiaisen pää on musta, posket valkeat ja vatsa keltainen. Vatsan poikki kulkee musta juova, joka koiraalla on leveämpi kuin naaraalla. Talitiainen kuuluu lintulaudan vakiovieraisiin. Se pesii pönttöihin tai puunkoloihin. Tavallisesti naaras munii 8-10 vaaleaa munaa, joissa on punaruskeaa kirjailua. Talitiaiset syövät hyönteisiä, siemeniä ja marjoja, sekä keväällä puiden silmuja.