MOREENIAN SIVUILLE


ETUSIVU

OHJAAJALLE
SIVUJEN TOIMINTA
TEKEMISTÄ

OPPIJAN OHJEET

VUODENAJAT
KEVÄT
KESÄ
SYKSY
TALVI

ELINYMPÄRISTÖT
KOTIPIHA
LÄHIMETSÄ
PUISTO
NIITYT JA PELLOT
RANNAT JA VEDET

LINKIT JA VINKIT

LÄHTEET

LORUT   |  TEKEMISTÄ  |  PERINNE  |  SATEINEN PÄIVÄ

  Se on SIENI. (Lemmikki lehdolla yhdellä jalalla?)

Syksy rakentuu syys-, loka- ja marraskuusta.

Syyskuussa tehdään syystyöt, eli korjataan sato ja kynnetään maa. Kasvit ja eläimet alkavat valmistautua talven tuloon. Karhu valmistautuu talviuneen syömällä paljon ja ravitsevasti mäyrän rakentaessa talvipesää ja oravan kerätessä ruokaa talvivarastoihinsa.

Syksyllä on myös sadonkorjuun aika. Metsissä käy aikamoinen hulina kun marjastajat ja sienestäjät käyvät metsän antimien 'metsästykseen'. Omasta puutarhastakin saadaan taas satoa; esimerkiksi omenoita, luumuja, kriikunoita ja erilaisia marjoja.

Lokakuussa loka, kura ja rapa roiskuu, illat pimenevät ja ilmat viilenevät entisestään. Niin ihmiset kuin eläimetkin unelmoivat lämpimistä ilmoista ja aurinkorannoista. Muuttolinnut valmistautuvatkin lähtöönsä pakaten uikkarit matkalaukkuihinsa. Hännänhuippuna lähtevät yleensä joutsenet ja hanhet. On kuitenkin lintuja, jotka jäävät Suomeen talveksi. Tällaisia lintuja, jotka asuvat samalla paikalla koko vuoden, kutsutaan paikkalinnuiksi. Niiden tuuheat höyhenpuvut suojaavat niitä kylmeneviltä ilmoilta.

Marraskuussa nähdään jo merkkejä tulevasta talvesta. Marraskuu on saanut nimensä sanasta marto, joka tarkoittaa kuollutta. Vuoden loppua lähetessä, kasvit eivät kasva ja maa makaakin kuin kuollut, odottaen kevättä. On ensilumen aika.